A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, több okból is: segít a szövetek regenerálásában, az immunrendszer erősítésében, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, a szívmegbetegedést vagy gyulladást.
Lassítja a sejtek károsodását, és segíti az elfogyasztott élelmiszerekből nyert vas felszívódását. Amikor nincs elegendő C-vitamin a szervezetben ínyvérzésben, vérszegénységben szenvedünk, gyakoribbak a fertőzések és lassul a sebek gyógyulása.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
Legtöbb C-vitamint az elfogyasztott élelmiszerekből nyerünk. Az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek számítanak a legjobb forrásnak.
Ajánlott C-vitamin adag férfiak esetében 90 milligramm, nők esetében 75 gramm, a maximum pedig 2000 milligramm. Minden nap biztosítani kell a megfelelő mennyiségű C-vitamint elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztása révén, mint: kivi, citrusfélék, szamóca, káposzta és brokkoli. A papaya tartalmazza a legnagyobb mennyiségű C-vitamint (190 mg/db), utána a földi eper (90 mg/db), és a narancs (80 mg/db).
Szerencsére a legtöbb elfogyasztott élelmiszerben megtalálható, ezért nagyon ritkán szenved az ember C-vitamin hiányban. Sajnos főzés útján a legtöbb élelmiszerből elvész. De hogyan készítsünk olyan ételeket, amelyek megőrzik a szükséges mennyiséget?
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád
Egyszerű: fogyasszunk nyers gyümölcsöket és zöldséget, ügyelve arra, hogy frissek legyenek. Továbbá főzés esetén használjunk kevés vizet.
Persze fogyaszthatunk orvosi készítményeket is, de a kísérletek bizonyították, hogy ezek nem segítenek megelőzni a megfázást, mint gondoltuk, bár csökkentik annak időtartamát.
Azok, akik elengedő friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, nem szorulnak rá speciális készítmények fogyasztására.
Mint bármilyen más gyógyszer, a C-vitaminnak is vannak mellékhatásai: a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, nagyobb adagok okozhatnak fejfájást, hányingert és hasmenést. Éppen ezért, megfázás esetén csak rontunk a helyzeten, ha marékszám tömjük magunkba a tablettákat. A fölösleges mennyiség alapból távozik a szervezetből, emellett pedig kellemetlen mellékhatások üthetik fel a fejüket.
Bomhér Vilmos