Gyorsan megszabadulnál a súlyfeleslegtől? Nem jó megoldás, ha éhezel, hisz a leadott kilók rögtön visszakúsznak rád, ha normálisan elkezdesz enni! Inkább add meg a testednek azt, amire szüksége van: tápanyagokat, amelyek segítenek a fogyásban.
Hiába kínozod magad olyan extrém kúrákkal, melyek több kilót faragnak le rólad – elméletben, ha nem változtatsz az étrendeden, és nem csökkented azoknak az ételeknek a mennyiségét, amelyek a pluszkilókat pakolják vissza rád!
Hogy igazán megszabadulj a párnácskáktól, ragadj inkább papírt és ceruzát, és állítsd össze a te saját fogyókúrád, olyan élelmekből, amelyek táplálnak, de nem hizlalnak, és amelyek mellett nem kell sanyargasd magad! Mit érsz el ezzel? Lassan, de biztosan peregnek le rólad a kilók, és kizárhatod azon krónikus betegségek kialakulásának veszélyét, amelyek manapság gyakoriak (és akár a fogyókúrák által megszabott szigorú és szegény étrend miatt is kialakulhatnak).
Tehát, azon túl, hogy visszanyered a kívánt testsúlyodat, nem terheled és kínozod a szervezeted.
Mit kell tartalmaznia az étrendednek?
Ha az ideális táplálékot szeretnénk meghatározni, a következőket kellene tartalmaznia:
– alacsony kalóriatartalom,
– alapvető ásványi anyagok és vitaminok,
– rostok és komplex cukrok,
– alacsony koleszterin – és sótartalom.
Mivel ilyen élelem nem létezik, a szakemberek azt tanácsolják, minél többféle ételt kell enned azért, hogy bevidd a szervezetedbe mindazt, ami a normális működését szolgálja.
Mi az, amit minden nap fogyasztanod kell?
– gabonafélék,
– sötét zöld, piros és narancssárga színű friss zöldség,
– száraz bab, zöld borsó, lencse,
– gyümölcsök,
– tej és tejtermékek (részben vagy teljesen zsírtalanítva),
– hidegen kivont növényi olaj (napraforgó-, olíva-, len-, kenderolaj),
– sovány szárnyashús,
– halhús,
– diófélék és nyers magvak.
Mit kell kerülnöd, illetve ritkán fogyasztanod?
– élelmiszerek, italok, melyek cukrokat tartalmaznak,
– zsíros ételek (vaj, zsír) és a margarin, mely hamis zsírsavakat tartalmaz,
– telített zsírokat, hidrogénezett zsírokat és cukrot tartalmazó ételek (péksütik, fagyi),
– péktermékek és finomított gabonafélék (fehér kenyér, fehér lisztből készült sütik, tészta, lehéjazott rizs),
– só és sót tartalmazó ételek (sós lében tartósított konzervek, chipsek, felvágottak, stb),
– alkoholos italok.