Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Vannak olyan élelmiszerek és italok, amelyek tönkretehetik a csontokat. Sok esetben azok az ételek, amelyeket fogyasztunk, fontos szerepet játszhatnak egy állapot megelőzésében vagy annak ellenőrzésében.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az ételeket és italokat, amelyek befolyásolhatják a csontok állapotát, de fontos tudni, hogy nem kell mindenkinek végleg lemondania ezekről. Leginkább azoknak kell odafigyelniük, akik tudják, hogy fennáll az izom- és csontrendszeri rendellenességek kialakulásának kockázata, például, ha előfordult a családban csontritkulás.

Íme, néhány olyan élelmiszer, amely befolyásolja a csontok egészségét, és amelyeket néhányunknak kerülnie kellene.

Szénsavas üdítőitalok

Amellett, hogy néhányuk koffeint tartalmaz, a foszfor mennyisége miatt befolyásolhatják a csontok egészségét. A foszforsavat üdítőitalok ízesítésére használják, és ez megakadályozhatja a kalcium felszívódását és rögzítését a csontokban.

Túl sok kávé

A kávé is befolyásolja a kalcium felszívódását.

„Ha a koffeinbevitel magas, a kalcium nagy része kiürül a vizelettel” – mondja dr. Joan McGowan.

A hatás viszonylag kicsi, és magas kalciumbevitel esetén nem okozhat különösebb problémákat. Azonban ne felejtsük el, hogy a koffeinadag teljes mennyiségét figyelembe kell venni, amelyhez más ételekből, például a csokoládéból is hozzájuthatunk.

Túl sok só

A magas nátriumszint káros az egészségre. Ezen felül, minél több sót fogyasztunk, annál több kalciumot veszítünk a vizelettel és a verejtékkel. Bár a magas kalciumbevitelt biztosító étrend kompenzálja a mérsékelt sófogyasztás káros hatásait, sokan több sót fogyasztunk, mint gondolnánk. Annak érdekében, hogy ne haladjuk meg a javasolt nátriumbevitelt (napi 2300 milligramm), érdemes otthon készített ételeket fogyasztanunk és alaposan áttanulmányoznunk a vásárolt termékek címkéit.

Túl sok alkohol

Valójában a mérsékelt alkoholfogyasztás (nőknek napi egy, férfiaknak napi két pohár) kisebb mértékben még védelmet is nyújthat a csontok károsodása ellen. Ezzel szemben a túlzott fogyasztás hozzájárulhat a csonttömeg-vesztéshez.

Túl sok fehérje

A nőknek napi 46 gramm fehérjére, a férfiaknak pedig 56 grammra van szükségük. Bár ritkán fordul elő, hogy valakinek nagyobb legyen a fehérje bevitele a kelleténél, de vannak olyan esetek is, amikor a felesleges fehérje megváltoztathatja a csontok pH-egyensúlyát. Minél savasabb ez a közeg, annál inkább ki vagyunk téve a csonttömeg-vesztés veszélyének.

Ebbe a helyzetbe kerülhet az, akinek magas a fehérjebevitele és nem fogyaszt megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Másrészt McGowan rámutat arra, hogy idős embereknél gyakran fordul elő csonttömeg-vesztés éppen azért, mert nem elegendő a bevitt fehérjék mennyisége.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!