KezdőlapBulvárCarlos Santana koncert Budapesten!

Carlos Santana koncert Budapesten!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Még jóval azelőtt, hogy a világzene népszerűvé vált, Carlos Santana és a nevét viselő zenekar már lefektette azt a zenei stílust, amely egyesítette az amerikai gitárzenét a latin és karibi zenei motívumokkal, megkeverte egy kis afro-poppal és afro-beattel, átszáguldva tucatnyi zenei- és világzónán, hogy mára Santana saját védjegyévé váljon.

Carlos Humberto Santana de Barragan szerény körülmények közé született 1947-ben, Mexikóban (jelenleg egy utca és egy tér is a nevét viseli szülővárosában).

Apja, egy mariachi virtuóz, ültette el a zenei szellemisséget fiában, aki már öt évesen hegedült. Később, amikor a család északra költözött a nyüzsgő határvárosba, Tijuana-ba, vette meg Carlos az első gitárját. A nagy amerikai rádióállomásokat hallgatta és John Lee Hooker, T. Bone Walker valamint BB King bűvöletében élt, akiknek játéka egybeolvasztotta a blues és a jazz elemeit.

14 éves korára a családja átköltözött San Francisco-ba, ahol Carlos megkezdte középiskolai tanulmányait.

A Santana Blues Band 1966-ban alakult meg, s szédítő elegye volt a nyugati part soul zenéjének, a latin ütőhangszereknek, az orgonának, és Carlos sztratoszférikus gitárjátékának, ami azonnal szenzációvá vált. 1967-re már csak egyszerűen Santana-ként ismerték őket.Bemutatkozó albumuk parádésra sikerült, ám ezt is háttérbe szorította 1970-ben megjelent lemezük, az Abraxas, amely az Oye Como Va és a Black Magic Woman dalokkal 16 hétig vezette a slágerlistát és több millió példányban kelt el világszerte. Ezt a sikert következő évben is meg tudták ismételni Santana III anyagukkal, amely multi-platina státuszt ért el és 5 hétig vezette a listákat.

Sok szempontból a zenekar karrierje egy keretet ad ki, a Santana, Abraxas és Santana III lemezek az egyik végén a sornak; három évtizeddel később a Supernatural, Shaman, All That I Am, és a legutóbbi Guitar Heaven… albumokkal a másik végén.

Ráadásul a számtalan kalandot több könyvben örökítették meg, mint amennyi stúdió és koncert album található a hivatalos Santana katalógusban (több mint 35 lemez jelent meg eddig).

Santana előadói- és lemez karrierjét egész életében kiegészítette társadalmi és humanitárius elkötelezettségével. A Milagro Alapítványt 1998-ban hozta létre, amely összefogja a több évtizedes támogatói és számtalan jótékonysági tevékenységét, és non-profit intézményeknek segít az egész világon. Több mint 4 millió dollárnyi támogatást osztottak szét a mai napig; a Milagro azokat a szervezetek támogatja, amely a hátrányos gyermekeket segítik az egészségügy, az oktatás és a művészetek területén.

Több mint 40 éves pályafutással a háta mögött, Carlos Santana karrierje csúcsán van; játszottabb és véleményformálóbb – főként rádióban, televízióban és az interneten -, mint valaha. Szenvedélyes old school virtuozitása és az új stílus keveredése a legnagyobb művészeket vonzza minden újabb felvétel esetében, amit ő  és Clive Davis kezdeményez. A lényeg a hangzás egyedisége, az, hogy rögtön beazonosítható. Életre szóló elkötelezettsége a zene iránt minden megmozdulását egy-egy multi-kulturális eseménnyé teszi – a világ albumán.

„Nagyon boldog vagyok,” – mondja Carlos Santana – „boldogabb vagyok, mint bármikor az életemben, mert hálás vagyok. Hálás vagyok a Clive-nak, hálás vagyok a Michael Lang-nek és Bill Graham-nek, és azokank az emberek, akik kinyitottak előttem egy-egy ajtót. Woodstock egy ajtó volt, a Supernatural album is egy ajtó volt. Mindenki, akivel valaha is találkoztam, Miles Davis, Tito Puente vagy BB King, elhagyták a saját útjukat, hogy segítsenek nekem. Volt néhány nagy tanárom, és néhányan közülük a diákjaim is voltak. Reméljük, hogy sok ember szívét megérintettük a zenénkkel. A célunk az volt, hogy egyszerre ugráljanak örömükben és sírjanak.”

Pályafutása során Carlos Santana több mint 90 millió lemezt adott el, és elérte, hogy több mint 100 millió rajongó előtt koncertezik világszerte.

Tíz Grammy díjat nyert, tagja a Rock and Roll Hall of Fame társaságának, amely „a rock igazi virtuózának és irányadó fényének” nevezi. Számos egyéb díj és kitüntetés mellett, a Rolling Stone A világ 100 legjobb gitárosa listáján a 15. helyet foglalja el.

Utolsó albuma tavaly szeptemberben jelent meg Guitar Heaven címmel.

A budapesti koncert belépőihez először a hivatalos rajongói klub tagjai juthatnak, a www.santana.com oldalon keresztül, február 4-én 10 órától február 7-én reggel 8 óráig.

Jegyek február 8. 10.00 órától mindenki részére elérhetők a www.livenation.hu oldalon keresztül és a Ticketpro országos hálózatában.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet