KezdőlapBulvárA drámai ok, amiért Richard Gere már nem szerepel nagy hollywoodi filmekben

A drámai ok, amiért Richard Gere már nem szerepel nagy hollywoodi filmekben

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Richard Gere Hollywood egyik legikonikusabb színésze, aki olyan filmekkel vált népszerűvé, mint a Micsoda nő! (Pretty Woman) vagy a Chicago. Egy ponton azonban a sikeres és elismert színész mintha eltűnt volna a nagyképernyőkről, legalábbis soha nem tűnt fel igazi nagy kasszasikerekben, franchise-okban vagy szuperhős filmekben. Mintha többé már nem tudta volna megszerezni a legnagyobb szerepeket. Mint kiderült, ennek valóban meg volt az oka.

Richard Gere 1949. augusztus 31-én született Philadelphiában, Pennsylvaniában, és egy farmon nőtt fel New York államban. A gyerekkora teljesen átlagos volt, és a színészet iránti érdeklődése csak később mutatkozott meg. Gyerekkorában inkább a sportok és a zene érdekelték, tehetséges tornász volt, és négy hangszeren is játszott. Írt ugyan néhány amatőr musicalt, és ez volt az első találkozása a színpaddal, de még hosszú időbe telt, mire eldöntötte, hogy ez az, amit valóban szeretne.

Az University of Massachusettsen filozófiát hallgatott, és egyetemista korában lépett először színpadra. Egy év után otthagyta az egyetemet, hogy minden idejét igazi szenvedélyének, a színészetnek szentelje. Miután néhány évadot a Provincetown Playhouse-ban töltött, New York-i színházakban játszott, majd Londonban, ahol megkapta Danny Zuko szerepét a Grease-ben. Később visszatért az Egyesült Államokba, és a Broadway-en játszott az 1970-es években, aztán úgy döntött, kipróbálja magát a képernyőn is. Első filmszerepét 1977-ben kapta meg, a Looking for Mr. Goodbar című thrillerben Diane Keaton oldalán, és innentől az út egyenesen felfelé vezetett.

Richard Gere igazi hollywoodi szívtipró lett, miután Julia Roberts oldalán feltűnt a Micsoda nő!-ben. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy Gere eredetileg nem volt biztos abban, hogy elfogadja a szerepet, és Julia Roberts beszélte rá, hogy igent mondjon. Gere ezután rendkívül népszerű lett a romantikus vígjátékokban nyújtott alakításaiért. A színész szerepelt néhány klasszikus és elismert filmben is, de az igazi nagy elismerésre még nem került sor, soha nem jelölték Oscar-díjra. A színészt azonban ez egyáltalán nem zavarja, azt mondja, soha nem tervezte meg különösebben a karrierjét, mindig éppen azzal foglalkozott, amihez éppen kedve volt.

A 71 éves színész magánélete is mozgalmas volt, háromszor nősült, és olyan hírességekkel volt együtt, mint Priscilla Presley vagy Cindy Crawford. Úgy tűnik, az igazi boldogságot harmadik felesége, a 33 évvel fiatalabb Alejandra Silva oldalán találta meg.

Ami azonban a karrierjét illeti, valami megváltozott. Richard Gere azt mondja, minden egyetlen estén változott meg, 1993-ban, amikor találkozott a dalai lámával.

Richard Gere és a buddhizmus

A színészt fiatal kora óta érdekelte a tibeti buddhizmus, meditál, és a dalai láma elkötelezett követője. Első találkozása a dalai lámával Indiában igazán különleges alkalom volt, de, mint kiderült, később váratlan hatással volt a karrierjére.

