Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kereszténység legnagyobb ünnepére a közmédia gazdag műsorválasztékkal készül. Istentisztelet közvetítések, az ünnephez illő műsorok, filmek szerepelnek a televízió és rádióműsorban.

A közmédia ünnepi műsorfolyama virágvasárnap kezdődik, a nézők a maglódi evangélikus istentiszteletbe kapcsolódhatnak be. „Az ószövetségi prófécia beteljesítéseként virágvasárnap Jézus alázatosan vonult be szamárháton, Jeruzsálembe – hangsúlyozza Fabiny Tamás püspök igehirdetésében. – Azt mondta: békét hoztam nektek, a megtérés esélyét. Békében élhettek önmagatokkal, egymással és Istennel. A tömeg pedig hozsannázott. Ám virágvasárnapot nagypéntek követi. A hozsanna helyett feszítsd meg! hangzik hamarosan. Ez a kettősség adja az ünnep igazi drámáját.” (április 1, m1 11.00)

Nagypénteken az Arcvonások műsorban Szalai Zoltán leányfalui plébános szólal meg. Az atya egy kis felvidéki falu, Nagylék cigánytelepén született. Életét egy véletlen változtatta meg. Társaival a temető mellett játszottak, amikor kiderült, hogy a temetésre érkező papnak nem jött el ministránsa. Őt szólította meg, hogy segítene-e neki, és ő félve vette kezébe a keresztet. Ez a pap beszélt neki az Isten szeretetéről, és végül így jutott el egészen az oltárig (MR1-Kossuth Rádió 14.06). A református istentiszteletet az m2 Mátészalkáról közvetíti. Becsei Miklós lelkipásztor igehirdetésében kiemeli: Minden nagypénteken elsötétül egy kicsit a világ, mert Isten megmutat valamit abból a nagy sötétségből, ami az emberszívek rejtekében lakozik. Arra való a nagypénteki sötét, hogy szükségessé és kívánatossá tegye a húsvéti fényt, az igazi, belső megvilágosodást: nem lehet, és nem szabad tovább Jézus Krisztus nélkül élni!” (m2 18.55) Este a hívek XVI. Benedek pápa keresztútját a Colosseumból követhetik (Duna 21.00) Késő este ugyancsak a Dunán hangzik fel Joseph Haydn egyik legnépszerűbb műve: A Megváltó hét szava a keresztfán. A darabot a mester 1783-ban a cadizi Szent Barlang templom patrónusának megrendelésére írta. A Mátyás templomban az elmúlt évben rögzített művet a zenekedvelők a Keller Vonósnégyes előadásában hallhatják (22.40)

Nagyszombaton a Nagyszombati körmenetek régen és most című összeállítás archív filmanyagok segítségével ad történeti áttekintést a húsvéti körmenetekről, bepillant a jelen szokásaiba és megismerteti bibliai alapjait (Duna 6.25). Délben, a Kossuth Rádióban a zamárdi római katolikus plébániatemplom kereplője szól. A katolikus hagyomány szerint nagypénteken és nagyszombaton a harangok nem szólalnak meg, mert Rómába mentek, hogy a sírba tett Jézust gyászolják. Ezen a két napon a harangokat a kereplők helyettesítik. Koradélután a nézők a Jézus című, 1999-ben készített angol-francia-német-olasz filmsorozat első részét láthatják. A kétrészes, nemzetközi összefogással készült mű harmincéves korától követi a Megváltó életét (Duna 14.35). A második részt másnap a nézők 14.40 órakor tekinthetik meg.

2005. július 2-án mutatták be a csíksomlyói hegyoldalon az Ezer Székely Leány Napja rendezvény keretében a Megfeszített című rockoperát. Koltay Gergely és a Kormorán együttes biblikus ihletésű művét Koltay Gábor rendezte. A rockopera mai világunkba helyezi az evangéliumi történetet, amelyben a Vezér boldogság-pótlékként a pusztító szert kínálja a népnek, míg a Mester a szeretet hatalmát szegezi szembe Mammon hatalmával (Duna 19.30)

Húsvét vasárnapján a Kossuth Rádió Sopronból evangélikus (10.04), a Duna Körösfőről református istentiszteletet (11.00) közvetít. A római katolikus szentmisét az m1 és m2 nézői a pécsi Szent Péter és Pál apostolok székesegyházból láthatják. „Jézus Krisztus feltámadása az ember – valamennyiünk reménye – hangzanak a szószékről Udvardy György pécsi megyéspüspök szavai. – Az egyetlen rendező elv, mind a személyes, mind a közösségi, mind pedig társadalmi vonatkozásban. Az Isten jó, s mindannyiunknak a legjobbat akarja – saját életével ajándékoz meg minket.” (10.55)

Ezt követően délben Kapcsoljuk Rómát, XVI. Benedek pápa az öröm húsvéti üzenetét küldi a „városnak és a világnak”. A nézők a helyszíni közvetítéseket mindhárom csatornán figyelemmel kísérhetik.

Az esti órákban a Dunát választóknak a Sienkiewicz regénye alapján készült Quo vadis? című amerikai filmet ajánljuk. A mozi Néró idejében játszódik, a filmkockákon egyéni sorsok, szerelmek és tragédiák peregnek, miközben Róma fényűző, de elátkozott birodalmában egy új eszme, a kereszténység gondolata költözik sokak szívébe. A főszerepekben olyan híres színészek lépnek fel, mint Robert Taylor, Deborah Kerr, Leo Genn, Peter Ustinov (20.00)

Minden kedves nézőnek és hallgatónak áldott ünnepeket kívánunk!


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!