Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Sosem volt olyan mértékű a globalizmus, mint napjainkban, hiszen elég csak, ha arra gondolunk, hogy világszerte hány millióan használják például ugyanazt a közösségi médiát, ami így, vagy úgy, de összekapcsolja az embereket. Ennek persze vannak hátulütői is, amelyek bizony nincsenek jó hatással az agyműködésre, a szellemi egészséges hosszútávú megőrzésére.

5 mód, amivel a közösségi média használata tönkreteszi az életedet!

Felmérések szerint a britek átlagosan napi 28 alkalommal néznek rá a közösségi oldalaikra, ami már súrolja a függőség határait.

Lássuk, melyek a negatív oldalai a túlzott közösségi médiafogyasztásnak!

1. Csökkenő önbizalom

Ez azért alakulhat ki, mert az ismerőseidet látva különböző élethelyzetekben, mosolyogva, boldogan pózolva egy egzotikus sziget tengerpartján, vagy egy luxus autó belsejében, olyan érzés keletkezhet benned, hogy te kevesebbet érsz, vagy valamit rosszul csinálsz, mert lám, ők milyen jól viszik, te meg odahaza ücsörögsz a négy fal között.

2. Romló emberi kapcsolatok

Lehet, hogy több ezer ismerősöd van az egyik közösségi oldaladon, de ha segítségre szorulsz, és kiírod, hogy jól jönne egy kis támogatás, és egy-két ember jelentkezik, de ők is több kilométer távolságra vannak, akkor könnyen összedőlhet egy világ benned, és rádöbbensz, hogy a közösségi térben jegyzett barátaid közül szinte alig van egy olyan ember, akit igazán a barátodnak tudnál nevezni.

3. Memória

Tanulmányok születtek arról, hogy a közösségi oldalak túlzott böngészése árt a memóriának, mivel az agy a szabadidő legnagyobb részében csak arra összpontosít, hogy elkészüljön a legelőnyösebb kép, a többi környezeti változásokra nem, vagy késve reagál, azaz elbutul. Ezen elbutulásnak része a memória romlása, hanyatlása is.

5 mód, amivel a közösségi média használata tönkreteszi az életedet!

4. Alvászavarok

Azért nem ajánlott éjszaka, elalvás előtt még a fényes fényt kibocsátó készülékeket bámulni, mert ennek hatására az agy úgy érzékeli, hogy még nem sötétedett be teljesen, ezért kevesebb melatonin nevű elalvást segítő hormont kezd termelni, így sokáig még éber maradsz, ezért csak késve tudsz álomba merülni, így nem tudod megfelelően kialudni magad.

5. Figyelemzavarok

A közösségi oldalak hírfolyamai rengeteg fölösleges információval terhelik az agyadat, így mikor valami ténylegesen fontos dolog hangzik el, amit meg kellene jegyezned, egyszerűen nem tudsz odafigyelni rá, mert az agyad eleve túl van terhelve. Szóval, a saját egészséged érdekében próbálj korlátokat szabni ennek a 21. századi őrületnek.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!