KezdőlapVilág„Nem szerette a halált” - Doris Daynek nem volt temetése, vagy megemlékezése,...

„Nem szerette a halált” – Doris Daynek nem volt temetése, vagy megemlékezése, és síremléket sem akart

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Több mint 2 év telt el a legendás színésznő és énekesnő halála óta. Doris Day, Hollywood aranykorának egyik legnagyobb sztárja, 2019-ben, 97 éves korában hunyt el.

Amellett, hogy csaknem 30 filmben szerepelt, 1947 és 1967 között több mint 650 dalt adott ki, és számos díjat kapott a zene és a filmek iránti elkötelezettségéért, köztük az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

A színésznő egy közeli barátja nemrég elárulta, hogy Doris Day nem akart temetést, megemlékezést és síremléket sem.

Day tüdőgyulladásban halt meg, halálát saját jótékonysági szervezete, a Doris Day Animal Foundation jelentette be, hozzátéve, hogy a színésznő akaratának értelmében nem lesz temetési szertartás, megemlékezés, sem semmilyen hivatalos síremlék.

Közeli barátja és menedzsere, Bob Bashara szerint a színésznő azért nem akart a temetkezési lehetőségekről beszélni, mert nehezére esett a halálról gondolkodni.

„Nem szerette a halált, és nem tudott az állatai mellett lenni, ha el kellett őket altatni. Nehezére esett elfogadni a halált” – mondta Bashara a People magazinnak még 2019-ben.

„Mondtam neki, hogy gondját kell majd viselnünk a kutyáinak, miután meghal, mire ő azt mondta, hogy nem akar erre gondolni, aztán azt mondta, vigyázzak rájuk” – idézte fel Bashara.

„Több kutyája is volt, amikor megírták a végrendeletét, és biztos akart lenni benne, hogy gondoskodnak róluk. Nem szeretett a kutyák haláláról beszélni.”

A 70-es évek elejétől Day lelkesen küzdött az állatok jogaiért, elítélte a szőrmeviselést, és létrehozta a Doris Day Animal Foundationt.

2020-ban több mint 1000 vagyontárgyát elárverezték, és az így összegyűlt több mint 3 millió dollárt a Doris Day Animal Foundation kapta. Ugyanakkor egy bántalmazott és elhanyagolt lovakat befogadó központot is létrehoztak belőle Texasban.

Day katolikus neveltetést kapott, de miután feleségül ment Martin Melcher producerhez a Keresztény Tudomány (Christian Science) vallási mozgalom híve lett.

Egyetlen gyermeke, Terrence „Terry” Paul Jorden első házassága alatt született Al Jorden harsonástól, akivel 16 évesen ismerkedett meg. Fia később felvette a Melcher nevet, amikor Day harmadik férje, a filmproducer, Martin Melcher örökbe fogadta.

Day „eltávolodott” a szervezett vallástól, miután Melcher 1968-ban meghalt, mondta Bashara a People magazinnak, de továbbra is „spirituális személy” maradt.

„Hitt Istenben, és úgy gondolta, hogy a hangja Isten ajándéka. Azt mondta: Isten adta nekem a hangomat, én egyszerűen csak használtam azt” – mondta Bashara.

Day a hetvenes évek elején visszavonult a színészettől, de később visszatért két tévéműsor kedvéért. Aztán 1985-ben saját televíziós talkshow házigazdája lett, a Doris Day’s Best Friends című műsor egy évig futott.

Barátja és menedzsere, Bashara azt mondja, továbbra sem tudja, miért vonakodott Day a temetéstől, de így magyarázza a dolgot: „Azt hiszem, azért lehetett, mert nagyon félénk, visszahúzódó ember volt.”

Azt mondta, Day tudta, hogy a rajongói szeretik őt a kapott levelekből, de soha nem értette, miért szeretik olyan sokan.

„Soha nem engedte, hogy a hírnév befolyásolja őt, és mindig az a kislány maradt Cincinnatiból, aki rendkívül tehetséges volt, kiment a nagyvilágba, és azzal foglalkozott, amit szeretett” – mondta Bashara.

Doris Day a kaliforniai Carmel Valley Village-ben halt meg, halála után elhamvasztották, és a hamvait szétszórták. A legendás színésznő és énekesnő emléke azonban továbbél.

Vagyonát jótékony célra ajánlották fel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet