KezdőlapÉletmód5 dolog, ami akkor történik a testünkkel, amikor szerelmesek vagyunk

5 dolog, ami akkor történik a testünkkel, amikor szerelmesek vagyunk

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Dalok, versek, könyvek és filmek ezrei szólnak a szerelemről, hiszen ez a téma mindannyiunkat érdekel és mélyen megérint. Ki ne érezte volna már azokat a bizonyos pillangókat a gyomrában, amikor a párjára pillant? Már az is jobb kedvre deríthet minket, ha egyszerűen csak a szeretett személyre gondolunk, és ez azért van, mert a szerelem nemcsak a fejünkben történik. Érzékelhető fizikai hatásai is vannak.

Amikor szerelmesek vagyunk, az olyan neurokémiai anyagok, mint a dopamin és az oxitocin elárasztják az agyunkat, a boldogság és jutalom érzetével párosulva. A szerelemnek fizikai és pszichológiai válaszreakciói is vannak, például kevésbé érzékeljük a fájdalmat, és fokozott vágyat érzünk a partnerünk iránt. Az ölelések és a csókok is csökkenthetik a stresszt, és növelhetik a nyugalom, bizalom és biztonság érzetét az oxitocinnak köszönhetően.

A szerelem többféleképpen is hatást gyakorolhat a testünkre. Ezek közül mutatunk be most néhányat, amelyek mind előnyösek a számunkra:

1. Fokozhatja a szenvedélyt

Amikor valaki szerelmes, azon kaphatja magát, hogy szenvedélyesen epekedik a partnere után. Ilyenkor nehéz lehet levenni a kezünket a másikról, de vajon miért van ez? Itt jelennek meg a képben a hormonok. Az androgén, amely egy olyan hormoncsoport, mint a tesztoszteron, fokozza a vágyunkat a partnerünk iránt.

2. Eufóriát tapasztalhatsz

Ha szerelmesek vagyunk, eufóriát érezhetünk, amikor a kedvesünkkel vagyunk. De már attól is izgatottabbak lehetünk, ha csak meghalljuk a nevét, vagy egy olyan dalt hallgatunk, ami rá emlékeztet. Ez egy neurotranszmitter, a dopamin miatt történik. Elég, ha csak eszünkbe jut az, akit szeretünk, és már ez is elég ahhoz, hogy dopamin szabaduljon fel, ettől pedig izgatottak leszünk, és alig várjuk, hogy láthassuk az illetőt. Az evolúció szempontjából ez az érzés segített az embereknek kiválasztani azt a partnert, akivel utódokat nemzhetnek.

3. Csökkentheti a vérnyomást

Egy 2007-es, az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma által közzétett tanulmány, amely a házasság egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta, összefüggést állapított meg a házasság, a testi egészség és az emberek élettartama között. Megállapították, hogy a házaspároknak alacsonyabb a vérnyomása, és az esetükben csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A magas vérnyomás növelheti a szívroham, agyvérzés és a veseelégtelenség kockázatát.

4. Növelheti az élettartamot

Ha szerető kapcsolatban élsz, hosszabb ideig élhetsz, és ezt tanulmányok is alátámasztják. Az American Journal of Epidemiology-ban megjelent 95 cikket áttekintő 2011-es beszámoló az egyedülálló emberek halálozási arányát vizsgálta, és összehasonlította azt a házaspárok adataival. A szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy az egyedülálló emberek esetében nagyobb a korai elhalálozás kockázata.

Egy másik, 2012-ben elvégzett tanulmány, amelyet az American Psychological Association publikált, szintén bizonyítékokkal szolgált arra, hogy a szerelmesek hosszabb ideig élhetnek. A tanulmányhoz a kutatók olyan embereket vizsgáltak, akiknek koszorúér bypass-műtétjük volt. Közülük azok a betegek, akik műtétükkor házasok voltak, 2,5-ször nagyobb valószínűséggel éltek 15 évvel később. Azok, akik nagyon elégedettek voltak a házaséletükkel, akár 3,2-szer nagyobb valószínűséggel éltek a következő 15 évben.

5. Csökkentheti a fájdalmat

Ki gondolta volna! A PLoS ONE folyóiratban közzétett, 2010-ben végzett vizsgálat azt találta, hogy amikor az új romantikus kapcsolatokban élő embereknek fényképeket mutattak a partnerükről, az agy reakciója olyan volt, ami csökkenthette a fájdalomérzetet.

„Amikor az emberek ebben a szenvedélyes, mindent elárasztó szerelmi szakaszban vannak, a hangulatukban jelentős változások mennek végbe, amelyek befolyásolják a fájdalomérzetet is.” – mondta Dr. Sean Mackey, a tanulmány vezető szerzője.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet