Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egyre szélesebb körökben üti fel a fejét, és egyetlen nő sincs biztonságban előtte. Évente ezer halálos áldozatot követel, és további kétezer nőt betegít meg. A petefészekrák mindenkire egyformán leselkedik, de főként azokra jelent nagyobb veszélyt, akik hormonkezelésben részesülnek. Szóval óvakodj tőle, mert tudsz!

A petefészekrák az ötödik leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, ám egyben a legagresszívabb is a nőgyógyászat területét érintő kórok közül. A túlélési esély sajnos nagyon kicsi, ami azt jelenti, szinte biztos halál vár arra, akinél diagnosztizálták. Ez azért történhet meg, mert gyakran figyelmen kívül hagyják, mivel a tünetei gyakran összetéveszthetők más banális betegségekkel. Ebből kifolyólag, túl későn állapítják meg, hogy mi is valójában a gond. Előrehaladott állapotban pedig a kezelésnek már nincs értelme. Kezdeti fázisban diagnosztizálva azonban a túlélési esélyek 90%-ra emelkednek!

A petefészekrák lopakodva jön, hogy még véletlenül se tudd észrevenni.

Gyakran fáj a hasad, vagy szúrásokat érzel a kismedencédben? Puffadtnak, kimerültnek érzed magad? Előfordult már, hogy megmagyarázhatatlan emésztési zavaraid voltak, székrekedésből hasmenésbe, vagy fordítva? Netán ok nélküli hüvelyi vérzést észleltél? Ha igen, azonnal kérj időpontot a nőgyógyászodtól!

Bár azt hinnéd, ezek mind banális menstruációs gondok, a menopauza előjelei, netán rossz étel okozta tünetek, a háttérben akár kezdeti petefészekrák is állhat, amit jobb mielőbb megtudni.

Fontos figyelembe venned, hogy a késői menopauza, az előrehaladott életkor, a már előfordult emlőrák vagy petefészekrák a családban, a 30 év feletti első terhesség, a várandósság hiánya vagy a túlsúly mind plusz kockázatot jelentenek, mint ahogyan a termékenységet növelő hormonkezelések is.

Azok a nők, akik már legyőzték e gyilkos kórt, úgy számolnak be róla, hogy nőgyógyászati rutinvizsgálat alkalmával mentek orvoshoz, illetve hogy a furcsa, nem rákra utaló tüneteik vezérelték a szakrendelőkbe.

Vizsgáltasd ki magad időben!

Az, hogy évente felkeressük az orvosunkat, sajnos a lelkiismeretünk és a jóérzésünk műve, holott ennek rutinszerűnek kellene lennie. Az emberek többsége csak akkor megy orvoshoz, amikor már baj van. Pedig a petefészekrákot már ki lehet zárni egy nőgyógyászati ultrahangos vizsgálattal.

Ha a vizsgálat során felmerül a betegség gyanúja, a szakorvos számítógépes tomográfiát (avagy CT-t) és mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI-t) rendel el egy vérvizsgálattal együtt, melyben a CA-125 tumormarkert figyelik. A három eredmény együttvéve fogja kimondani a diagnózist. Tévedés ne essék! A PAP-teszt (azaz a Papanicolau vagy a P-vizsgálat) nem mutatja ki a petefészekrákot! Ez mindössze a méhnyak sejtszöveteinek kóros elváltozását fedi fel.

„Amennyiben sikerül felállítani a pontos diagnózist, és a beteg megkapja a számára megfelelő kezelést, illetve ha a beavatkozás időben és helyesen történik, a kór kezdeti szakaszában, akkor kijelenthetjük, hogy a petefészekrák igenis legyőzhető. Sajnos azonban kevés nő van tisztában a kockázati tényezőkkel, és még kevesebben ismerik a kórmegelőzés lépéseit.” – nyilatkozta dr. Dragos Median, onkológus főorvos.

Jóhír viszont, hogy a rutinvizsgálatokra jelentkező nők száma enyhén növekszik. Ennek ellenére, a petefészekrákot általában a végső stádiumban szúrják ki, ami arra kíván utalni, hogy a nők mégsem figyelnek eléggé oda a saját egészségükre. Erre a leggyakoribb magyarázat az, hogy szégyenlik magukat a nőgyógyászok előtt, vagy egyszerűen nem tudják, miből is áll a vizsgálat.

Ki van a megszokottnál is jobban kitéve a kockázatnak?

– akinek előfordult már a családjában emlő- vagy petefészekrák,

– aki elmúlt 50 éves, és már fellépett nála a menopauza,

– aki menstruációs gondoktól szenved: sosem esett teherbe, 12 éves kora előtt jelentkezett nála az első menstruáció, illetve a megszokottnál jóval később lépett fel nála a menopauza,

– aki hormonális kezelést kap,

– akinél megállapították a policisztás petefészek szindrómát, a petefészekrák kockázata ugyanis megnő a tesztoszteron alacsony termelődése miatt.

Amit fontos minden nőnek megjegyeznie:

A kór nem kivételez: bárkinél jelentkezhet a petefészekrák.

Ha tisztában vagy a tünetekkel, és elmész orvoshoz, azzal megmented az életedet!

A kezdeti szakaszban diagnosztizált petefészekrák jelentősen növeli a túlélés esélyét.

Ne hagyd figyelmen kívül a tested jelzéseit, ne légy te is egy azok közül, akiknél túl későn fedték fel a kórt!

A PAP-tesztnek semmi köze a petefészekrák szűréséhez. Ezutóbbihoz mindössze egy banális nőgyógyászati ultrahang szükséges.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!