KezdőlapVilág„Terhes lettem, miután 4 évig küzdöttem a meddőséggel, majd végül elvesztettem a...

„Terhes lettem, miután 4 évig küzdöttem a meddőséggel, majd végül elvesztettem a fogaim”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy nő bármit megtenne, hogy anya lehessen, aztán, mikor megtörténik a csoda, sajnos számolnia kell bizonyos (súlyos vagy kevésbé súlyos) következményekkel. A terhesség ugyanis egy csodálatos folyamat, de sok szempontból bonyolult is. Teljesen átformálja a szervezetet, hogy alkalmassá tegye azt a magzat kihordására. És nincs két egyforma tapasztalat, még akkor sem, ha ugyanarról a nőről beszélünk. Éppen ezért, előre senki nem tudhatja, mire számíthat.

Így járt Marissa Greene is, akinek négy hosszú évet kellett várnia a gyermekáldásra. Mikor már kezdett beletörődni abba, hogy meddő, végül teherbe esett. Kapott az élettől egy tökéletes kislányt, ezzel azonban el is veszített valami értékeset: a fogait! Súlyos fogszuvasodást szenvedett, mely végül a teljes fogsorának az eltávolításába került.

Marissa szörnyű reggeli rosszullétekkel küzdött. Gyakran hányt, és ezután bár nem lett volna szabad, azonnal fogat is mosott. Hiába akart jót, a művelet tönkretette a fogzománcát, és a folyamat már visszafordíthatatlan volt.

Fotó: TikTok

Azt mesélte, pár hónapos terhes volt, amikor észrevette, hogy van egy szuvas foga. Elment fogorvoshoz, aki azt javasolta, a kezeléssel meg kell várniuk a második trimesztert. Csakhogy a járvány közbelépett, és minden zárlat alá került. Így mikor ismét szakemberhez fordult, már belépett a harmadik trimeszterbe, emiatt pedig újabb haladékot kapott.

A dolgok még rosszabbra fordultak, miután szült. Marissa ráadásul laktózérzékeny, ezért nem is tudott tejterméket fogyasztani, hogy fedezni tudja a teste és a baba igényeit, ami tovább gyengítette a fogait.

„A szülész-nőgyógyászom ellenőrizte a szintjeimet, és azt mondta, hogy azok jók, de úgy érzem, ha a terhesgondozás előtt szedett készítményeimen kívül további kiegészítőket is szedtem volna, az segített volna” – fogalmazott a nő egy videóban.

Végül a szuvasodás annyira elfajult, hogy a fájdalom miatt már fogat mosni sem tudott. „Amikor elkezdtek annyira romlani, hogy már túl érzékenyek voltak a fogmosáshoz, csak sírtam és üvöltöttem a fájdalomtól, nagyon depressziós lettem miatta, és teljesen felhagytam azzal, hogy foglalkozzak velük” – vallotta be Marissa, akinek ekkor már megszületett a kislánya, és minden idejét lefoglalta az anyaság.

Fotó: TikTok

A kismama elismerte, hogy a probléma súlyossága részben az ő hibája. Ha másképp járt volna el akkor, amikor még nem volt késő, talán még mindig meglennének a fogai. Éppen ezért, most hivatásának érzi tájékoztatni a többi kismamát, hogy tanuljanak az ő példájából, és ne hanyagolják el a legparányibbnak tűnő fogpanaszaikat sem.

Bár elég nagy megpróbáltatásokon ment keresztül, amikor elvesztette a fogait, majd több ezer dollárt kellett költenie arra, hogy műfogsorral helyettesítse őket, Marissa mégis azt állítja, minden megérte, hogy megkapta a kislányát.

„Tudom, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, de egy szívdobbanásnyi idő alatt újra megtenném a kislányomért. Ő jelenti számomra a világot” – fogalmazott az édesanya.

A posztja alatt egyik komment a másikat követte, és sokakból kiderült, nem Marissa az egyedüli nő, akinek ilyen tapasztalata volt. Bár a kismamának csak néhány száz követője volt a TikTokon, ma már a videóját több mint 6 millióan nézték meg, és több mint félmillió kedvelést kapott.

A kommentek között nők százai osztották meg a hasonló tapasztalataikat, és megköszönték Marissának, hogy annak ellenére vállalta a témát, hogy ezzel „sebezhetőnek” érezte magát.

„Ettől úgy érzem magam, mint akit látnak. A terhesség előtt sem voltak jó fogaim, de 39+5, és csak arra várok, hogy megszülessen, hogy 6 fogat kihúzatassak” – kommentálta egy leendő anyuka. „Ez történt a barátnőmmel, sajnos elvesztette a mosolyát, de gyönyörű kislánya van, gyönyörű mosollyal” – írta egy másik.

@greene_33 After SEVEN long months i finally have my smile back. Feel gree to ask queations but be kind because you never know what someones journey has done to them. #gotmysmileback #pregnancystolemyteeth ♬ Celebrate the Good Times – Mason

Mások kíváncsiak voltak, és többet akartak tudni. Így Marissa egy egész videót szentelt azoknak, akik tudni akarták, hogy a fogai általában egészségesek voltak-e a terhesség előtt… azok voltak.

A lényeget az egy TikTok felhasználó ragadta meg a kommentjében: „a legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy egy gyermek kihordása milyen áldozatot követel a testtől. Olyan sok egészségügyi állapotot kockáztatunk, hogy megszüljük a gyermekeinket!”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet