Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindenki egy életen át tartó szerelemre vágyik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez viszonylag ritkán fordul elő a rideg valóságban. Európában az elmúlt 50 évben az emberek 2,5-ször gyakrabban váltak el, és 2-szer ritkábban házasodtak, mint korábban. A jó hír az, hogy a válás előjelei sokszor láthatók, és ezt a tudomány is alátámasztja.

Abban a reményben, hogy ezzel hozzájárulhatunk a boldog és erős családi élethez, az alábbiakban megosztunk 9, tudósok által észlelt jelt, amik mind egy válás előfutárai lehetnek.

1. A mosolyok hiánya a gyermekkori fotókon

A pszichológusok tesztek sorozatát végezték el, hogy megpróbálják megérteni, meg lehet-e jósolni a válást gyermekkori és fiatalkori fényképekből. Egy tanulmányban a tudósok egy egyetemi évkönyv képeit nézték meg, és a mosolyok intenzitását 10-es skálán értékelték. Az értékelés 2 izom nyújtásán alapult: az egyik a száj körüli, a másik pedig a szem körüli ráncokat hozza létre.

Azok közül, akiknek a mosolyát 10-esre értékelték, senki nem vált el. Ugyanakkor azok közül, akik gyakrabban ráncolták a homlokukat a képeken, minden negyedik ember elvált. Az eredmények általában azt mutatják, hogy azok az emberek, akik komornak tűnnek a fényképeken, ötször gyakrabban válnak el, mint azok, akik mosolyognak.

2. A beszédhang érzelmi tónusa

Egy számítógépes algoritmus is megjósolhatja a házasság sikerét, 79%-os pontossággal, kizárólag a házastársak hangjának tónusából, amikor egymással kommunikálnak. A tudósok több mint 100 pár beszélgetését elemezték, akik pszichológushoz fordultak, majd 5 évig figyelték a házasságukat. Kiderült, hogy az intenzitás, a hangmagasság, a hang vibrálása mind az érzelmek erősségére utalhatnak. „Nem csak az számít, amit mondasz, az is nagyon fontos, hogyan mondod. A vizsgálat megerősítette, hogy ez a párkapcsolatokra is érvényes.” – mondták a kutatók.

3. Ellenkező nemű kollégák

Dán kutatók szerint azok az emberek, akik többnyire ellenkező nemű kollégákkal dolgoznak együtt, 15%-kal gyakrabban válnak el. Ebben a kutatásban olyan párokat vizsgáltak, akik 1981 és 2002 között házasodtak össze Dániában. Megállapították, hogy közülük 100 000-en már elváltak.

4. Az anyától látott példa

A nők gyakrabban adnak be válókeresetet. Sőt, voltak olyan tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy a legtöbb pár a szülők példáját követi, különös tekintettel az anya viselkedésére. A szociológusok 7000 ember viselkedését tanulmányozták, és kiderítették, hogy ha egy anya gyakran új kapcsolatba kezdett (akár házasságról, akár csak együttélésről legyen szó), felnőtt gyermekei ugyanígy fognak tenni.

5. A konfliktusok figyelmen kívül hagyása

John Gottman a közelgő válás 4 előhírnökét nevezte meg: megvetés, az áldozat szerepének eljátszása, kritika és a konfliktusok figyelmen kívül hagyása. Az „Apokalipszis négy lovasa” első látásra ártalmatlannak tűnhet, de valójában nagyon veszélyes viselkedési stratégia. Gondolj csak bele, hogy amikor éppen belemélyednél egy forró vitába valamiről, ami már jó ideje bosszantott, a párod hirtelen nem hajlandó folytatni a beszélgetést.

Úgy tűnhet, hogy a házaspároknak ezzel sikerülhet megőrizniük a békét, de ez nem így van. Noha a viták és veszekedések általában nem a legjobb részei a kommunikációnak, mégis segítenek tisztázni bizonyos problémákat. Szükség van rájuk a megoldatlan kérdések megválaszolásához. Ha valaki folyamatosan figyelmen kívül hagyja ezeket a helyzeteket, akkor egyre több frusztráció gyűlik fel, és marad megoldatlanul.

6. A férj negatív hozzáállása felesége barátaival szemben

A tudósok 373 pár kapcsolatát elemezték, több mint 16 évnyi házasság alatt. Kiderült, hogy a párok 46%-a elvált a 16. évfordulójuk előtt, és a férj kritikája a feleség barátairól gyakran már az első évben előjelezte a szakadást.

A tudósok szerint ez annak köszönhető, hogy a nők baráti kapcsolata, amely érzelmi közelségen és támogatáson alapul, gyakran tovább tart, míg a férfiak barátsága sokszor közös tevékenységekhez kötött. Ennek megfelelően a férfiak számára könnyebb megváltoztatni a baráti körüket, és nehezebben tudják elfogadni a feleségük barátnőit, akiket idegesítőnek, kellemetlennek tartanak.

7. Az ifjú pár túlzott vonzalma egymás iránt

Ted Huston pszichológus 168 párt vizsgált meg a házasságkötésük utáni 13 évben. Az eredményeket az Interpersonal Relations and Group Processes folyóiratban tették közzé 2001-ben, a következő megállapítással: „Azok a párok, akik 7 év múlva, vagy ennél valamivel később elváltak, ifjú párként 1/3-dal nagyobb szeretetet mutattak egymás iránt, mint azok, akiknek később sikeresebb volt a házassága.”

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy azok a párok, akik erős romantikus érzelmekkel kezdtek bele a kapcsolatba, nagyobb valószínűséggel szakítottak, mert nagyon nehéz volt fenntartaniuk ezeknek az érzéseknek az intenzitását.

Akár hiszik, akár nem, azok a házasságok, amelyek kevesebb hollywoodi filmes romantikával indulnak, általában ígéretesebb jövő elé néznek.” – mondja Aviva Patz szakértő.

8. Szegénység és munkanélküliség

Az lényegében nyilvánvaló, hogy nehéz körülmények között élni nem könnyű. Ezek a kapcsolatok gyakrabban mennek tönkre, mint azok, amelyekben anyagi stabilitás uralkodik. Bob Birrel tanulmánya, amely a párok válás utáni anyagi helyzetét mérte fel, szintén megerősítette ezt a megállapítást:

„Az emberek azt gondolják, hogy ez a rendszer arra épül, hogy pénzt csikarjon ki a férfiak zsebéből. A valóság azonban az, hogy a legtöbb elvált férfi olyan alacsony jövedelemmel rendelkezik, hogy csak nagyon kevés tartásdíjat tud fizetni a volt feleségének és a gyerekeinek.”

9. Keskeny ágy

A házaspároknak vagy külön, vagy pedig egy megfelelően széles ágyban kell aludniuk, a mentális és a fizikai egészségük megőrzése, és ezáltal az egészséges családi élet megőrzése érdekében. Az alvászavarokat vizsgáló tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a párok 30-40%-a külön ágyban alszik. Ez pedig lényegében jó dolog, mivel a rossz minőségű alvás váláshoz vezethet. Ezért, ha azt szeretnéd, hogy a kapcsolatod erős maradjon, gondoskodj róla, hogy jól aludjatok a pároddal.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!