A cukor a világon a legédesebb dolog, számos élelmiszert varázsol ízletesebbé, viszont, amennyire finom, pontosan annyira egészségtelen is. Létezik helyette más, sokkal egészségesebb alternatíva is. Ha csak teheted, iktasd ki az életedből!
Az alábbi kilenc jel arra utal, hogy túl sok cukros élelmiszert fogyasztasz, így itt az ideje leállni.
1. Izom-, és ízületi fájdalmak
Már enyhe testmozgástól, sétától, vagy a megszokott kerti munkától is izomlázad van, azt jelenti, hogy túl sok cukor halmozódott fel a szervezetedben. Éppen ezért egy gyulladásos folyamat van kialakulóban, és minél több cukrot eszel, annál inkább lesz izomlázad.
2. Édesség utáni vágy
Ez egy ördögi kör, minél több cukrosat eszel, annál jobban fogod kívánni az édességet. Arra kellene törekedned, hogy teljes mértékben kiürüljön a cukor a szervezetedből, és akkor nem fogod kívánni a cukrosat. A cukor dopamint szabadít fel, éppen ezért olyan érzésed lesz tőle, mint a drogoktól, még többet akarsz belőle, hogy jól érezd magad.
3. Gyorsan felemelkedik az energiaszint, majd hirtelen lezuhan
A glükóz a felelős az energiaszintért, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a vércukorszint milyen magasan van. Amikor cukrosat eszel, hirtelen megnő az energiaszinted, majd gyorsan le is esik, éppen ezért még újabb adag édességért nyúlsz. Az energiát az egészséges táplálkozás segítségével kell szinten tartani.
4. Pattanások, bőrproblémák
A cukor a szervezetbe jutva különböző gyulladásokat és bőrproblémákat alakít ki. Éppen ezért, ha látszólag hirtelen elkezd pattanásosodni a bőröd, érdemes átváltanod valamilyen természetes édesítőszerre.
5. Túlsúly problémák
Az édes élelmiszerek túlzásba vitt fogyasztása könnyen hozzájárul a hasi zsír kialakulásához. A megemelkedett cukorszint serkenti az inzulintermelést, és elősegíti a túlsúlyproblémák kialakulását.
6. Fogkő kialakulása
Nem teljesen a cukor a felelős a fogkő kialakulásáért, hanem azok a cukros élelmiszerdarabkák, amelyek lerakódnak a fogakon, a fogak közé. A csokoládé, a cukorka, az édes sütemények könnyen beragadnak a fogak közé, olyan helyre, ahonnan nehezen lehet kitakarítani, és nem csak szuvasodást, hanem fogkő lerakódást is okoz.
7. Cukor intolerancia
Ha napról-napra egyre több cukros élelmiszert fogyasztasz, az ízlelőbimbóid egyszerűen már nem fogják érezni a természetes édes ízeket, mint pl. az alma, szőlő stb. Ha nem érzed az almát finomnak, akkor itt az ideje, csökkentsd a mesterséges hozzáadott cukrok fogyasztását.
8. Állandó megfázás
A cukor csökkenti az immunrendszer működését, éppen ezért nem mindig tudja felvenni a harcot a vírusokkal, baktériumokkal. Ahelyett, hogy nagyobb adagban kezdenél szedni C-vitamint, inkább csökkentsd a cukorfogyasztásodat. Egyél több vitaminban és tápanyagokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt.
9. Puffadás érzése
A túlságosan sok cukros étel hatására elszaporodnak azok a rossz baktériumok a gyomorban, amelyek puffadást okoznak. Ha állandó puffadással küzdesz, iktasd ki az életedből a cukrozott élelmiszereket.