KezdőlapVilágViolet Jessop 3 hajószerencsétlenséget is túlélt - a Titanic és a Britannic...

Violet Jessop 3 hajószerencsétlenséget is túlélt – a Titanic és a Britannic elsüllyedése után is megmenekült

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Violet Jessop már születésétől kezdve igazi győztes volt. 1887-ben született, és ő volt az első a család kilenc gyereke közül, aki életben maradt. A Jessop házaspár gyerekei közül csak haton érték meg a felnőttkort.

Violet gyermekkorában tuberkulózisban szenvedett, és az orvosok nem sok esélyt adtak arra, hogy életben marad, de végül túlélte a betegséget.

21 éves korában jelentkezett utaskísérőnek az RMS Olympic fedélzetén, a White Star Line luxushajóján, ami akkoriban a legnagyobb utasszállító hajónak számított.

1911 szeptemberében az RMS Olympic kihajózott Southamptonból, de nem sokkal később összeütközött a HMS Hawke hadicirkálóval.

A balesetnek nem voltak áldozatai, de az Olympic súlyosan megsérült, és vissza kellett térnie a kikötőbe.

Violet Jessop és a Titanic elsüllyedése

Az RMS Olympic balesete után 7 hónappal Violet Jessop a White Star Line társaság egy újabb hajóján állt munkába, az elsüllyeszthetetlennek vélt Titanicon, az Olympic testvérhajóján, ami szintén Southamptonból indult útnak, de négy nappal az indulás után jéghegynek ütközött, és elsüllyedt az Atlanti-óceánon.

„A fedélzeten voltam. Az utasok eleinte nyugodtan viselkedtek, aszerint szálltak be a csónakokba, ahogy irányítottuk őket. A többi utaskísérővel együtt néztem, ahogy a férfiak besegítik a feleségeiket a mentőcsónakokba. Később azonban kitört a pánik.” – mesélte később Violet Jessop.

Végül Violet is felszállt az utolsó mentőcsónakok egyikére. A szabad ég alatt, fagyban eltöltött éjszaka után a túlélőket az RMS Carpathia mentette meg.

A Titanic 1912. április 15-én, hajnali 2 óra 20 perckor süllyedt el az Atlanti-óceánon. A fedélzeten tartózkodó 2228 emberből 1514 vesztette életét.

A harmadik baleset

Az átélt borzalmak ellenére Violet továbbra is kitartott választott hivatása mellett. 1916-ban, az első világháború idején, a harmadik testvérhajón, a kórházhajóvá alakított Britannicon kezdett dolgozni, ezúttal a Vöröskereszt ápolónőjeként.

1916. november 21-én a Britannic aknára futott, és elsüllyedt az Égei-tengeren. A hajó 57 perc alatt süllyedt el, 30-an vesztették életüket, de Violet ezúttal is megmenekült, bár súlyos fejsérülést szerzett.

Miközben a hajó süllyedt, a hajócsavarok még forogtak, és elkezdték lehúzni a mentőcsónakokat a víz alá. Violet kénytelen volt kiugrani a csónakból, de beütötte a fejét, és koponyasérülést szenvedett.

„Beugrottam a vízbe, de elsodort egy áramlat, és beütöttem a fejemet. Túléltem, de ezután erős fejfájások kínoztak. Amikor néhány év után orvoshoz fordultam a fájdalom miatt, megállapította, hogy korábban koponyatörést szenvedtem.” – írta Violet Jessop a visszaemlékezéseiben.

Miután három tragikus balesetet is túlélt, Violet egy időre abbahagyta a munkát, de 1920-ban visszatért a White Line Star társasághoz. Karrierje során Violet Jessop két világkörüli hajóúton is részt vett, és egy ideig férjnél is volt, de a házassága nem működött.

Violet Jessop, aki kiérdemelte a Miss Unsinkable (elsüllyeszthetetlen) becenevet, 1971-ben, 83 éves korában halt meg.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet