KezdőlapVilágTommy, az ökör 1,87 méter magasságával a világ legmagasabb élő szarvasmarhája

Tommy, az ökör 1,87 méter magasságával a világ legmagasabb élő szarvasmarhája

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Tommy egy 13 éves Brown Swiss fajtájú ökör, aki eléri az 1,87 méter magasságot, és egy massachusettsi farmon él, gazdájával Fred Balawenderrel, valamint annak lányával, Laurie-val. Egynapos kora óta a család farmján él, és igazi házi kedvencként gondolnak rá, nem pedig haszonállatként.

Annak ellenére, hogy nagy borjú volt, soha nem gondolták volna, hogy eléri a lenyűgöző 1,87 méteres magasságot, amivel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Tommyt 2010-ben egy nagy tejgazdaság árverésétől mentették meg. Laurie szerint termete ellenére igazi szelíd óriás, és soha nem gondoltak rá haszonállatként – amikor elpusztul, a farmon tervezik eltemetni.

Tommy egy herélt bika, vagyis ökör, ezek az állatok pedig általában sokkal nyugodtabbak a heréletlen bikáknál, amik rendkívül agresszívek tudnak lenni.

A Brown Swiss szarvasmarhák pedig szintén szelíd természetükről ismertek, és ez alól Tommy szem kivétel. „Mindig tisztában van azzal, hogy hol van az apám, és figyeli őt, amikor a közelben van” – magyarázta Laurie.

Az állat ugyanakkor a gyerekeket is kedveli, és szelíden lehajtja a fejét, hogy meg tudják simogatni.

Tommy nagyjából 13 kg száraz gabonát és több mint 34 kg szénát eszik meg naponta, és 150 liter vizet iszik. Egyik kedvenc csemegéje az alma, a másik pedig meglepő módon a fahéjas tekercs.

Sajnos a szelíd óriás az utóbbi időben nem tud olyan szabadon kószálni a farmon, mint általában, mivel fáj a lába.

„Különleges pata szakértők és állatorvosok dolgoztak rajta, de hosszú és lassú gyógyulási folyamat, ha problémájuk van a patájukkal. Különösen egy olyan nehéz állatnál, mint Tommy” – magyarázta Fed, hozzátéve, hogy ahogy az állat öregszik, egyre jobban lelassul, és nagyokat szundikál.

A családnak külön istállót kellett terveznie a számára, hogy elférjen benne, és elmondták, hogy az sem ritka, hogy egyszerűen letépi a kaput a zsanérjairól a szarvával, amikor ki akar menni. A pontos súlyát nem tudják, és ezzel kapcsolatban csak találgathatnak, mivel nincs megfelelő mérlegük, amivel lemérhetnék az állatott.

Laura volt az, aki bejuttatta Tommyt a Guinness Rekordok Könyvébe. „Az apám annyira szereti Tommyt, és annyira büszke rá, hogy muszáj volt megtennem” – magyarázta.

„Ők ketten legendásak, és tudtam, hogy itt az alkalom, hogy megörökítsem őket a történelemben, és megosszam ezt a csodálatos párost a világgal.”

Bár Tommy valóban a legmagasabb élő szarvasmarha, korábban akadtak már nála nagyobb példányok is. Knickerst, egy ausztrál szarvasmarhát például meg kellett kímélniük attól, hogy levágják, mivel 193 centi magasságával egyszerűen nem fért be a vágóhídra.

Sajnos azonban Knickers 2020-ban elpusztult, így most Tommy lehet a legmagasabb szarvasmarha címének büszke tulajdonosa.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet