Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Nincs is frissítőbb, mint egy nagy csésze friss víz. Az emberek nagyrésze egyáltalán nem fogyaszt elegendő vizet, azzal érvelve, hogy nem szomjas. Mivel a test 70%-a víz, a létfontosságú szervek megfelelő működéséhez elengedhetetlen az elegendő tiszta, friss víz fogyasztás!

Ha az alábbi tüneteket érzékeled, azt jelenti, hogy nem iszol elég vizet!

1. Szárad a szád

Minden alkalommal, amikor úgy érzed, hogy szárad a szád, igyál meg egy nagy csésze vizet, ez ugyanis már azt jelzi, hogy kezd dehidratálódni a szervezeted. Soha ne próbáld üdítővel, teával vagy kávéval helyettesíteni a vizet.

2. Száraz bőr

A bőr a legnagyobb szerv, amely számára elengedhetetlenül fontos a megfelelő hidratálás. A kiszáradt bőr az első legbiztosabb jel, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal több vizet kellene inni. Ha nincs elég víz a szervezetben, akkor az izzadás során nem tud megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól.

3. Erős szomjúságérzet

Az erős szomjúságérzet leginkább egy forró, kánikulai napon jelentkezik, de a túlzott alkoholfogyasztás következtében is hamar dehidratálódik a test. Figyelni kell a szervezet jelzéseire, nagyon jól tudja, hogy mire van szükséged.

4. Szemszárazság

Vízhiány következtében a szem kiszárad, és véreres lesz. Ha nem fogyasztasz elég vizet, a könnycsatornák kiszáradnak. Ez nem csak azért jelent problémát, mert esetleg nem tudsz sírni, hanem komoly szemkárosodás is kialakulhat, főleg azon személyeknél, akik kontaktlencsét viselnek.

5. Ízületi fájdalmak

A gerinc-, és porckorongok kb. 80%-a víz, éppen ezért is szükséges az elegendő vízfogyasztás, mert különben gyorsabban kopnak. Ha a test eléggé hidratált állapotban van, a ízületek képesek enyhíteni az olyan hirtelen mozdulatok következtében kialakuló fájdalmakat.

6. Csökken az izomtömeg

Az izmok nagyrészét is a víz teszi ki, nyilvánvaló, hogy minél kevesebb víz van a szervezetben, annál kisebb az izom. Az edzés előtt és -utáni vízfogyasztás már-már kötelező, nem csak hidratál, hanem gondoskodik az izmok egészségéről, és enyhíti az izomlázat.

7. Gyakori betegeskedés

A víz elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből. Ha állandóan betegeskedsz, ez azt jelenti, hogy meg kell szabadulj a felgyülemlett méreganyagoktól, hogy újra erős lehessen az immunrendszered. A dehidratált szervezet esetében az olyan létfontosságú szervek, mint pl. a szív, kezdi elszívni a vérből a vizet annak érdekében, hogy megfelelően tudjon működni.

8. Fáradtság, letargikus állapot

Ha nincs megfelelően hidratálva a vér, akkor hamar kialakul egy oxigénhiányos állapot. Ilyenkor álmosság, fáradtság, letargikus állapot alakul ki. A kávé helyett inkább igyál meg egy nagy csésze tiszta vizet.

9. Éhség

Az éhség gyakran nem is azért jelentkezik, mert valami ételre van szüksége a szervezetednek, hanem inkább csak víz kellene. Próbáld ki, ilyenkor igyál meg egy nagy csésze vizet, főleg, ha rád tör az éjszakai nassolási vágy.

10. Emésztési problémák

Ha nem hidratálsz megfelelően, a gyomor nyálkahártyájának csökken az ellenállóképessége, és így könnyen károsíthatja a gyomorsav a szöveteket. Ha nem iszol elegendő vizet, egy idő után gyomorégéssel, gyomorsav-túltengéssel és emésztési problémákkal fogsz küzdeni.

11. Idő előtti öregedés

A test által visszatartott víz mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, éppen ezért tudatosan kell növelni a vízbevitelt. Kezdetben csak a külső jelek, mint pl. a ráncosodás, az, ami szemmel látható, de idővel érezni fogod, hogy belső szerveid is lassabban működnek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!