Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Mauricia Ibanez elveszítette ikrei, Gabriel és Maria de la Cruz, felügyeleti jogát, egy hosszan elhúzódó bírósági eljárás után. Az ikrek 2017-ben születtek, miután a spanyol nő az Egyesült Államokban kapott IVF kezelést.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a 69 éves nő képtelen gondoskodni a most 4 éves ikrekről, akiket már születésük után elvettek az édesanyjuktól.

Mauricia Ibanez 2017. február 14-én, Valentin-napon, adott életet az ikreknek az észak-spanyolországi Burgos városában. Ekkor 64 éves volt, és ezzel akkor minden bizonnyal ő lett a legidősebb spanyol nő, akiből édesanya lett.

Az ikreket azonban már nem sokkal a születésük után nevelőszülőkhöz helyezték. A héten a spanyol Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta azt a 2020. április 22-i ítéletet, amelynek értelmében a gyermekeket elvették az édesanyjuktól.

A bírósági ítélet megállapította, hogy az ikreket az anya „nem optimális körülmények” közt nevelte. Mauricia esetleges egészségügyi problémáiról nem hoztak nyilvánosságra semmit, de a határozatból kiderült, hogy az ikrek „kiszolgáltatott helyzetben voltak”, mivel az édesanyjuk képtelen róluk gondoskodni.

A bíróság szerint a döntés szakértői véleményen alapult, és nincs összefüggésben a nő életkorával vagy mentális állapotával.

Mauricia tavaly így nyilatkozott az ügyben: „Mindent elvesznek tőlem, bármelyik nap elvehetik tőlem a gyerekeimet.”

Az ikrek születésük óta két nevelőcsaládnál is megfordultak, az édesanyjuk pedig időnként meglátogathatja őket. 10 nappal azután, hogy hazavitte őket a kórházból, ahol a császármetszés után egy hónapot töltött, a hatóságok úgy ítélték meg, hogy az ikrek „veszélyben vannak”.

Egy szakértő csapat figyelte, hogy boldogul, miután kiengedték a kórházból, és mind arra a következtetésre jutottak, hogy az ikrekről más környezetben kell gondoskodni.

Mauriciának van még egy lánya, Blanca, aki szintén mesterséges megtermékenyítés útján fogant. Ő 2014-ben került nevelőszülőkhöz, és most Kanadában él. „Gyakorlatilag nincs kapcsolatom a lányommal.” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Mauricia, aki nagyon kritikusan viszonyul a hatóságokhoz, és azt mondja, „egyszerűen nem tudják elviselni, hogy ebben az elképzelhetetlen korban” gyerekei születtek.

Az El Pais napilap arról számolt be, hogy Ibanez, egy volt köztisztviselő, azután kezdett családalapításba, miután mentálhigiénés problémák miatt előrehozott nyugdíjba kellett vonulnia.

Nem sokkal az ikrek születése után Mauricia így nyilatkozott a lapnak: „Természetes, hogy tartok attól, hogy elvehetik a gyerekeimet. Olyan kicsik és védtelenek.”

A világon a legidősebb dokumentált édesanya az indiai Daljinder Kaur, aki 2015-ben, 70 éves korában adott életet fiénak, Armaannak, kétéves IVF kezelés után.

Spanyolországban korábban Carmen Bousada volt a legidősebb édesanya, ő 67 éves korában adott életet egy ikerpárnak (Cristian és Pau), de alig 3 évvel később, 2009 júliusában, 69 éves korában, elhunyt rákban.