Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Újra felfedezték a világ legkisebb oposszumát Ausztráliában a pusztító tűzvészek után.

Az Ausztráliát nemrégiben sújtó tűzvészekben több mint 17 millió hektár föld pusztult el, ami a természetvédelmi területek 99%-át érintette, az ott élő állatokkal együtt. A hatalmas tűz teljesen megsemmisítette az erszényespele-félék élőhelyét, és a szakértők attól tartottak, hogy az apró állatok örökre eltűntek a Földről. Azonban nemrégiben újra felcsillant a remény, amikor ez kis állat ismét feltűnt a Kenguru-szigeten.

A tűzesetek óta először észlelték az apró állatot

A múlt nyáron Ausztráliát sújtó tűzvészekben leégett a Kenguru-sziget 440 500 hektárja, amely otthont adott többek között a világ legkisebb erszényesének, a tasmán erszényespelének is. Most a Kangaroo Island Land for Wildlife szervezete, amely folyamatosan dolgozik az élővilág helyreállításán, végre újra rábukkant erre a kihaltnak vélt állatra.

Egészséges, és jól megvan más oposszumokkal is

Az aprócska tasmán erszényespele kevesebb, mint 10 grammot nyom, és kis mérete miatt nehéz tanulmányozni is. Becslések szerint a populáció több mint 93%-a elpusztult a tűzvészekben, így a helyzetük továbbra is rendkívül ingatag. A pusztító tűzvész után további 20 ritka faj példányaira bukkantak, köztük a közönséges rókakuzura.

Jelenleg arra törekszenek, hogy garantálják az apró erszényes biztonságát

A tasmán erszényespelékre és az ausztrál sziget többi oposszumára leginkább az elvadult macskák jelentenek fenyegetést. Az ökológusok úgy vélik, hogy több ilyen erszényes állat bujkálhat az erdőben, amelyek nem érzik magukat biztonságban a bokrok eltűnése miatt.

Már a tűvész előtt is egyre kevesebb példány volt a szigeten

A tűzvészek előtt a Kenguru-szigeten élő tasmán erszényespelék száma a hivatalos adatok szerint mindössze 113 volt. Szakértők szerint csoda, hogy sikerült túlélniük, és remélik, hogy más ritka fajok, amelyekre még nem sikerült rátalálniuk, hasonlóan szerencsések lehetnek.

Fotók: Kangaroo Island Land for Wildlife/Facebook

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!