KezdőlapÉletmódEgészség9 figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy a szervezeted nem tudja megemészteni...

9 figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy a szervezeted nem tudja megemészteni rendesen a húst!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az állati eredetű húsok tele van olyan hasznos tápanyagokkal, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Azonban, mint az élelmiszerekkel általában, a húsfogyasztás egyik fontos alapszabálya is a mértékletesség kellene legyen, mivel a túlzott húsevés számtalan veszélyes következménnyel járhat.

Most 9 olyan tünetet írunk le, amelyek megléte arra utalhat, hogy a szervezeted nem tudja optimálisan megemészteni az elfogyasztott húst, vagy húskészítményeket.

1. Székrekedés

Ha sok zsíros húst eszel, ne csodálkozz, hogy egy idő után székrekedés alakul ki, mivel a zsíros élelmiszerek fogyasztása nehézkes, sőt lassabb ütemű, mint a más típusú élelmiszereké. Sőt, a vörös húsok rostokban szegények, ezért jelentkezhet székrekedés. A táplálkozási szakértők azt tanácsolják, hogy vörös húsokból elég heti 100-200 grammot fogyasztani, azt is sok zöldséggel, rostokban gazdag gabonafélékkel.

2. Állandó teltségérzet

Most etted meg a húsos szendvicsedet, de máris éhes vagy? Ez annak a jele lehet, hogy túl sok fehérjét fogyasztasz, rostból viszont keveset, így a vércukorszinted hamar leesik, ami azzal jár, hogy ismét beleharapnál valami finomságba. Hús helyett érdemes görög joghurtot enni, erdei gyümölcsökkel, ha rád tör az éhség.

3. Szem alatti sötét foltok

Ha gyakran jelennek meg sötét foltok a szemeid alatt, főként, mikor előző nap nagyobb mennyiségű húst ettél, akkor ennek az egyik oka az lehet, hogy a szervezetednek nehézségei támadtak a húsemésztést illetően, és a testedben felgyűltek a méreganyagok.

4. Magas vérnyomás

A feldolgozott húskészítmények okozhatnak magas vérnyomást, mivel sok sót tartalmaznak, ugyanis az ásvány fontos szerepet játszik a tartósítási eljárásban. A telített zsírokat tartalmazó vörös húsok, de a csirkehús is hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Érdemes több zöldséget, rostban gazdag gyümölcsöt fogyasztani, a húsfogyasztást pedig visszafogni, ha lehetséges.

5. Kellemetlen testszag, lehelet

Ez is annak lehet a jele, hogy a szervezeted nem képes megfelelően lebontani a húsokat, illetve az azokban lévő méreganyagok távoznak a bőrödön keresztül. Ha nem akar szűnni a kellemetlen testszag, illetve lehelet, érdemes emésztést elősegítő táplálékkiegészítőkkel próbálkozni.

6. Gyenge immunrendszer

A gyakoribb megbetegedések mögött is állhat a húsok nem megfelelő emésztése, mert ez kihathat a szervezet immunvédelmére is, főként a húsokban található egyik természetes cukor, a Neu5Gc gyengítheti az ellenállóképességet.

7. Fáradékonyság

Nagyobb mennyiségű hús elfogyasztása után fáradtság, levertség, erőtlenség állhat be, ami összefüggésben van azzal, hogy a szervezeted nehezen bírkózik meg a húsok megemésztésével. Érdemes több zöldszínű frissítő, vitamindús zöldséget fogyasztani a húsok helyett, mert így könnyebbnek, energikusabbnak fogod érezni magad.

8. Émelygés, hányinger

Ha gyakran émelyegsz, miután elfogyasztottál egy nagyobb adag húst, ez bizony arra utalhat, hogy komoly erőfeszítést jelent a szervezeted számára annak megemésztése. Húsok helyett egy ideig fogyassz könnyed salátákat, így biztos búcsút inthetsz az émelygésnek.

9. Puffadás

Ha a szervezet valamit nehezen emészt meg, akkor ennek az egyik legszembetűnőbb tünete a puffadás. Főként a kövér, zsíros húsok lassítják le az emésztést, aminek egyik jele az elhúzódó puffadás lehet. Ilyenkor érdemes inkább a halat, csirkehúst fogyasztani, sok zöldséggel, lassú felszívódású szénhidráttal.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet