A sütőtök Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Évszázadok óta használják gyógyászati célokra, de ízletes csemege is. A tökmag sok tápanyagot, ásványi anyagot, például magnéziumot és egészséges zsírokat, többek közt omega-3-at tartalmaz.
A tökmag jótékony hatásai
Tanulmányok szerint a tökmag kiváló növényi fehérje, egészséges zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok forrása. Éppen ezért hatékonyan csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
A tökmag gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik
Antioxidánsokban gazdag, éppen ezért védelmet nyújt a sejteknek, csökkenti a gyulladást a szervezetben.
Mivel sok rostot is tartalmaz, amely fokozhatja a szervezet antioxidáns hatását. Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek megelőzhetik a krónikus betegségek kialakulását.
Segítségével megelőzhetőek a rákos betegségek kialakulása
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a tökmag megállíthatja a mellrákos sejtek növekedését. Egy 2012-es tanulmány szerint a tökmag csökkentheti a mellrák kockázatát, főleg a posztmenopauzás nők esetében.
Sok magnéziumot tartalmaz
A tökmag természetes magnéziumforrás, így csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét is.
Az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül 48%-a magnéziumhiányos. A magnézium létfontosságú ásványi anyag, több mint 600 kémiai folyamatért felelős a szervezetben.
A magnézium csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és segít szabályozni a vércukorszintet.
A tökmag javítja a szív egészségét
A tökmag kiváló antioxidáns, magnézium, cink és egészséges zsírok forrása. Humán- és állatkísérletek kimutatták, hogy a tökmagolaj csökkentheti a vérnyomást, és segít a koleszterinszint szabályozásában.
Más tanulmányok kimutatták, hogy a tökmag növelheti a szervezet nitrogén-monoxid termelését. Segíti az immunsejteket a fertőzések elleni küzdelemben.
A tökmag rostokban gazdag
A tökmag kiváló rostforrás, hatékonyan segíti az emésztőrendszer megfelelő működését. A rostban gazdag ételek elősegíthetik az emésztőrendszer egészségét. A rostban gazdag étrend összefüggésben áll a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az elhízás kialakulásának csökkentésével.
Javítja az alvás minőségét
A tökmag javíthatja az alvás minőségét, mivel kiváló triptofánforrás.
Ez az aminosav, de a magnézium is segít javítani az alvás minőségét. Éppen ezért, ha álmatlansági problémákkal küzdünk, elalvás előtt együnk meg egy negyed marék tökmagot.