A nadrágod egyik napról a másikra szorítani kezd, úgy érzed, hogy nem fér bele hasad? Ha a mérleg nem mutat többet, és csak időnként tapasztalod azt, hogy szétfeszít a hasad, úgy tele van, akkor minden bizonnyal nem a túlsúly, hanem a puffadás okozza ezt a kellemetlen érzést.
Mi az, ami puffadást okozhat?
1. Ha nem iszol elegendő vizet!
Akárcsak egy súlyos diéta esetén, a tested ilyenkor is a túlélési módra rendezkedik be, és visszatartja a vizet. Ha úgy érzed, hogy visszatartja a szervezeted a folyadékot, akkor sokkal több vizet kell innod, mint eddig, és meglátod, megszűnik a puffadásod. Kerüld a szénsavas italokat, ezek csak tovább rontják a helyzetet!
2. Ha glutén intoleranciád van
A lakosságnak nagyon kis százaléka allergiás a gluténra, a túlnyomó többségnek glutén intoleranciája van. Ha gluténtartalmú ételek, például kenyér, tészta vagy gabonafélék elfogyasztása után puffadtnak érzed magad, akkor egyértelmű, hogy a szervezeted nem tolerálja a glutént. Körülbelül 30 napig próbáld elkerülni a gluténtartalmú ételeket, ha jobban érzed magad, akkor egyértelmű a válasz.
3. Ha túlságosan stresszes vagy
Ha egy nagyon stresszes időszakon mész épp át, valószínűleg ez az oka a puffadásnak. A stressz hormonális egyensúlyhiányt okoz, és ez az emésztésre is hatással van. Tanulj meg meditálni, vagy sajátíts el relaxációs gyakorlatokat, ezek is elősegítik az emésztőrendszered helyreállítását és megszüntetik a puffadást.
4. Ha székrekedésed van
A puffadást székrekedés is okozhatja. Ha székrekedésed van, akkor kezdj el több rosttartalmú ételt fogyasztani, például friss gyümölcsöket és zöldségeket, de csak fokozatosan iktasd be az étrendedbe ezeket.
A székrekedés legjobb természetes gyógymódja a zöld tea, de délután 4 óra után már nem szabad fogyasztani.
5. Ha túl gyorsan eszel
Hogyha habzsolva, túl gyorsan eszel, olyan légbuborékokat nyelsz le, melyek következtében gázok keletkeznek a belekben és végül puffadást okoznak.
Így szabadulj meg a puffadástól:
Kerüld az erjesztő, puffasztó hatású ételek túlzott fogyasztását: szilva, füge, datolya, alma- vagy szilvalé, banán, káposzta, csicseriborsó, kenyér (zabkorpa, árpa, rozs), bab, burgonya.
Használj a lehető legkevesebb gyógyszert, főleg antibiotikumot (ezek elpusztítják az emésztőrendszerben jelenlévő jótékony baktériumokat, amelyek elősegítik az étel megemésztését).
Kerüld a zsíros ételeket, mert ezek nehezen emészthetőek, a lassú emésztés következtében pedig erjedés indul be a gyomorban.
Sportolj: a mozgás javítja a bélmozgást, és így a puffadás megelőzhető.
Egyél olyan ételeket, mint: vörös hús, baromfi, articsóka, kapor, gyömbér, spárga, papaya, ananász, eper, málna, dinnye, kivi. Étkezés után közvetlenül soha ne fogyassz gyümölcsöt, mert beindul az erjedés.