Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ha kétségeid lennének azzal kapcsolatban, vajon jó öltet-e, ha barátok maradtok az exeddel, ez a pszichológusok által készített tanulmány segíthet jobban megérteni, miért nem olyan jó ötlet ez.

Lássuk, mik lehetnek az exünkkel való barátság hátrányai a szakértők szerint:

1. Az érzéseket nem lehet gombnyomásra kikapcsolni

Nina Atwood, pszichoterapeuta és író szerint, az emberek azért maradnak barátok szakítás után, mert nem akarnak túlságosan durván véget vetni a kapcsolatnak, és nem akarják, hogy az az ember, aki valaha olyan sokat jelentett a számukra, teljesen eltűnjön az életükből. Azt feltételezik, hogy ha barátok maradnak, az megkönnyíti és elviselhetőbbé teszi a szakítást, de pontosan ebben tévednek.

Természetes, hogy nem akarod teljesen elveszíteni azt a személyt, aki ennyire fontos volt az életedben, de ha továbbra is barátok maradtok, és együtt töltitek az időtöket, gyakorlatilag lehetetlen lesz kitörölni az érzéseket. Amint újra kényelmesen érzitek magatokat egymás társaságában, és egy kicsit elengeditek magatokat, azok a bizonyos romantikus érzések újra visszatérhetnek.

2. Nehezebb lesz továbblépni

Ha állandóan az exed közelében vagy, nehezebb lesz megszabadulnod a veszteség és a sajnálat érzésétől, vagyis valószínűleg vegyes érzéseid lesznek, és sokkal nehezebben tudsz továbblépni. Szakítás után az embereknek időre van szükségük, hogy meggyógyuljanak, és átgondolják a kapcsolatot, ez pedig sokkal nehezebb, ha folyton együtt vagytok.

Előfordul, hogy egy szakítás után nem látod tisztán a dolgokat, ezért időt kell adnod magadnak, hogy felépülj, és megértsd mindazt, ami történt, de ha az exed az életed része marad, az megnehezítheti a dolgokat.

3. Megtörténhet, hogy az exed még mindig szerelmes beléd

Egy szakítás általában nem kölcsönös döntés eredménye. A legtöbb esetben az egyik fél ejti a másikat, és általában az akar mindent újra kezdeni, akit dobtak. Természetesen ez nem mindig van így, de mindenestre gyakran előfordul, hogy egyik fél megpróbálja feléleszteni a lángot, mert még mindig érez valamit a másik iránt.

Légy őszinte magaddal: kettőtök között mindig működni fog a kémia, még akkor is, ha most éppen úgy érzitek, megszűnt a lángolás. De ha együtt mentek szórakozni, és megisztok egy-két italt, a dolgok érdekes fordulatot vehetnek, és hamis reményekbe ringathatják a másik felet, pedig annak, ha újra összejönnétek, nyilvánvalóan nem lenne jó vége.

4. Könnyen „se veled, se nélküled” típusú kapcsolathoz vezethet

Szakítás után gyakran ott lebeg a levegőben a kérdés, hogy vajon jó döntést hoztatok-e, és ha baráti kapcsolatban maradtok, könnyebben összezavarodhattok az ilyen kérdésekkel kapcsolatban. Az a tény, hogy fizikailag vonzódtatok egymáshoz, már eleve ront a helyzeten, és könnyen „se veled, se nélküled” típusú kapcsolat alakulhat ki köztetek.

Ez a fajta kapcsolat általában azt jelenti, hogy az egyik fél nagyon bizonytalan, és nem tudja, hogy akarja a kapcsolatot, vagy sem. Ilyenkor gondolj arra, hogy ha valaki igazán veled szeretne lenni, akkor a szakítás eleve szóba sem jöhetne.

5. Fájdalmas lehet

Valljuk be őszintén: senki nem szereti az első sorból végignézni, ahogy egykori párja új kapcsolatba kezd. Azonban, ha úgy döntötök, hogy barátok maradtok, készen kell állnod erre a lehetőségre, és tudnod kell, hogy ezek a helyzetek mindig kínosak és fájdalmasak.

Nem szeretjük beismerni, de fájdalmas látni, ahogy az exünk továbblép, és újra szerelmes lesz.

6. Ennek a barátságnak valójában nincs semmilyen előnye

Hacsak nincsenek közös gyerekeitek, vagy nem köt össze titeket valami más, valójában nincs egyetlen jó oka sem annak, hogy miért kellene barátságot ápolnotok egymással. Végül is mi okod lenne rá, hogy közel maradj valakihez, akivel lezártad a kapcsolatodat?

Lehet, hogy úgy gondolod, ez az érett és felnőtt döntés, de valójában egyszerűbb lenne, ha megszakítanátok a kapcsolatot, és mindketten a magatok útját járnátok. Ha továbbra is közel maradtok egymáshoz, az csak felszínre hozza a régi problémákat, és ezzel azt kockáztatod, hogy újra és újra megsérülsz.

7. Megakadályozza, hogy nyiss egy új kapcsolat felé

Miután egy kapcsolat véget ér, hagynod kell magadnak egy kis időt, hogy meggyógyulhass, és aztán újra el kell kezdened randizni. Ha tartod a kapcsolatot az exeddel, az nem sok jót eredményez, ráadásul furcsa lehet egy potenciális partner szemében.

Képzeld el, hogy magyarázod meg az új partnerednek, hogy sok időt töltesz az exed társaságában. Valószínűleg azt gondolja majd, hogy még nem vagy túl rajta, és nem állsz készen egy új kapcsolatra. Ez komoly figyelmeztető jel, és sok potenciális partnert elijeszthet.

Bármennyire is rossz beismerni, de ha azt gondoljuk, hogy ez a barátság működhet, csak ámítjuk magunkat. Persze vannak esetek, amikor működhet, de általánosságban véve, jobb, ha elkerüljük az exünkkel való barátkozást.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!