„Elbeszélgettünk egy kicsit, és egy ponton azt kérdezte: Ó, szóval színész vagy? Egy kicsit elgondolkodott, majd így folytatta: Szóval, amikor színészkedsz, és dühös vagy, akkor valójában is dühös vagy? Amikor valami szomorút játszol, valóban szomorú vagy? Amikor sírsz, valóban sírsz? Valami színészes választ adtam neki, hogy hatásosabb, ha valóban hiszel abban az érzésben, amit közvetítesz. Mélyen a szemembe nézett, és nevetni kezdett. Hisztérikusan. Nevetett azon a gondolaton, hogy elhiszem, hogy az érzelmek valódiak, és keményen dolgozok azért, hogy higgyek a haragban, szomorúságban, gyűlöletben, a fájdalomban és a szenvedésben.” – mesélte a színész, aki ezután a dalai láma jó barátja lett.

Kína elleni kritika

Az 1993-as Oscar-gálán a színésznek kellett átadnia egy díjat, de a beszédében eltért az előre megbeszéltektől, és arra használta fel a lehetőséget, hogy állást foglaljon Tibet helyzetével kapcsolatban, és elítélje Kínát Tibet megszállásáért. Az Oscar-gála producere, Gil Cates, nagyon dühös volt rá, és megfogadta, hogy kitiltja Gere-t a jövőbeli Oscar-gálákról.

De Richard Gere nem hagyta, hogy ezzel elhallgattassák. 2008-ban bojkottra szólította fel a sportolókat a pekingi nyári olimpián, és emiatt két alapítványt is végleg kitiltottak Kínából, ami a tibetiek megsegítését tűzte ki célul.

Richard Gere magára haragította Kínát, és ez a karrierjére is hatással volt, mivel Kína a világ második legnagyobb mozi piacává vált. Ennek eredményeként a legnagyobb stúdiók többször is mellőzték őt az utóbbi években, egyszerűen azért, mert a kínaiak nem vettek volna meg egy olyan filmet, amiben szerepel.

„Határozottan vannak olyan filmek, amelyekben nem szerepelhettem, mert a kínaiak azt mondanák rá: Nem, vele nem. Nem rég volt egy eset, amikor valaki azt mondta, nem finanszírozhat olyan filmet, amiben én is benne vagyok, mert ez felbosszantaná a kínaiakat.” – mesélte a színész.

1997-ben szerepelt a Vörös sarok (Red Corner) című thrillerben, egy amerikai üzletembert alakított, akit ártatlanul vádolnak gyilkossággal Kínában, de a stúdió meglepő döntést hozott a filmmel kapcsolatban. „Mindenki elégedett volt a filmmel” – mondta Richard Gere. „Hívásokat kaptam a stúdió vezetőitől. Elmentem Oprah Winfrey műsorába. Aztán hirtelen olyan hívásokat kaptam, amikben azt mondták: Nem akarjuk, hogy szerepelj a sajtóban.” A Metro-Goldwyn-Mayer stúdió megállapodást akart kötni a kínaiakkal. Kína azt mondta nekik: „Ha kiadjátok ezt a filmet, nem vesszük meg.” És így is lett.

Egy másik alkalommal Richard Gere ismét akadályba ütközött, amikor egy önálló finanszírozású filmben készült szerepelni, aminek semmi köze nem volt a nagy stúdiókhoz. A filmet soha nem is készültek kiadni Kínában, de a rendező kínai lett volna. „Két héttel a forgatás előtt felhívott, és azt mondta: „Sajnálom, nem tudom vállalni. Ha ezzel a rendezővel dolgoztam volna, ő és a családja soha többé nem hagyhatta volna el az országot, és nem kapott volna munkát.” – mesélte a színész.

Lehet, hogy Richard Gere már nem szerepel a legnagyobb és legjövedelmezőbb hollywoodi produkciókban, de még mindig szenvedélyesen a szakmájának él. Mostanában inkább kisebb, önálló finanszírozású filmekben szerepel, és azt mondja, egyáltalán nem bánja.

„A stúdiókat a hatalmas nyereség lehetősége érdekli. De én még mindig ugyanazokat a filmeket készítem, mint amikor elkezdtem. Kisebb, érdekes, karakter- és történetközpontú filmeket. Ez egyáltalán nem befolyásolta az életemet. Elég sikeres voltam az elmúlt három évtizedben, hogy most megengedhetem magamnak ezeket a kisebb filmeket.” – mondta a színész.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet