KezdőlapVilágVesla Vulovic, a nő, aki ejtőernyő nélkül túlélt egy zuhanást 10 ezer...

Vesla Vulovic, a nő, aki ejtőernyő nélkül túlélt egy zuhanást 10 ezer méter magasságból!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

1972. január 26-án este Bruno Honke furcsa sikítást hallott a közeli dombról az egykori Csehszlovákia hegyvidéki régiójában. Gyorsan a hang irányába sietett, és egy repülőgép roncsot talált a földre zuhanva.

Annak az esélye, hogy valaki túléljen egy ilyen balesetet szinte a nullával egyenlő, mégis a roncsok között egy nőt talált. Az egyik légiutaskísérő, Vesna Vulovic túlélte a 10 ezer méteres zuhanást, mégpedig ejtőernyő nélkül.

Hogyan zuhant le a gép?

Az akkor 22 éves Vesna még csak 8 hónapja volt légiutaskísérő, és épp a Stockholm-Belgrád JAT-367-es járatán teljesített szolgálatot, amikor a szörnyű tragédia történt. Mint kiderült, a beosztás elkészítésekor véletlenül került Vesna a listára, mert aznap nem ő kellett volna dolgozzon. Azonban a lány szívesen vállalta be a repülést aznap, mivel még sosem járt Svédországban. Egy percig sem gondolta, hogy ez az utazás az egész életét megváltoztatja.

1972. január 26-án 15:15-kor szállt fel a gép a koppenhágai repülőtérről. Alig 46 perccel a felszállás után robbanás tört ki a raktérben, melynek következtében a repülőgép kettészakadt, majd lezuhant az akkori Csehszlovákia Srbská Kamenice település közelében.

A 28 utas és a legénység közül az egyetlen túlélő Vesna volt. A férfi, aki rátalált Veslára, szerencsére a második világháború idején orvosként szolgált, így életben tudta tartani, míg a mentők kiértek a helyszínre.

Vesnát a prágai kórházba szállították, majd néhány nap kóma után magához tért, de a súlyos fejsérülései miatt nem emlékezett semmire a történtekből. Fogalma sem volt arról, hogyan zuhant le a gép, csak a felszállás pillanatára emlékezett, és utána már csak arra, hogy a kórházban van.

Hogyan élte túl a zuhanást?

Bár súlyosan megsérült, alig 10 hónap telt el, és már magától sétált. Az orvosok nem gondolták, hogy ilyen gyorsan tud regenerálódni a szervezete. A nyomozók során kiderült, hogy Vesna azért élte túl a zuhanást, mert a repülőgép hátsó részében tartózkodott éppen, és egy hóval födött dombos részre esett, ami némileg tompította az esést.

“Senki sem gondolta, hogy ilyen sokáig életben maradok” – mondta Vesna egy 2008-as interjúban. A kezelőorvosai nem csak azon lepődtek meg, hogy túlélte, hanem azon is, hogy a zuhanás után viszonylag rövid időn belül már lábra tudott állni.

Több műtét, és egy 16 hónapos regeneráció után mindössze annyi maradt vissza a gerincsérülése után, hogy egy kicsit sántított. Vesna 1985-ban bekerült a Rekordok könyvébe, mert ejtőernyő nélkül túlélte a 10 ezer méteres zuhanást.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet