Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Emberi létünk kulcsa, életünk valódi értelme, hogy gyermeket hozzunk a világra. Bár napjainkban a legtöbb szülő alig vállal többet két utódnál, a történelem olyan ellenpéldákat hoz fel, melyektől elkerekedik a szemünk. Ennek az orosz nőnek például 69 gyermeke született – Valentina Vassilyeva máig is tartja a világrekordot, a legtöbb gyermeket szülő nők kategóriájában.

Az asszony hihetetlennek tűnő, ebből kifolyólag pedig sokáig vitatott története a XVIII. században íródott, egész pontosan 1707 és 1782 között. Valentina az orosz földművelő, Feodor Vassilyev felesége volt. Azt állítják, 76 éves volt, amikor meghalt, és nem kevesebb, mint 67 utódot hagyott hátra, két gyermeke ugyanis még kiskorában elhunyt.

A Guiness Rekordok Könyve szerint, Valentina „minden idők legtermékenyebb asszonya”, aki 27 természetes szülésen esett át, bármilyen érzéstelenítő nélkül. Többek közt 16 ikerpárnak, 7 hármasikernek és 4 négyesikernek adott életet.

Nyilván nem szülhetett egész életében. Ha kiszámoljuk a legtermékenyebb éveit, minden bizonnyal 1725 és 1765 között hozhatta a világra a gyermekeit. Így pedig még szebb teljesítmény 40 év alatt 69 gyermeket kihordani. A BBC számításai szerint, a nő terhességeinek időtartama változó volt: 37 hétig hordta a szíve alatt az ikreket, a hármasikreit 32 hetesen hozhatta a világra, míg a négyesikrek 30 hétre születhettek. Bár egy terhesség nagyjából 40 hétig tart, azoknál a nőknél, akik egyszerre több gyermekkel várandósak, akár hetekkel a határidő előtt is beindulhat a szülés.

A hős édesanya 18 éven át volt terhes

Ha összeadjuk a várandósságainak számát, Valentina 936 héten át volt terhes. Ezt a számot ha elosztjuk 52-vel (ennyi hétből áll egy év), akkor 18-at kapunk – életének ennyi évén át volt terhes a hős édesanya, elviselve a várandósság összes nehézségét. Nehezen hihető, nem igaz? Éppen ezért, szakértők egy csoportja kételkedik abban, hogy egy nő képes lett volna ennyi gyermeket megszülni főként a XVIII. században, amikor az orvostudomány még nem ismerte a ma elterjedt speciális gyógymódokat és kezeléseket. Mi több, akkoriban a kétkezi munka és a mezőgazdaság volt a legnépszerűbb tevékenység, ami óriási erőfeszítést jelentett egy nő számára.

A tudomány ellenére, történelmi tények bizonyítják a Vassilyev család népességét. 1782 február 27-én például, a moszkvai Szent Miklós kolostor kiadott egy listát, mely egyértelműen alátámasztja, hogy akkoriban Feodor Vassilyev 82 élő gyermek édesapja volt, két házasságból. Második felesége ugyanis nem kevesebb, mint 18 utóddal ajándékozta meg őt: 12 ikerpárral és 6 hármasikerrel. A lista adatait 1834-ben hozták nyilvánosságra, Szentpéterváron. Arról viszont nincs feljegyzés, miként tudta a férfi eltartani ezt a hatalmas családot úgy, hogy egy vagyontalan parasztember volt.

1783-ban a The Gentleman’s Magazine kiadott egy cikket, melyben a szerző azt írta, a „rendkívüli termékenység” származhat „egyedül a férfitól, vagy a nőtől, vagy mindkettőtől”. Ám úgy tűnik, itt Feodor volt az ok, egyébként a történet aligha ismétlődött volna meg a második feleségével.