KezdőlapVilágPopeye, a tengerész, valóban létezett, és a története sem mindennapi!

Popeye, a tengerész, valóban létezett, és a története sem mindennapi!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Nincs olyan gyerek, aki ne hallott volna Popeye-ről, és az ő csodaerejű spenótjáról, mely hatalmas erővel vértezte fel őt. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezt a figurát egy valóban létező tengerészről mintázták.

A mesefigurát Elzie Crisler Segar keltette életre. “Popeye, a tengerész” alakja, Frank “Rocky” Fiegel története alapján kelt éltre, aki Lengyelországban született, 1868-ban és innen vándorolt ki az Amerikai Egyesült Államokba. Amerikában többnyire rakodómunkásként dolgozott a kikötőkben, és arról volt híres, hogy csupasz kézzel bokszolva is legyőzött minden ellenfelet.

1919-ben, a New York Journal azt kérte Segar-tól, hogy álmodjon meg egy új mesefigurát a közönség és az eladások számának növelésére.

Popeye, a tengerész, valóban létezett, és a története sem mindennapi!

Popeye megjelenése

A “Thimble Theatre”-nél ekkor jelent meg Olive Oil figurája, (akit szintén egy élő személyről, egy Dora Paskel nevű hölgyről mintáztak) a Castor Oil, valamint Harold Hamgravy figurái. 10 éven keresztül a képregény nagy sikernek örvendett.

A képregény 1929. január 17-i számában, Castor Oil-nak egy tengerészre volt szüksége, hogy a Dice szigetre utazhasson. A kikötőben akkor talál rá Popeye-ra, a vén tengerész farkasra, szája sarkában a pipával, nagy szemekkel és kis termettel. Castor ettől az embertől kérdezi meg: ”Bocsánat, te vagy a tengerész?”, mire az így válaszol neki: ”Hát persze, hogy én, mit gondolsz tán cowboy lennék?” És így kelt éltre a mesefilmek egyik ikonikus figurája, Popeye, a tengerész, aki a sorozat főhősévé vált rövid időn belül.

De ki is volt Popeye, a tengerész a valóságban?

Akiről a mesefigurát mintázták, mint említettük, egy Lengyelországban született személy volt, aki 1868. január 27-én született. Amerikába való emigrálását követően, az Illinois-i Chesterben telepedett le és itt ismerkedett meg Elzie Crisler Segar-al, és lett a múzsája. Egész nap a kikötőben dolgozott, de mivel tapasztalt tengerész volt, csakhamar alkalmazták a hajóskapitányok. Az volt a szokása, hogy csupasz kézzel bokszolta a földre kihívóit, annak ellenére, hogy nem volt magasabb 1.60 cm-nél. Társai a “Rocky” becenevet adták neki, de mivel szemei közül az egyik kicsi volt, a másik pedig nagy, a “Pop Eye” becenév is ráragadt, amiből aztán megszületett a Popeye.

“Hatalmas ereje volt és bár nem volt fiatal, nagyon sokat dohányzott. Mindig egy csíkos tengerész trikót viselt, a fején egy sapkát, a szája szélében pedig ott lógott a pipája.” – idézte fel emlékeiből Segar, aki ráadásul még szomszédja is volt.

“Hatalmas szíve volt, mindenkinek segített és nagyon szerette a gyerekeket.” – emlékezett a mesefilm készítője. “Egy nap attól volt hangos a kikötő, hogy a kisembernek sikerült legyőznie a nála jóval termetesebb ellenfelét. Ez az alkalom szülte Bluto figuráját, Popeye örökös ellenségét, amely 1932-ben jelent meg a filmvásznon.” – írta Segar.

Elzie Segar 1938-ban hunyt el, alig 43 évesen. Halálát májbetegség és leukémia okozta.

Frank “Rocky” Fiegel a második világháborút követően halt meg, 1947. március 24-én. Róla nem tudni, hogy valóban fogyasztott-e hatalmas adagnyi spenótot, melytől erejét kapta volna, de mesefigurája nagyon nagy szeretetnek örvend azóta is világszerte.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet