KezdőlapBulvárMeggyőzte az orvosokat, hogy eltávolítsák mindkét lábát: "az amputáció visszaadta az életem"

Meggyőzte az orvosokat, hogy eltávolítsák mindkét lábát: “az amputáció visszaadta az életem”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A 30 éves Alexander „Allen” Helander akkor döntött úgy, hogy amputáltatja a lábait, amikor úgy érezte, betegsége annyira megnehezíti az életét, hogy nem maradt más lehetősége. A svéd férfi 15 éves kora óta szenvedett a Dupuytren-kontraktúra (más néven Viking-betegség) nevű ritka betegségtől, aminek következtében gyakorlatilag hetente alakultak ki daganatok a kezén és a lábán.

Ezek ugyan nem voltak rákos daganatok, de nagy fájdalmakat okoztak neki, és miután a kezéről el tudták távolítani a daganatokat, de a lábain semmilyen kezelés nem használt, Alexander, aki iskolai tanárként dolgozik, végül kerekesszékbe kényszerült, és úgy tűnt, végleg fel kell adnia a tanítást is, és betegnyugdíjba kell vonulnia.

Mivel nem akarta ilyen könnyen feladni az életét, ráadásul újszülött kisfiával is szeretett volna együtt játszani, a férfi végül az amputálás mellett döntött, de erről az orvosait is meg kellett győznie, mivel ezzel kapcsolatban az az általánosan bevett eljárásmód, hogy csak akkor amputálnak, ha azzal életet mentenek.

„Az életem romokban hevert, és ezzel valóban megmentették azt.” – mondta Alexander.

Az orvosok figyelmeztették, hogy a műtét után megtörténhet, hogy örökre kerekesszékbe kényszerül, de vállalta a kockázatot, mondván, ha nem teszik meg ezt a lépést, mindenképpen ez a sors vár rá. A jobb lábát 2019 októberében amputálták, és a férfi azt mondta, miután az érzéstelenítő hatása elmúlt, „pokoli fájdalmat érzett.” Ennek ellenére mégis ragaszkodott hozzá, hogy a bal lábát is levágják, és erre a műtétre is sor került 2020 februárjában.

Alig négy héttel később Alexander megkapta a protéziseit, és elkezdett járni, augusztusban újra dolgozni kezdett, októberben pedig már szaladni is tudott. Mindeközben feleségével második kisfiúk érkezését várták, aki 2021 februárjában meg is született.

Alexander ma már mindenre képes, amire más emberek, dolgozik, sportol, a gyerekeivel játszik, és végre újra élvezni tudja az életet.

„Tudom, hogy nem mindenki képes úgy változtatni a helyzetén, ahogy én tettem, de remélem, hogy a történetem arra ösztönzi az embereket, hogy megpróbálják jobbá tenni az életüket, még akkor is, ha ez kemény munkával jár. Azt akarom, hogy a fiaim lássák, hogy soha nem szabad feladni, akkor sem, ha a dolgok nehézre fordulnak – az élet annyira szórakoztató lehet, amíg megküzdesz azért, amit akarsz. Semmit sem bántam meg – az amputációim visszaadták az életemet!” – mondja Alexander Helander.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet