Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Kárpátaljáról közvetíti első koncertjét a Duna World csatorna. Műsoron Mosonyi Mihály legismertebb műve: A magyarok tisztulás ünnepe az Ungnál 886-ik esztendőben című kantáta szerepel. A művet nagy sikerrel mutatták be karácsony előtt Ungváron.

Az újévben indult Duna World január 9-én, hétfőn az Ungvári Filharmónia Nagyterméből közvetít hangversenyt. A csatorna a világban szétszóródott magyarokban a nemzeti hovatartozás érzésének erősítését tűzte ki céljául, így jelzésértékű a koncert kiválasztása. Az Ungvári Filharmónia Zenekara és az ungvári Cantus Kamarakórus a kárpátaljai magyarság régi adóságát teljesítette, amikor Mosonyi Mihály A magyarok tisztulás ünnepe az Ungnál 886-ik esztendőben című művét december 12-én bemutatta. Az 1859-ben komponált kantátát Kazinczy Ferenc költeménye ihlette. Az opus a magyar romantika jellegzetes darabja, a maga korában igen népszerű volt. A kompozíció szépen felépített, a motívumok között felcsendül a Rákóczi induló, a Himnusz, s a Szózat dallama is.

Az ősbemutató egy fontos diplomáciai eseményhez is kötődött: a magyar-ukrán diplomáciai kapcsolatok felvételének huszadik évfordulójára is emlékeztek az egybegyűltek.

A koncert Rózsa Ferenc szombathelyi karnagy, zenetudós munkájának eredménye. Mosonyi művét két éve vette először kézbe, s következetesen ragaszkodott a mű eredeti helyszínen történő bemutatásához, s elképzeléséhez megnyerte az Ungvári Magyar Főkonzulátus támogatását. A mecénási körhöz a Duna Televízió is csatlakozott, s Kárpátaljai Megyei Állami Televízió segítségével rögzítette a koncertet.

„„A mű premierje zenetörténeti esemény. Kazinczy e földre képzelte romantikus versét, Mosonyi remekművet alkotott a veretes sorokból – nyilatkozta a Kárpát Expressznek Rózsa Ferenc, az előadás után pedig hozzátette. – A hangversenyre sajnos nagyon kevés próba állt rendelkezésre, de ennek ellenére igazi ünnepi koncertnek tapsolhatott a közönség. A közreműködők mindent megtettek a siker érdekében. Terveink szerint Kárpátalja és Ukrajna más városaiban is előadjuk a méltatlanul elfeledett művet.”

A nézők a koncertet január 9-én tekinthetik meg (Duna World, 22.50).

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!