Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A nedves törlőkendő az egyik leggyakrabban használt termék a higiéniai árucikkek közül. A szupermarketekben és a kisebb üzletekben egyaránt megtalálhatjuk ezeket a termékeket, általában a pénztár közelében. Gyakorlatilag minden nő táskájában megtalálható, és szinte minden anyuka babatörlőkendőt használ pelenkázáskor.

Természetesen azért használjuk ilyen gyakran, mert rendkívül kényelmes megoldást jelent. Azonban ennek a jól bevált gyakorlatnak is megvannak a hátrányai.

Íme néhány oka annak, miért nem lenne szabad nedves törlőkendőt használni, legalábbis nem túl gyakran.

1. Ez a különböző oldatokkal kezelt szövet teljes mértékben vegyi anyag, ami allergiás reakciót válthat ki.

2. Ez az anyag szintetikus szálakból készül, amelyek csak nagyon hosszú idő alatt bomlanak le, ezért nagymértékben hozzájárulnak a környezetszennyezéshez.

3. A törlőkendőt mindössze 3-5 másodperc használat után eldobjuk, az újrahasznosításra pedig nincs lehetőségünk.

4. A WC-csészébe dobott nedves törlőkendők dugulást okozhatnak.

5. Ha a természetbe kerül, a madarak és más állatok véletlenül lenyelhetik, és elpusztulhatnak tőle.

Az oldatba, amivel az anyagot átnedvesítik, különböző tartósítószereket, illatosító szereket és egyéb vegyi anyagokat kevernek, amelyek bőrirritációt és allergiát válthatnak ki.

Az egyik leggyakrabban használt összetevő a metil-izotiazolinon (methylisothiazolinone), ami a bőrrel való rendszeres érintkezés után bőrgyulladást (dermatitis) okozhat.

Vannak alkoholos törlőkendők is, ezek kiszárítják a bőrt és elősegítik a ráncok megjelenését. A nátrium-laurét-szulfát, ami szintén jelen van az oldatban, súlyos viszketést okozhat, a ftálsav pedig képes áthatolni az epidermisz vagy felhám rétegén, és bejuthat a belső szervekbe is.

Próbálj meg minél kevesebb nedves törlőkendőt használni. Helyette kényelmes megoldás lehet például, ha egy zsebkendőt és egy kis üveg vizet tartasz magadnál.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!