KezdőlapBulvár10 híresség, aki ahelyett, hogy a gyerekeire hagyná a vagyonát, jótékonysági célokra...

10 híresség, aki ahelyett, hogy a gyerekeire hagyná a vagyonát, jótékonysági célokra adományozza

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Vannak híres milliomosok, köztük olyanok is, akik több milliárd dollár értékű vagyonnal rendelkeznek, akik úgy döntöttek, hogy haláluk után pénzük nagy része jótékonysági célokra fordul majd, és nem a gyerekeik kezébe kerül.

Néhányan már most megtették az első lépéseket ennek érdekében, és különböző alapítványok révén már most is sokat költenek jótékonysági célokra. Olyan milliomosok is akadnak, akik haláluk után egyetlen fillért sem hagytak az örököseikre, és jobb helyet találtak hatalmas vagyonuknak.

A következő 10 híresség úgy döntött, hogy vagyona nagy részét jótékonysági célokra fordítja.

1. Ashton Kutcher és Mila Kunis

https://www.instagram.com/p/Bf7Yq8FnQ88/

A színészpár úgy döntött, gyerekeiket mindenféle luxus vagy különcködés nélkül nevelik fel, hogy megtanulják valóban értékelni a dolgokat, és azt is kijelentették, hogy nem örökölnek majd pénzt.

„Egyáltalán nem hagyunk rájuk pénzt. A megfelelő időben minden vagyonunkat eladományozzuk” – mondta Kutcher egy interjúban.

Hozzátette, amikor a gyerekek felnőnek, és saját vállalkozásba akarnak kezdeni, támogatni fogják őket, de azt semmiképpen nem akarják, hogy felhagyjanak a munkával, és csak az örökségükre várjanak.

„Azt reméljük, ez motiválni fogja őket, hogy megküzdjenek azért, amit akarnak” – mondta a színész.

2. Simon Cowell

https://www.instagram.com/p/B89RVYqAtfI/

A híres televíziós személyiség, aki több tehetségkutató zsűritagjaként is ismert, kijelentette, hogy nem hagy örökséget a fiára.

„Valamilyen jótékonysági célra hagyom a pénzemet, valószínűleg gyerekek vagy kutyák számára…Nem hiszek abban, hogy a vagyon egyik generációról a másikra szálljon.” – mondta a médiamogul.

Cowell hozzátette, jobban szeretné, ha úgy emlékeznének rá, mint aki segített másoknak sikereket elérni, nem pedig úgy, mint aki segített abban, hogy a gyerekei gazdagok maradjanak.

„Az örökségednek annak kell lennie, hogy remélhetőleg elég embernek adtál lehetőséget a kibontakozásra és arra, hogy jól teljesítsenek, időt szántál rájuk, és megtanítottad nekik mindazt, amit tudsz” – mondta a brit milliomos.

3. Sting

https://www.instagram.com/p/B7rXJ7oJaxj/

A brit rocksztár bejárta az utat a szegény gyerekkortól a meggazdagodásig, nagy vagyont halmozott fel. Az énekes világosan kijelentette, hogy gyerekeinek hozzá hasonlóan keményen meg kell dolgozniuk a megélhetésükért.

„Semmiképpen sem akarok vagyonkezelő alapot hagyni rájuk, ami csak súlyos teher lenne a vállukon. Dolgozniuk kell. A gyerekeim tudják ezt, és ritkán fordul elő, hogy kérnének tőlem valamit, amit én igazán tisztelek és értékelek” – mondta a híres zenész.

Azt is világossá tette a számukra, hogy ha bajban lennének, segítene nekik, de a gyerekei a munkamoráljukból adódóan egyébként is a saját erejükből akarják elérni a sikert.

4. Elton John

https://www.instagram.com/p/B6bCC6ADBqB/

A tehetséges zenész szintén csatlakozott a híres britek sorához, akik úgy döntöttek, nem hagyják a gyerekeikre vagyonukat, vagy legalábbis nem hagynak rájuk mindent, ehelyett pénzük nagy részét jótékony célokra adományozzák. Elton John elmondása szerint: „Természetesen szilárd anyagi helyzetben akarom hagyni a gyerekeimet, de borzalmas dolog, ha az ember a gyerekei szájába adja az ezüstkanalat. Ez tönkreteszi az életüket.”

Hozzátette, hogy a gyerekeinek hihetetlen élete van, de a normalitásnak valamilyen formában jelen kell lennie ebben, ahogy a munka és a pénz iránti tiszteletnek is.

5. Gordon Ramsay

https://www.instagram.com/p/B89X9yNDZh2/

Gordon Ramsay a brit gasztronómia egyik legkiemelkedőbb alakja. A híres séf meglehetősen erőteljes médiaszemélyiség, aki milliókat gyűjtött össze az olyan műsoroknak köszönhetően, mint a MasterChef USA, a MasterChef Junior és a Hell’s Kitchen. Nettó értékét körülbelül 217 millió dollárra becsülik.

