Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A vese páros szerv, a hátsó hasfalon helyezkedik el, és a test létfontosságú szervei közé tartozik. A vesék elsősorban a kiválasztásért és a szervezet méregtelenítéséért felelősek.

Átszűrik a vért és megszabadulnak a fölösleges folyadéktól és egyéb anyagcsere-végtermékektől. Szabályozzák az elektrolit szintet, gondoskodnak a csontok egészségéről, elősegítik a vörösvértestek termelését és szabályozzák a vérnyomást.

Ha a vesék nem működnek megfelelően, az egész szervezet egészsége veszélyben forog. Ebben a cikkben bemutatunk néhány vesebetegségre utaló tünetet, amelyek segíthetnek, hogy minél gyorsabban észleljük a problémát, és még idejében megtehessük a szükséges lépéseket.

1. Duzzanatok

Ha a vesék nem működnek megfelelően, a szervezetben felhalmozódhatnak olyan folyadékok, amelyek duzzadást okozhatnak, különösen az arcon és a lábakon. Ez azért van, mert a vesék nem távolítják el a fölösleges folyadékot a testből.

2. A vizelet elváltozásai

Ebben az esetben a következő tünetekre kell odafigyelni:

  • vizelési nehézségek;
  • nyomás, feszítő érzés vizelés közben;
  • sötét, ritka és kis mennyiségű vizelet;
  • halvány, gyakori és nagy mennyiségű vizelet;
  • gyakori éjszakai vizelési inger;

3. Bőrirritációk

A bőrirritáció és a viszketés a veseproblémák gyakori jelei. Ezeket általában a vérben maradó méreganyagok okozzák, amelyek hatására a bőr kiszárad és kiütések jelenhetnek meg rajta. A különböző krémek nem tudják megoldani ezt a problémát, hiszen a kiváltó okok a szervezeten belül vannak. A kozmetikai termékek mindössze enyhíthetik a tüneteket egy bizonyos ideig.

4. Fáradtság

Az egészséges vesék eritropoetint termelnek, egy olyan hormont, amely növeli a vörösvértestek számát, amelyek az oxigén szállításáért felelősek a vérben. Ha a vörösvérsejtek száma alacsony, vérszegénység alakul ki, amelynek egyik jele az általános fáradtságérzet, de különösen az agy és az izmok szintjén jelentkező fáradtság.

5. Légszomj

A légzési elégtelenség gyakran lehet összefüggésben a vese működésének elégtelenségével. Ha a vörösvértestek alacsony száma miatt a szervezet oxigénellátása nem megfelelő, a méreganyagok felhalmozódhatnak a tüdőben, és légzési nehézségek merülhetnek fel.

6. Fémes íz a szájban

Amikor a méreganyagok és egyéb salakanyagok felhalmozódnak a vérben, megváltozik az étel íze, és kellemetlen szájszag jelentkezik. Ez az étvágyat is befolyásolhatja, egyes élelmiszere esetében különösen.

7. Fájdalom

Ez a fájdalom a hátban, deréktájon, a vesék körül jelentkezhet, és akár vesekőre is utalhat.

8. Koncentrációs problémák és szédülés

A vérszegénység elégtelen oxigénáramláshoz vezethet az agyban, ami befolyásolja a koncentrációkészséget, memóriaproblémákat és szédülést okozhat.

A veseproblémák elkerülése érdekében próbálj egészséges, antioxidánsokban gazdag étrendet tartani, ami segíti a kiválasztó szervek működését.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!