KezdőlapÉletmódEgészség10 csodaszép szobanövény, ami képes semlegesíteni otthonod magas páratartalmát!

10 csodaszép szobanövény, ami képes semlegesíteni otthonod magas páratartalmát!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Házaink magas páratartalma még a legotthonosabb hajlékokat is pokollá teheti, hiszen nem csak a falakat, a plafont és a bútorzatot teheti tönkre a fokozott nedvesség, hanem a penészgomba megtelepedése miatt a saját egészségünkre is nagy hatással lehet. A nedves levegő remek környezetet biztosít különböző kórokozók, gombák, spórák elszaporodásához, amely aztán később bőrviszketést, orrdugulást, allergiás reakciókat válthat ki.

Szerencsére, ha nem akarunk, nem kell vagyonokat költeni páraelszívó berendezésekre, ugyanis sok olyan szobanövény létezik, amelyek természetes módon képesek semlegesíteni a helyiségek magas páratartalmát. Elegendő csupán néhányat beszerezni és máris egy sokkal tisztább és frissebb levegőt biztosíthatunk otthonunknak.

1. Közönséges borostyán

A borostyán egy olyan kúszónövény, amely a legszebben egy felakasztott cserépből aláfolyva mutat. A borostyánról köztudott, hogy remekül képes alkalmazkodni a környezeti feltételekhez, mégis leginkább a magas páratartalmú levegőben érzi jól magát. Remek választás lehet fürdőszobák, konyhák díszítéséhez, mivel nem csak mutatósak, hanem hatékonyan semlegesítik a levegő nedvességtartalmát.

2. Vitorlavirág

Tudományos nevén a Spathiphyllum, egy trópusi növény, így a száraz és meleg levegőjű otthonokban gyors pusztulásra van ítélve. Ám ha magas páratartalmú otthonban helyezzük el, elég egy héten egyszer meglocsolni és mindvégig az eredeti pompájában tündököl majd.

3. Zöldike

A szalagokra emlékeztető levélzet remekül képes felszívni a nedvességet, sőt a formaldehid és a xilénhez hasonló háztartási tisztítószerekből származó méreganyagokat is képes semlegesíteni. Közepes fényszükséglete miatt szinte bárhová helyezhetjük, így egy sötétebb fürdőszobában is remekül eléldegél.

4. Levegő szegfű

A legtöbb kúszónövényhez hasonlóan a levegő szegfű is nagy barátja a nedves levegőnek. Ez a faj leginkább a Föld nedvesebb tájegységein őshonos, és amint láthatjuk, a gyökérzetét nem takarja föld, így a legoptimálisabb, ha mindig nedves környezet veszi körül.

5. Szobapáfrány

Az egyik legnépszerűbb szobanövény révén a szobapáfrány szinte minden lakásban képes elélni. Ha tehetjük inkább szűrt fénybe helyezzük, s cserébe levélzete miatt megszűri nekünk a levegőben keringő káros anyagokat. Az egyik legjobb megoldás arra, ha természetes úton szeretnénk megtisztítani otthonunk légterét.

6. Menta

Ez a méltán népszerű fűszernövény nem csak hogy semlegesíti otthonunk levegőjének nedvességtartalmát, hanem friss illata révén illatosítja is azt. Az egész évben zöldellő menta konyhánk egyik ékköve lehet, ha hagyjuk, hogy egy héten egyszer locsolva a levegő nedvességéből táplálkozzon.

7. Zebralevél

A Brazíliában és Peruban őshonos zebralevél a dísznövények egyik királynője, s mivel dzsungelnövényről van szó, a megfelelő nedvességtartalmú környezet elengedhetetlen a túlélése érdekében. Ha minden feltételt biztosítunk számára, akkor akár néhány méteresre is megnőhet.

8. Orchidea

A gyönyörű orchidea napjaink egyik slágernövénye, s amint láthatjuk, különlegessége többek között abban is rejlik, hogy az úgynevezett „szuszogói” révén, a levegőből is táplálkozva képes fejlődni. Számukra nélkülözhetetlen a vizes környezet, így ha folyamatosan virágban szeretnénk látni az orchideánkat, akkor helyezzük akár a fürdőszobába, hiszen a nedvesség élteti.

9. Pálmafélék

A pálmafélék szintén remek nedvszívóképességgel rendelkeznek. Kellemes és egzotikus megjelenésük révén ráadásul remek hangulatot varázsolhatnak az otthonunk számára.

10. Illatos sárkányfa

A Tanzániában és Zambiában őshonos növény remek illattal rendelkezik, és nagymértékben igényli a nedves környezetet, hiszen ha ezt biztosítani tudjuk, akár 3 méteresre is megnőhet.

Te mely növényekkel díszítenéd otthonodat, abban az esetben, ha te is nagy páratartalommal küzdesz?

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet