A máj az emberi test egyik legfontosabb szerve, amelynek elengedhetetlen szerepe van a jó életminőség megőrzésében. Amikor ez a szerv már nem működik úgy, ahogy kellene, számos súlyos betegség léphet fel, amelyek idővel akár halálosak is lehetnek. Szerencsére van egy egyszerű és hatékony trükk, amely serkenti a máj regenerálódását, és mindössze 3 nap alatt teljesen megtisztítja ezt a szervet a méreganyagoktól.
Csak annyit kell tenned, hogy egy turmixgépben összekeversz 6 csésze vizet, 3 citromot, 5 szárzellert és egy csésze apróra vágott petrezselyemzöldet. Fogyaszd ezt a keveréket napi 3-szor, 3 napig, és ez alatt próbáld meg kerülni a nehéz ételeket valamint igyál sok vizet. A kúra végén sokkal jobban fogod érezni magadat, és még néhány plusz kilótól is megszabadulhatsz.
A zeller jótékony hatásai
A zeller többek között csökkenti a vérnyomást, de egészségügyi előnyei még nem merülnek ki ennyiben. Legalább 8 olyan összetevőt tartalmaz, amelyek hatékonyak a rák elleni küzdelemben.
Ez a növény ugyanabba a családba tartozik, mint a petrezselyem és az édeskömény, az ernyősvirágúak (Umbelliferae) rendjébe. Akár 30-35 centi magasra is megnőhet. A fehér zellert árnyékos területeken termesztik, távol a közvetlen napfénytől. Ez megmagyarázza, miért alacsonyabb a klorofill mennyisége, mint a többi, vele rokon növénynek.
Gyakran használják levesek, saláták elkészítéséhez. Enyhén sós íze van, de ez a fajtától is függ. Ezért ajánlott a zellerlevet édes gyümölcslevekkel összekeverni.
A zellerben található tápanyagok
A zellerlevelek gazdagok A-vitaminban, míg a szárak kiváló B1-, B2-, B6- és C-vitamin-források, amelyekhez kálium, folsav, kalcium, magnézium, vas, foszfor, nátrium és esszenciális aminosavak is társulnak.
A zellerben található nátrium elengedhetetlen a szervezet számára, és még azok számára is teljesen biztonságos, akiknek, például magas vérnyomásuk miatt, vigyázniuk kell a sóval.
Bár a legtöbb élelmiszer főzéskor veszít tápanyagértékéből, a zellerben található legtöbb összetevő ellenáll a magas hőmérsékleteknek is.
Hatásai a szervezetre
A zeller fogyasztása segít csökkenteni a vérnyomást. Ha a zellerlevet más növények levével kombinálják, különféle betegségek kezelésére alkalmas. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a zeller hatékony lehet a rák több formájának megelőzésében és leküzdésében.
A zeller jótékony hatásai:
A savasság csökkentése – a zellerlében található fontos ásványi anyagok hatékonyan kiegyensúlyozzák a vér pH-értékét, semlegesítve a savasságot.
Erősítőszerként – a zellerlé tökéletes lehet például sportolók számára, edzés után pótolhatja az elvesztett elektrolitokat, és ásványi anyagokkal rehidratálja a szervezetet.
Rákmegelőző hatása van – a zeller jól ismert azokról az összetevőiről, amelyek szerepet játszanak a daganatos sejtek fejlődésének megállításában. A zellerben található fenolok blokkolják a daganatsejtek növekedését serkentő prosztaglandinok hatását. A kumarinok segítenek megakadályozni a szabad gyökök képződését a tumor által érintett sejtekben.
Csökkenti a koleszterinszintet – a zeller hatékonyan csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét.
Hatékony vastagbél- és gyomorrák megelőzésében – a zellerben található fitokémiai vegyületek, kumarinok megakadályozzák a vastagbél- és gyomorrák kialakulását.
Székrekedés ellen – a zeller természetes hashajtó hatású és segíti a túlterhelt idegek ellazulását is.
Segít csökkenteni a testhőmérsékletet – amikor kint meleg és száraz az idő, ajánlatos napjában 2-3 pohár zellerlé elfogyasztása az étkezések között. Ez segít a testhőmérséklet normalizálásában.
Vizelethajtó hatása van – A zellerlében lévő kálium és nátrium szabályozza a test folyadékszintjét, serkenti a vizelettermelést és segít a felesleges folyadék kiürítésében.
Gyulladáscsökkentő – a zellerben található poliacetilén nagyszerű gyógymód a gyulladás minden típusára, valamint a reumás ízületi gyulladás, az osteoarthritis, a köszvény, az asztma és a hörghurut esetén is hatékony.
Jó hatással van a veseműködésre – a zeller támogatja a veseműködést, hozzájárulva a méreganyagok eltávolításához a szervezetből, és ezáltal megakadályozza a vesekövek képződését.
Csökkenti a vérnyomást – ha egy hétig minden nap zellerlevet fogyasztunk, azzal jelentősen csökkenthetjük a vérnyomásunkat. A zellerben található egyik hatóanyag ellazítja az artériák körüli izmokat, kitágítja az ereket, és ezáltal normalizálja a keringést. Ehhez egy hétig fogyasszunk minden nap zellerlevet, tartsunk három hét szünetet, majd ismételjük meg a kúrát.
Jó hatással van az idegrendszerre – a zellerben található ásványi anyagok nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, ezért a zeller ideális lehet azok számára is, akik álmatlanságban szenvednek.
Elősegíti a fogyást – Ennek elérése érdekében egész nap ajánlott a zellerlé fogyasztása, ami csökkenti az étvágyat, különösen, ami az édességeket és a laktató ételeket illeti.
Epekő esetén – a zellernek nemcsak vizelethajtó hatása van, de segít az epekő és a húgyhólyagkő eltávolításában is.
Ajánlások a zeller fogyasztására:
Válassz minél zöldebb zellerszálat, ami gazdag klorofillban. Győződj meg róla, hogy a szár és a gyökér roppanós, és nem puha. Ha hűtőszekrényben akarod tartani, csomagold be egy zacskóba vagy nedves konyharuhába. Ne hagyd sokáig állni szobahőmérsékleten, hogy ne fonnyadjon el. Ha a levelek egy kissé már megfonnyadtak, spriccelj rájuk egy kevés vizet, és tedd hűtőszekrénybe a zöldséget, hogy visszanyerje a frissességét.
Figyelem!
A zellert egy „peszticid” réteg borítja, hogy megvédje a gombáktól. Ez a védőréteg pszoralént tartalmaz, egy olyan vegyületet, amelyre egyesek érzékenyek lehetnek. Azok, akik bőrproblémákat tapasztalnak a zeller elfogyasztása után, érzékenyek lehetnek a pszoralénre.
Ugyanakkor azoknak sem tanácsos rendszeresen zellert fogyasztaniuk, akiknek alacsony a vérnyomása, mert az tovább csökkenti a vérnyomást.