A séfnek azonban nem áll szándékában 5 gyerekére hagyni a vagyonát.

„Semmi esetre sem öröklik meg a pénzt. De ez nem rossz dolog, ez azért lesz így, hogy ne kényeztesse el őket” – mondta Gordon Ramsay. Elismerte, hogy az utóbbi években nagyon szerencsés volt a karrierjében, nagy vagyonra tett szert, és méltányolja is mindazt, amije van.

6. Mark Zuckerberg

https://www.instagram.com/p/B8rgVdbA88z/

Mark Zuckerberg, vállalkozó és a Facebook alapítója még 32 éves kora előtt milliárdos lett. Ma már körülbelül 72 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Pénzének nagy részét azonban nem fogja megosztani gyerekeivel.

2015-ben egy újszülött lányuknak, Maxima-nek, címzett levélben Zuckerberg és felesége, Dr. Priscilla Chan kifejtették, hogy túladnak vállalkozásuk részvényeinek 99% -án, ez akkoriban meghaladta a 45 milliárd dollárt. Korábban, 2012 decemberében, Zuckerberg és felesége bejelentette, hogy életük során vagyonuk nagy részét az emberi potenciál és az egyenlőség előmozdítása érdekében eladományozzák a The Giving Pledge mozgalom révén.

7. Paul Allen

https://www.instagram.com/p/Bo-HUwMgGdz/?utm_source=ig_embed

A 2018-ban elhunyt Paul Allen vállalkozó és a Microsoft Corporation társalapítója volt. Vagyonának nagy részét még életében jótékonysági célra adományozta a Paul G. Allen Family Foundation révén, amelynek évente 30 millió dollárt juttatott. Ugyanakkor szponzorizálta a Paul G. Allen Center for Computer Science and Engineering nevű programot is, amelyet 2003-ban nyitott meg, és amelynek 14 millió dollárt adományozott.

Allen rendszeresen szerepelt a Forbes magazinban a világ leggazdagabb embereinek listáján. Becslések szerint halálakor a vagyona 17,5 milliárd dollárra rúgott. Mikor már beteg volt, és kezelést kapott, kijelentette, hogy halála után vagyona nagy része jótékonysági célokat szolgál majd.

8. Jackie Chan

https://www.instagram.com/p/B9EUcdplVsc/?utm_source=ig_embed

A hongkongi születésű harcművész, színész és producer azt mondta, halála után vagyona felét jótékony célra adományozza, vagyis nem tervezi, hogy a karrierje során megszerzett több millió dollárt két gyerekére hagyja.

„Ha képes rá, akkor megkeresi a saját pénzét. Ha nem, akkor csak pazarolná az én pénzemet” – mondta Chan elsőszülött fiáról, Jaycee-ről.

Jackie Chan becsült nettó vagyona 2020-ra körülbelül 370 millió dollár, ezzel ő a 12-ik leggazdagabb színész a világon.

9. Andrew Lloyd Webber

https://www.instagram.com/p/B94lPLSAfqS/?utm_source=ig_embed

Andrew Lloyd Webber nagy sikerű angol zeneszerző, akinek nevéhez olyan produkciók kötődnek, mint például Az operaház fantomja. Zeneszerzőként, íróként, producerként és rendezőként egyaránt kiemelkedik, és tehetségének köszönhetően nagy vagyonra tett szert karrierje során, ez a becslések szerint körülbelül 920 millió dollár.

A zeneszerző színházi tevékenységekre szeretné hagyni vagyonát, mivel úgy érzi, ennek köszönheti minden sikerét. Azt is elmondta, hogy 5 gyereke nagyon kevés pénzt kap majd halála után, de nem bánják, mert hisznek a kemény munkában.

„Egyáltalán nem hiszek az örökölt pénzben” – mondta.

„Nem vagyok amellett, hogy a gyerekek hirtelen sok pénzre tegyenek szert, mert így semmi nem ösztönözné őket a munkára” – tette hozzá.

10. Kirk Douglas

https://www.instagram.com/p/B8XiQRShooa/

2020. február 5-én a világot megrázta a híres hollywoodi színész, Kirk Douglas halálának híre. A színész gyerekei – köztük Michael Douglas – egyetlen fillért sem kaptak örökségként.

A színész halála után 61 millió dollárosra becsült vagyonának nagy részét jótékonysági célra adományozták a Douglas Foundation révén. Ezt az alapítványt feleségével 1964-ben hozták létre, ami azt bizonyítja, hogy a színész már életében is a jótékonyságnak szentelte magát.

Az alapítvány által előnyben részesített szervezetek között szerepelt a Los Angeles-i Sinai-templom, a Kirk Douglas Színház Culver City-ben, a Los Angeles-i Gyermekkórház és a St. Lawrence University.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet