Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egy ember naponta átlagosan 15-ször szellent, de ez a szám akár 40-re is emelkedhet. A szellentés egyrészt az emésztőrendszerben megrekedt levegő, másrészt a bélgázképződés eredménye.

Bár teljesen természetes folyamat, időnként hangos és kínos tud lenni, ezért bizonyos körülmények között a legtöbben megpróbáljuk visszatartani. Ez azonban nem túlságosan jó ötlet.

A szellentés visszatartása komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezek közül sorolunk fel néhányat, és bónuszként a kellemetlen szagok elkerülésére is adunk néhány tippet.

1. A szervezet újra felszívhatja

Amikor visszatartod a szellentést, a szervezetnek nem marad más választása, mint újra felszívni azt. Így a gázok egy része felszívódik a keringésben és a kilégzés során, vagy böfögéssel távozik a testből.

2. Fájdalomhoz és gyomorégéshez vezethet

Amikor összehúzod az izmaidat, hogy visszatartsd a szellentést, az nyomást gyakorol a testre, és ez fájdalomhoz, emésztési zavarhoz és gyomorégéshez vezethet. Ha rendszeresen visszatartjuk a szellentést, az akár duzzanatot is okozhat az emésztőrendszerben.

3. Hatással van a vastagbél egészségére

A szellentést megszünteti a nyomást a szervezetben, így jót tesz a vastagbélnek, ha azonban visszatartjuk, az irritálhatja a belet, és akár aranyeret is okozhat.

4. Folyamatosan puffadtnak érzed magad tőle

Bár még mindig vitatott, hogy a szellentés visszatartása puffadáshoz vezet-e vagy sem, de mindenesetre, ha visszatartjuk, aggódni fogunk emiatt, és az a benyomásunk lesz, mintha felpuffadtunk volna, akár így van, akár nem.

5. Lehet, hogy súlyosabb probléma van a háttérben

Bár a szellentés teljesen normális és egészséges, annak gyakorisága illetve szaga akár potenciális egészségügyi problémákra is utalhat, például ételintoleranciára, vagy emésztési problémákra. A rendkívül büdös szellentés ugyanakkor magas kéntartalmat jelezhet a szervezetben. Ha fájdalmat tapasztalsz, vagy valami más szokatlan dolgot, fordulj orvoshoz.

Bónusz: Hasznos tippek a kellemetlen szagú és hangos szellentések elkerüléséhez

  • Kerüld a szénsavas italok fogyasztását, mivel ezek több gázt termelnek a szervezetben.
  • Egyél kisebb adagokban, és rágj lassabban.
  • Fogyassz rendszeresen banánt, burgonyát és gabonapelyhet, hogy megakadályozd a kellemetlen szagok kialakulását.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!