KezdőlapÉletmódEgészség7 ok, amiért viszkethet a füled

7 ok, amiért viszkethet a füled

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A viszkető fül rendkívül bosszantó lehet, különösen, ha olyan helyen viszket, amit sehogy sem tudunk elérni. De mi állhat a fülviszketés hátterében?

Bár a fülviszketés legtöbb esetben nem utal komolyabb problémára, nagyon zavaró lehet, és elvonhatja a figyelmünket. Az alábbiakban megismerheted a háttérben álló leggyakoribb okokat.

1. Túl sokat tisztítod a füledet

Bár ez ellentmondásosnak hangozhat, a túlzott fültisztítás is okozhat viszketést. A látszólag higiénikus szokás valójában árthat a fülnek.

A hallójárat bőrében elhelyezkedő apokrin mirigyek fülzsírt (vagy fülviaszt) termelnek. Ez a ragacsos anyag fontos szerepet játszik a fül védelmében – megóvja a traumáktól, a víz okozta károsodásoktól sőt, még a baktériumoktól is.

A túlzott tisztítás eltávolíthatja ezt a védőréteget, ami megkönnyíti a baktériumok bejutását. Ez gyulladáshoz is vezethet, különösen, ha tisztítás közben véletlenül felsértjük a bőrt. Ez az irritáció lehet a viszketés oka.

2. Lerakódott fülzsír

Bár a fülzsír megvédi a fület, ha túl sok gyűlik össze belőle, az viszketést okozhat. A túlzott fülzsír felhalmozódásának egyéb tünetei közé tartozik a fájdalom vagy a kellemetlen szag.3. Bőrbetegség is állhat a háttérben

Csakúgy, mint a test többi részét, a hallójáratot is bőr borítja, ez pedig szintén érzékeny lehet különböző bőrproblémákra, például ekcémára és pikkelysömörre. A különböző bőrbetegségek viszkető kiütéseket okozhatnak a fülben.

4. Fülfertőzés

A viszketés a külső hallójárat gyulladására is utalhat, amit Otitis externa vagy úszófül néven is emlegetnek. Ez akkor fordul elő, amikor a hallójárat – a dobhártyától a fej külső részéig tartó nyílás – megfertőződik a fülben felhalmozódó túlzott nedvesség miatt, amely elősegíti a baktériumok növekedését. Ez általában olyan embereknél fordul elő, akik sok időt töltenek vízben, ezért nevezik ezt az állapotot úszófülnek is.

De úgy is kialakulhat, ha az ujjunkkal, fültisztító pálcikával vagy más tárggyal károsítjuk a hallójárat érzékeny bőrét. A viszketés mellett fájdalom is jelentkezhet, és akár halláskárosodás is előfordulhat.

5. Bőrallergia

Az irritált, viszkető fül allergiás reakció is lehet. Sok minden okozhat bőrérzékenységet, például a füldugókban lévő anyagok, szappanok, samponok, sminktermékek, sőt, bizonyos fémek is, amiket fülbevalókban használnak, például a nikkel.

A nikkel gyakran felelős a bőrallergiáért, és viszketést, bőrpírt, száraz foltokat vagy duzzanatot válthat ki. Ezek a tünetek általában ott jelentkeznek, ahol a fém hozzáért a bőrhöz.

6. Szezonális allergia

Ugyanaz a hisztamin válasz, amely könnyező szemeket és tüsszögést vált ki, a fülekben is szúró, viszkető érzést okozhat. Így a háttérben olyan szezonális allergiák is állhatnak, mint a pollen allergia vagy a szénanátha.

7. A hallókészülék is okozhat irritációt

A hallókészüléket viselők esetében gyakrabban fordulhat elő fülviszketés. Ennek több oka is lehet:

• A hallókészülékek hozzájárulhatnak a fülzsír vagy a nedvesség felhalmozódásához.
• A hallókészülék lényegében „idegen anyag”, és a puszta jelenléte kellemetlen, viszkető érzést válthat ki.
• A hallókészülékek allergiát vagy bőrgyulladást kiváltó anyagokat tartalmazhatnak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet