KezdőlapVilágTani Adewumi, a 11 éves sakkcsodagyerek, aki elmenekült Nigériából, és megváltoztatta az...

Tani Adewumi, a 11 éves sakkcsodagyerek, aki elmenekült Nigériából, és megváltoztatta az egész életét

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A fiatal fiú a 28. legfiatalabb nemzeti sakkmester. Most már azt tervezi, hogy ő lesz a legfiatalabb nagymester.

Tanitoluwa “Tani” Adewumi az egyik legfiatalabb sakkozó, aki elérte a nemzeti mester szintet. A fiú szeptemberben töltötte be a 11 évet, és most azt tervezi, hogy ő lesz a valaha volt legfiatalabb nagymester. Ezzel a címmel jelenleg a 12 éves Abhimanyu Mishra büszkélkedhet, de Tani mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje a kitűzött célt.

Egy átlagos napon elmegy iskolába New Yorkban, ahol jelenleg a családjával él, utána pedig legalább 7 órán át sakkozik. Már eddig is számos trófeát begyűjtött, de az út, ami idáig vezetett, nem volt könnyű. A fiatal sakkmesternek el kellett hagynia szülőhazáját, Nigériát, hogy elmeneküljön az erőszak elől, és új életet építsen magának és a családjának az Egyesült Államokban.

„Agresszív játékos vagyok, szeretek támadni” – mesélte Tani a CNN-nek adott interjúban. „Általában véve így gondolkodom: a lehető leggyorsabban mattot akarok adni az ellenfélnek.”

Ugyanezzel a gondolkodással áll az egész pályafutásához sakkozóként. Azokon a napokon, amikor nem kell iskolába mennie, 8, 9, de akár 10 órát is gyakorlással tölt. Ez az elkötelezettség és lendület segített neki megnyerni a 2019-es New York állami sakkbajnokságot, ami az egyik legnagyobb becsben tartott győzelme az eddig elért sikerei közül. Ez a győzelem már csak azért is rendkívül fontos a számára, mert örökre megváltoztatta a családja életét.

„Ez volt az a győzelem, ami igazán felemelt bennünket oda, ahol most vagyunk, és engem is eljuttatott erre a pontra a sakkpályafutásomban” – meséli.

Tani és családja két évvel a 2019-es győzelem előtt menekült el Nigériából, mert aggódtak a Boko Haram szélsőséges csoport támadásai miatt. 2017 júniusában érkeztek meg New Yorkba, és egy hajléktalanszállón húzták meg magukat Manhattanben. Tani nem sokkal később csatlakozott az iskolai sakk-körhöz, ahol nem kellett nevezési díjat fizetnie. Amikor azonban híre ment New York állami győzelmének, ő és a családja hirtelen jelentős anyagi támogatást kapott.

Tani édesapja, Kayode Adewumi, aki ingatlanügynökként dolgozik, így nyilatkozott a kapott segítséggel kapcsolatban: „Az egyik család kifizetett nekünk egy éves bérleti díjat egy manhattani lakásban, egy másik család 2019-ben egy vadonatúj Hondát ajándékozott nekünk, a Missouri állban lévő Saint Louis-i Sakk-klub pedig meghívott, hogy látogassuk meg őket. Nagyon sok ember segített nekünk, sokan adtak nekünk anyagi támogatást, pénzt. Pénzt adományoztak nekünk, hogy kikerüljünk a hajléktalanszállóról.”

Tani családja létrehozott egy GoFundMe oldalt, ahol az emberek adakozhattak, hogy az így kapott pénzből talpra állhassanak, és új életet kezdhessenek az Egyesült Államokban. Jelenleg további forrásokat utalnak át a Tanitoluwa Adewumi Alapítványon keresztül, amely világszerte támogatja a hátrányos helyzetű gyerekeket. „Vissza kell adnunk, amit tudunk a rászorulóknak, mert pontosan tudjuk, milyen nehéz” – jelentette ki a fiú édesapja. „Megtapasztaltunk mindent. Sokan még mindig olyan a hajléktalanszállón vannak, ahol mi is voltunk. Segítenünk kell a rászorulóknak, különösen a sakk-közösségnek és azoknak, akik segítségre szorulnak. Ezért gyűjtünk pénzt az alapítvánnyal, hogy segítsünk az embereknek.”

A fiú és családja úgy érzik, rengeteget köszönhetnek a sakknak. „A sakk számomra minden, ez az életem. Így jutottunk el oda, ahol most vagyunk” – mondja Tani. De az idáig vezető út egyáltalán nem bizonyult egyszerűnek. Első sakkversenyén minden játszmát elveszített. „Természetesen sok időbe került, amíg idáig jutottam. Azt hiszem, mindenkinek szüksége van egy kis időre” – mondja. Mostanra azonban már belejött a dologba. Edzéseinek nagy része manapság abból áll, hogy nagy sakklegendák játékát nézi, például a világbajnok Magnus Carlsen és olyan nagymesterek játékait, mint Hikaru Nakamura, Levon Aronian és Ian Nepomniachtchi. Tani valósággal rajong ezért a sportért.

„A befektetett idő a lényeg. Nem hiszem, hogy valaha is messzire juthattam volna a sakkban, ha nem szeretném ilyen szenvedélyesen, ez adott számomra lendületet az elmúlt években. Arra emlékszem gyerekkoromból, hogy iskolába mentem, utána fociztam a barátaimmal, és amikor hazaértem, leültem a saját sakktáblám és sakk könyveim mellé. Általában ott is ettem. Ha nem volt muszáj, inkább nem ettem együtt a családommal, mert addig sem tudtam sakkozni tanulni. Biztos rengeteg órát töltöttem el így, de ez azért volt, mert szerettem ezt csinálni” – mesélte a fiatal sakktehetség.

Bár ez egy gyerek számára fárasztó napi rutinnak tűnhet, a családja teljes mértékben támogatta őt. „Amikor nézem, ahogy játszik, olyan, mintha a mellkasod szét akarna repedni, amíg szabad nem leszel. Amikor kijön egy versenyről, megöleljük, és vele együtt ünneplünk. Amikor elveszít egy játszmát, átölelem, és biztatom. Az a filozófiája, hogy amikor veszítesz, újra kell játszanod a játszmát, hogy megértsd, miért veszítettél, és fejlődj” – mondja az édesapja.

Ahhoz, hogy elérje a nagymester státuszt, mint példaképe, Magnus Carlsen, Taninak el kell érnie egy bizonyos normát, és a 2500 Élő-pontszámot, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE (Federation Internationale des Echecs) megadja neki a címet. Időközben a Tanitoluwa Adewumi Alapítvány támogatja mindazokat a rászorulókat, akik érdeklődnek a sakk iránt, azáltal, hogy anyagilag hozzájárulnak egy afrikai sakkszervezet fenntartásához.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet