Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

 

Az HBO a díjátadó után egy héttel, december 10-én közvetíti az európai filmszakma legjobbjait elismerő Európai Filmdíj gáláját, amely eredeti nyelven, magyar felirattal kerül képernyőre. A magyar nézők idén Tarr Béla alkotásáért, A torinói lóért izgulhatnak, a filmet ugyanis három kategóriában is jelölték.

A díjról

December 3-án Berlinben immár 24. alkalommal adják át a korábban Félix-díjnak nevezett Európai Filmdíjat. Az odaítélésről az Európai Filmakadémia dönt, amely eleinte Ingmar Bergman, jelenleg pedig Wim Wenders elnökletével működik. A szervezet – több mint 2500 tag szavazata alapján – először 1988-ban ismerte el az európai filmtermés javát: abban az évben Krzysztof Kieslowski Rövidfilm a gyilkolásról című munkája bizonyult a legjobb filmnek, legutóbb pedig Roman Polanski Szellemírója kapta a nagydíjat. A közbenső időben többször is jutalmazták Gianni Amelio, Pedro Almodóvar, Michael Haneke és Lars von Trier alkotásait: előbbi rendező háromszor, a másik három pedig kétszer vihette haza a legjobb filmnek járó elismerést.

A díjjal időnként magyar művészeket is elismernek: 1989-ben Bereményi Géza az Eldorádóért megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, Szabó Istvánt pedig az Édes Emma, drága Böbe és A napfény íze forgatókönyvéért is jutalmazták 1992-ben, illetve 1999-ben. Utóbbi filmben Koltai Lajos operatőri tevékenységét is elismerték, utoljára pedig 2002-ben született magyar siker, amikor is a friss felfedezettek versenyéből Pálfi György (Hukkle) került ki győztesen.

Az idei jelöltekről

Idén Tarr Béla filmje, A torinói ló kapcsán három kategóriában is szoríthatunk a magyar sikerekért, ami a díj történetében először fordul elő. Tarr Béla a legjobb rendezők, Fred Kelemen a legjobb operatőrök, a Balaton együttesből ismert Víg Mihály pedig a legjobb zeneszerzők között versenyez – maga a film azonban nem szerepel a legjobb filmek között, így Tarr Béla a mezőnyben az egyetlen jelölt rendező, akinek alkotása nem került be a filmek versenyébe.

A legjobb film díját idén az itthon még nem látott The Artist, a Dardenne testvérek Srác a biciklivel című alkotása, az Egy jobb világ, A király beszéde, Aki Kaurismäki Kikötői története vagy Lars von Trier új filmje, a Melankólia kaphatja. A legjobb rendezés díjára Tarr mellett Susanne Bier (Egy jobb világ), a Dardenne testvérpár, Kaurismäki és Von Trier esélyes.

Fred Kelemennek Manuel Alberto Claróval (Melankólia), Guillaume Schiffmannal (The Artist) és Adam Sikorával (Ölésre ítélve) kell versenyeznie, míg Víg Mihály elől Ludovic Bource (The Artist), Alexander Desplat (A király beszéde) vagy Alberto Iglesias (A bőr, amelyben élek) halászhatja el a díjat.

A legjobb színésznők, illetve színészek között olyanok vannak versenyben, mint például Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Tilda Swinton; Colin Firth vagy Michel Piccoli.

Bemutató: HBO, december 10. szombat, 17:50 (eredeti nyelven, magyar felirattal)

Forrás: HBO


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!