KezdőlapVilágSir Nicholas Winton, a hős története, aki 669 zsidó gyermeket mentett meg...

Sir Nicholas Winton, a hős története, aki 669 zsidó gyermeket mentett meg a náciktól

-

A holokauszt során, 1941 és 1945 között 6 millió zsidó vesztette életét a nácik keze által, közöttük 1,5 millió ártatlan gyermek. A holokauszt volt a történelem egyik legsúlyosabb irányított népirtása, az emberi jogokkal való legsúlyosabb visszaélés. Van azonban néhány történet, ami azt igazolja, hogy az ember nemcsak ilyen barbár cselekedetekre, de tiszteletreméltó gesztusokra is egyaránt képes.

Erre példa Sir Nicholas Winton, a hős, aki 669 zsidó gyermek életét mentette meg a náciktól. Sir Nicholas Winton Londonban született, 1909-ben, német zsidó származású szülők gyermekeként, akik Nagy Britanniába emigráltak. A család eredeti vezetékneve Wertheim volt, de ezt Wintonra változtatták, hogy könnyebben beilleszkedjenek.

Nicholas Winton tőzsdeügynökként dolgozott, és 1938 decemberén éppen vakációzni készült, amikor barátja, Martin Blake, felkérte őt, hogy tartson vele a politikailag forrongó Prágába. Martin Blake a csehszlovákiai Brit Menekültügyi Bizottság munkatársaként a cseh menekültek megmentésén dolgozott, és úgy gondolta, barátja, Sir Winton lenne a legmegfelelőbb kísérő.

Winton, aki meg volt győződve arról, hogy Európában hamarosan kitör a háború, vállalta, hogy vele tart. Blake Prágában bemutatta Wintont egy kollégájának, Doreen Warinernek, és megszerezte neki a szükséges engedélyt, hogy meglátogathassa a zsidó menekülttáborokat.

Sir Nicholas Winton, a hős története, aki 669 zsidó gyermeket mentett meg a náciktól

Winton meg volt róla győződve, hogy a németek elfoglalják Csehországot, és továbbra is aggasztotta a németországi és ausztriai zsidó közösség elleni erőszak, az úgynevezett kristályéjszaka (Kristallnacht), egy központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám 1938 novemberében.

Amikor tudomást szerzett azokról az erőfeszítésekről, amelyeket a britek Németországban és Ausztriában tettek, hogy kimenekítsék az ottani zsidó gyerekeket – ez volt az úgynevezett Kindertransport mozgalom, amely során körülbelül 10 ezer gyereket sikerült biztonságban Nagy-Britanniába juttatni – Winton összeállított egy kisebb csoportot, hogy ehhez hasonló segítséget nyújtsanak a csehszlovákiai gyerekeknek is.

Azonnal munkához látott, kezdetben engedély nélkül használta a Brit Menekültügyi Bizottság nevét, és a prágai szállodában, ahol megszállt, elkezdett olyan zsidó szülőket fogadni, akik ki akarták menekíteni a gyerekeiket.

Ahogy a szervezett mentőakció hivatalossá vált és bővülni kezdett, irodát nyitott Prága központjában. Hamarosan már szülők ezrei keresték fel Sir Wintont, hogy megmentsék gyermekeiket a haláltól.

Winton ezután visszatért Londonba, hogy megszervezze a mentőakciót. Pénzt gyűjtött, hogy finanszírozza a gyerekek utaztatását, és hogy biztosíthassa azt a fejenként 50 fontos garanciát, amit a brit kormány megkövetelt, annak biztosítása érdekében, hogy a gyerekek később visszatérhessenek saját országukba.

Ugyanakkor családokat is keresett, akik befogadják az országba érkező gyerekeket. Mindeközben továbbra is folytatta a munkát a tőzsdén, estéit pedig a mentőakció megszervezésének szentelte. Rendkívüli áldozatokat hozott annak érdekében, hogy pénzt gyűjthessen, és minél több gyerek biztonságáról gondoskodhasson.

Az első gyerekcsapat 1939. március 14-én indult el Prágából, egy nappal azelőtt, hogy a németek megszállták Csehszlovákiát. A gyerekeket repülővel juttatták el Nagy Britanniába.

A német megszállás kezdete után Winton további hét csoportot menekített ki. A gyerekek vonattal indultak el Prágából, majd a La Manche csatornán áthajózva érkeztek meg Nagy Britanniába, aztán vonattal jutottak el Londonba. A londoni vasútállomáson örökbefogadó szüleik várták őket. Az utolsó menekültcsoport 1939. augusztusában ért célba. Winton egy kilencedik csoportot is tervezett, amely 1939. szeptember 3-án indult volna el Prágából, de közben Nagy Britannia hadat üzent Németországnak, és az utolsó vonat utasai, 250 gyermek, valószínűleg koncentrációs táborba kerültek.

A Winton jóvoltából megmentett gyermekek száma még nem biztos. Egy album szerint, amit a férfi saját maga vezetett, 664 gyermeket juttattak el sikeresen Nagy Britanniába.

A cseh televízióban 2002-ben sugárzott dokumentumfilm számára készített tanulmány során a kutatók még további 5 személyt találtak, akik szintén a Winton által szervezett mentőakció révén érkeztek Nagy Britanniába, ezzel a megmentett zsidó gyerekek száma hivatalosa 669-re nőtt.

A háború után Sir Nicholas Winton erőfeszítései sokáig feledésbe merültek. Rendkívüli hőstette csak 1988-ban vált ismertté, amikor a férfi felesége, Grete, talált egy 1939-es albumot az összes megmentett gyerek fényképével és nevével.

Grete Winton átadta az albumot a BBC egyik újságírójának, a brit televízió pedig dokumentumfilmet készített Sir Nicholas Wintonról, amelyben egy meglepetést is tartogattak a számára, megszerveztek egy találkozót az általa megmentett túlélők egy részével.

Ezután Sir Nicholas Winton számos díjat kapott. Köszönőlevelet kapott Ezer Weizman volt izraeli elnöktől, és Prága díszpolgárává avatták.

Sir Nicholas Winton 2015-ben, 106 éves korában hunyt el, de az emberek emlékezetében igazi hősként él tovább.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet