Gyerekkoromban mindig csak a piacon vásároltuk a jó zsíros házi vajat. Azt szerettük, fogyasztottuk, sütöttünk- főztünk vele. Aztán egyszer csak megjelentek a mindent elsöprő margarinok, a szívbarátok és egészségesek, és valamiért a vaj kezdett alulmaradni a harcban. Hallottunk róla jót is, rosszat is, majd megint a transzzsírokat és egyéb furaságokat tartalmazó margarinokat kezdték szidni.
Nézzük, mi is az igazság, miért is jobb a vaj, mint a margarin.
- Egy svéd tanulmány arra mutatott rá, hogy a natúr vaj kevésbé emeli meg a vérzsírok szintjét étkezés után, mint az olívaolaj, vagy más egészségesnek mondott olajok.
- A vaj a legkönnyebben felszívódó vitaminforrás, támogatja a pajzsmirigy, mellékvese és érrendszer működését.
- Nem hizlal, mivel gyorsan felszívódik és jóllakottság érzésünk lesz tőle, így hosszú időn keresztül azt is megakadályozza, hogy valami nassolnivaló után vágyakozzunk.
- Sok antioxidánst, E- és A-vitamint tartalmaz.
- Jó koleszterint tartalmaz, amely helyrehozza a növényi olajak és káros zsírok okozta problémákat. Segíti az agy és idegrendszer fejlődését.
- Telített zsírok és zsírsavtartalma miatt olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy erősíti az immunrendszert.
- Egyes kutatások szerint a pasztörizálatlan nyers vaj olyan elemeket tartalmaz, mely véd az ízületi gyulladástól és a szürke hályogtól.
- Elősegíti a gyomor és bél egészségét, továbbá hasznos olyan szempontból is gyorsan felszívódó jódot tartalmaz.