KezdőlapVilágEzért érdemes minden nap tökmagot enni - íme, a jótékony hatásai!

Ezért érdemes minden nap tökmagot enni – íme, a jótékony hatásai!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A sütőtök Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Évszázadok óta használják gyógyászati célokra, de ízletes csemege is. A tökmag sok tápanyagot, ásványi anyagot, például magnéziumot és egészséges zsírokat, többek közt omega-3-at tartalmaz.

A tökmag jótékony hatásai

Tanulmányok szerint a tökmag kiváló növényi fehérje, egészséges zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok forrása. Éppen ezért hatékonyan csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

A tökmag gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik

Antioxidánsokban gazdag, éppen ezért védelmet nyújt a sejteknek, csökkenti a gyulladást a szervezetben.

Mivel sok rostot is tartalmaz, amely fokozhatja a szervezet antioxidáns hatását. Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek megelőzhetik a krónikus betegségek kialakulását.

Segítségével megelőzhetőek a rákos betegségek kialakulása

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a tökmag megállíthatja a mellrákos sejtek növekedését. Egy 2012-es tanulmány szerint a tökmag csökkentheti a mellrák kockázatát, főleg a posztmenopauzás nők esetében.

Sok magnéziumot tartalmaz

A tökmag természetes magnéziumforrás, így csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét is.



Az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül 48%-a magnéziumhiányos. A magnézium létfontosságú ásványi anyag, több mint 600 kémiai folyamatért felelős a szervezetben.

A magnézium csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és segít szabályozni a vércukorszintet.

A tökmag javítja a szív egészségét

A tökmag kiváló antioxidáns, magnézium, cink és egészséges zsírok forrása. Humán- és állatkísérletek kimutatták, hogy a tökmagolaj csökkentheti a vérnyomást, és segít a koleszterinszint szabályozásában.

Más tanulmányok kimutatták, hogy a tökmag növelheti a szervezet nitrogén-monoxid termelését. Segíti az immunsejteket a fertőzések elleni küzdelemben.

A tökmag rostokban gazdag

A tökmag kiváló rostforrás, hatékonyan segíti az emésztőrendszer megfelelő működését. A rostban gazdag ételek elősegíthetik az emésztőrendszer egészségét. A rostban gazdag étrend összefüggésben áll a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az elhízás kialakulásának csökkentésével.

Javítja az alvás minőségét

A tökmag javíthatja az alvás minőségét, mivel kiváló triptofánforrás.

Ez az aminosav, de a magnézium is segít javítani az alvás minőségét. Éppen ezért, ha álmatlansági problémákkal küzdünk, elalvás előtt együnk meg egy negyed marék tökmagot.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet