KezdőlapBulvárMinden eddiginél botrányosabb volt a Való Világ 4. szériája

Minden eddiginél botrányosabb volt a Való Világ 4. szériája

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Médiatanács elemzésből kiderül, hogy a valóságshow negyedik szériája mind a trágár kifejezések használata, mind az alkoholfogyasztás és dohányzás, mind pedig a kiskorúakat sértő tartalmak megjelenítése tekintetében „felülmúlta” az eddigi évadokat.

A hatóság 2010. november 20-a és 2011. május 9-e között kísérte figyelemmel a valóságshow-t és kapcsolódó műsorait. Ennek eredményeképpen jelent meg a Médiatanács tapasztalatait összegző tanulmány, amely szerint az egyik legjelentősebb probléma a dohányzás és az alkoholfogyasztás gyakori megjelenése volt a műsorban. Számos néző kifogásolta, hogy a műsorban indokolatlanul nagy hangsúlyt kapott a cigarettázás, a 16 játékosból 12 rendszeresen dohányzott. Volt olyan hónap, amikor egy adásban átlagosan 20 dohányzást bemutató jelenet is képernyőre került.

A villalakók napi rendszerességgel fogyasztottak alkoholt, ami sokszor vezetett konfliktushoz, vagy agresszív magatartáshoz. Adásról adásra jellegzetes volt a trágár beszéd is, volt olyan hónap, amikor minden műsorban átlagosan csaknem 35 trágár kifejezés hangzott el. A szolgáltató 2011 januárjától a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel látta el a műsort, amellyel együtt érthetetlenné kellett volna tennie az ún. erős káromkodásokat, de a tapasztalatok szerint ezek a kifejezések sokszor felismerhetőek maradtak.

A fent említett problémák azért is fontosak, mert a műsor különösen a tinédzserek körében volt népszerű, akik sok esetben vesznek át viselkedési mintákat a televízióból, a csatorna pedig esténként 19:00 óra körül kezdte sugározni az összefoglalókat. A kiskorúakra veszélyt jelentő tartalmak megjelenítése miatt a Médiatanács összesen 278.000.000. Forint bírságot szabott ki az RTL Klubra, és számos alkalommal tájékoztatta a szolgáltatót az aggályos tartalmakkal kapcsolatban.

Az elemzésből kiderül, hogy a széria vége felé közeledve jelentősen csökkent az alkoholfogyasztást, dohányzást és szexuális tartalmakat megjelenítő adásrészek száma, a Való Világ új, ötödik évadját pedig a szolgáltató már 21:00 óra körüli kezdéssel, és a „16-os karikával” ellátva sugározza.

A Médiatanács fontos célja, hogy az új Médiatörvény által biztosított eszközök következetes alkalmazásával jogkövető magatartásra bírja a szolgáltatókat. A Való Világ 4 című műsor és a kapcsolódó műsorformátumok rendszeres figyeléséből származó hatósági tapasztalatokat összegző tanulmány elérhető a Médiatanács honlapján.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet