Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Vannak olyan szokások, például a rágózás, amikről azt tanítják nekünk, hogy egészségtelenek és felelőtlenek. Pedig akad néhány olyan ellentmondásos tevékenység, ami valójában pozitív hatással van a hangulatunkra, az agyunkra és az egészségünkre. Ezek közül mutatunk most hetet.

Próbáld ki ezeket, lehet, hogy érdekes eredményt tapasztalsz.

1. A rágózás csökkenti a stresszt, és javítja a memóriát

Úgy tűnik, annak, ha olvasás közben rágózunk, több pozitív hatása is van a szervezetünkre. Többek között javítja a memóriát, a figyelmet, az éberséget és a döntéshozatali képességünket.

Tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik rágóztak egy teszt megírása közben, 24%-kal jobban teljesítettek a rövidtávú memóriát felmérő teszteken, és 36%-kal jobban a hosszútávú memóriát felmérő teszteken. Egy másik tanulmány azt is bebizonyította, hogy a rágózás csökkenti a stresszt, mivel csökkenti a kortizol hormon szintjét, ami szerepet játszik a stresszreakciók kialakulásában.

2. A káromkodás csökkenti a stresszt, és növeli a fájdalomtűrést

A káromkodás csökkentheti a stresszt, és segít megszabadulni a frusztrációtól. Ezenkívül a Keele Egyetem tanulmánya szerint a fájdalomküszöbünket is megnövelheti. Érzelmileg felszabadító folyamat, de ha túl sokat használod, akkor egyszerűen csak felesleges és rossz szokássá válik.

3. A pletykálkodás erősíti a barátságokat és csökkenti a stresszt

Noha általában rosszindulatúnak és megbízhatatlannak mondják, a pletykának pozitív hatása is lehet. A pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy a pletykálkodás javítja a más emberekkel való kapcsolatunkat, és elősegíti a velük kötött barátság kialakulását. Ugyanakkor csökkenti a stressz és a szorongás szintjét is. Azok a csoportok, amelynek a tagjai pletykálnak, együttműködőbbek, önzetlenebbek, és hatékonyabban cserélnek információkat.

4. Ha nem zuhanyzunk minden nap, puhább lesz a bőrünk és a jó baktériumok is tovább megmaradnak a bőrünkön

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kellene rendszeresen tisztálkodni, de ha néha kihagysz egy zuhanyt, az pozitív hatással lehet az egészségedre. Ha minden nap zuhanyzunk, különösen akkor, ha meleg vízzel, kiszáradhat a bőrünk, és gyorsabban megjelenhetnek rajta a ráncok. Ha csak minden második nap zuhanyzol, lehetővé teszed, hogy a bőröd visszanyerje természetes zsírosságát, puhábbá és ragyogóbbá váljon.

Emellett a mindennapos szappannal történő mosakodás elpusztítja a szervezet által előállított jó baktériumokat a bőrön, amik természetes védőréteget képeznek. Ha szünetet tartasz két alapos zuhanyzás között, ezek a baktériumok hosszabb ideig maradnak a bőrödön, és segítenek megőrizni az egészségedet.

5. A közösségi oldalak használata érzelmi támogatást nyújt, és segít, hogy jobban kötődj a társadalomhoz

A közösségi oldalakra általában azt mondják, hogy csak időpazarlásra jók, és csökkentik a produktivitásunkat. Ez természetesen igaz is, ha túl gyakran használod ezeket. Ugyanakkor pozitív hatásuk is lehet az életedre és a mentális egészségedre.

A közösségi média segíthet, hogy kevésbé érezzük magunkat elszigetelve másoktól, megkönnyíti, hogy érzelmi támogatást kapjunk a barátainktól, és arra ösztönöz bennünket, hogy elérjük a céljainkat, azáltal, hogy megoszthatjuk ezeket a világgal.

6. A hideg zuhany javítja a vérkeringést, és elősegíti a fogyást

A hideg vízzel való zuhanyzás javítja a vérkeringést, csökkenti a húgysav szintjét és növeli a glutation szintjét – ez egy antioxidáns, ami segít az összes többi antioxidánst optimális szinten tartani a szervezetben.

Emellett csökkenti a vérnyomást, kitisztítja az elzáródott artériákat, és erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor a fogyást is elősegíti, mivel javítja az anyagcserét, serkenti a zsírégetést.

7. Ha kesztyűvel a kezeden alszol, pihentetőbb lesz az álmod

Ahhoz, hogy egész éjszaka jól és mélyen aludj, a testhőmérsékletednek 1-2 fokkal csökkennie kell. Ezt meglepő módon azzal is elérheted, ha zokniban, esetleg kesztyűben alszol, és így melegen tartod a lábaidat és a kezeidet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!