KezdőlapÉletmód11 jel, ami arra utal, hogy nem iszol elegendő vizet - Sok...

11 jel, ami arra utal, hogy nem iszol elegendő vizet – Sok ember megtapasztalja magán ezeket a tüneteket

-

Nincs is frissítőbb, mint egy nagy csésze friss víz. Az emberek nagyrésze egyáltalán nem fogyaszt elegendő vizet, azzal érvelve, hogy nem szomjas. Mivel a test 70%-a víz, a létfontosságú szervek megfelelő működéséhez elengedhetetlen az elegendő tiszta, friss víz fogyasztás!

Ha az alábbi tüneteket érzékeled, azt jelenti, hogy nem iszol elég vizet!

1. Szárad a szád

Minden alkalommal, amikor úgy érzed, hogy szárad a szád, igyál meg egy nagy csésze vizet, ez ugyanis már azt jelzi, hogy kezd dehidratálódni a szervezeted. Soha ne próbáld üdítővel, teával vagy kávéval helyettesíteni a vizet.

2. Száraz bőr

A bőr a legnagyobb szerv, amely számára elengedhetetlenül fontos a megfelelő hidratálás. A kiszáradt bőr az első legbiztosabb jel, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal több vizet kellene inni. Ha nincs elég víz a szervezetben, akkor az izzadás során nem tud megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól.

3. Erős szomjúságérzet

Az erős szomjúságérzet leginkább egy forró, kánikulai napon jelentkezik, de a túlzott alkoholfogyasztás következtében is hamar dehidratálódik a test. Figyelni kell a szervezet jelzéseire, nagyon jól tudja, hogy mire van szükséged.

4. Szemszárazság

Vízhiány következtében a szem kiszárad, és véreres lesz. Ha nem fogyasztasz elég vizet, a könnycsatornák kiszáradnak. Ez nem csak azért jelent problémát, mert esetleg nem tudsz sírni, hanem komoly szemkárosodás is kialakulhat, főleg azon személyeknél, akik kontaktlencsét viselnek.

5. Ízületi fájdalmak

A gerinc-, és porckorongok kb. 80%-a víz, éppen ezért is szükséges az elegendő vízfogyasztás, mert különben gyorsabban kopnak. Ha a test eléggé hidratált állapotban van, a ízületek képesek enyhíteni az olyan hirtelen mozdulatok következtében kialakuló fájdalmakat.

6. Csökken az izomtömeg

Az izmok nagyrészét is a víz teszi ki, nyilvánvaló, hogy minél kevesebb víz van a szervezetben, annál kisebb az izom. Az edzés előtt és -utáni vízfogyasztás már-már kötelező, nem csak hidratál, hanem gondoskodik az izmok egészségéről, és enyhíti az izomlázat.

7. Gyakori betegeskedés

A víz elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből. Ha állandóan betegeskedsz, ez azt jelenti, hogy meg kell szabadulj a felgyülemlett méreganyagoktól, hogy újra erős lehessen az immunrendszered. A dehidratált szervezet esetében az olyan létfontosságú szervek, mint pl. a szív, kezdi elszívni a vérből a vizet annak érdekében, hogy megfelelően tudjon működni.

8. Fáradtság, letargikus állapot

Ha nincs megfelelően hidratálva a vér, akkor hamar kialakul egy oxigénhiányos állapot. Ilyenkor álmosság, fáradtság, letargikus állapot alakul ki. A kávé helyett inkább igyál meg egy nagy csésze tiszta vizet.

9. Éhség

Az éhség gyakran nem is azért jelentkezik, mert valami ételre van szüksége a szervezetednek, hanem inkább csak víz kellene. Próbáld ki, ilyenkor igyál meg egy nagy csésze vizet, főleg, ha rád tör az éjszakai nassolási vágy.

10. Emésztési problémák

Ha nem hidratálsz megfelelően, a gyomor nyálkahártyájának csökken az ellenállóképessége, és így könnyen károsíthatja a gyomorsav a szöveteket. Ha nem iszol elegendő vizet, egy idő után gyomorégéssel, gyomorsav-túltengéssel és emésztési problémákkal fogsz küzdeni.

11. Idő előtti öregedés

A test által visszatartott víz mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, éppen ezért tudatosan kell növelni a vízbevitelt. Kezdetben csak a külső jelek, mint pl. a ráncosodás, az, ami szemmel látható, de idővel érezni fogod, hogy belső szerveid is lassabban működnek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet