KezdőlapÉletmódEgészségA B6 vitamin hiányának 5 tünete - ezeket fogyaszd, hogy szinten tarthasd...

A B6 vitamin hiányának 5 tünete – ezeket fogyaszd, hogy szinten tarthasd a B6 vitamin mennyiségét!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A B6 vitamin elengedhetetlen a megfelelő agyi működéshez, támogatja és erősíti az idegrendszer működését és segíti az immunrendszer védekezését – áll a Mayo Clinic oldalán. A B6 vitamin egyszerre van hatással a hangulatunkra, étvágyunkra, alvási ritmusunkra, és a gondolkodásmódunkra is.

Segítségével felvehetjük a harcot a fertőzésekkel szemben, illetve közrejátszik a táplálék energiává alakításának folyamatában – egyszóval a B6 vitamin szerves részét képezi a szervezetünk mindennapi működésének.

Ennek értelmében viszont a B6 vitamin hiánya komoly gondokat okozhat a testünk különböző folyamatai során.

Vannak akik, sokkal jobban ki vannak téve a B6 vitaminhiány veszélyeinek: a veseproblémákkal és a felszívódási nehézséggel küzdők sokkal jobban oda kel figyeljenek ennek a vitaminnak a bevételére, hiszen hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhat:

1. Bőrkiütések

A B6 vitamin hiánya erős bőrreakciókat válthat is: piros kiütések, viszkető bőrfelület a fejből, nyak, arc, és mellkas teljes területén. Akár hajzsírosodást és viszkető fejbőrt is előidézhet, hiszen ez a vitamin kulcsfontosságú a kollagén szintetizációhoz. Seborrhoeás dermatitisz esetén javallott a B6 vitamin kúra, hiszen segítségével enyhíthetők a tünetek.

2. Nyelvbizsergés

A B6 vitamin hiánya a nyelv megnagyobbodását, gyulladását és kipirosodását is eredményezheti. A nyelv felületén apró dudorok is jelentkezhetnek. Emiatt pedig komoly étkezési problémák is kialakulhatnak, hiszen a kialakult állapot megnehezíti a rágást, nyelést, sőt még a beszédet is.

3. Cserepes, kiszáradt ajkak

A kicserepesedett ajkak rendkívüli fájdalommal járhatnak, ugyanis ha elhanyagoljuk akár vére sebek is képződhetnek a szájprém területén. Vigyázni kell, ugyanis ha nem figyelünk könnyen elfertőződhet a terület s emiatt akár komplikációk is előfordulhatnak. B6 vitaminnal szépen korrigálhatók a kiszáradt ajkak problémái.

4. Hangulatingadozások

A B6 vitamin hiánya levertséget, kedvtelenséget eredményezhet, főleg az idősebb korosztálynál. Sőt, egyes esetekben a különböző betegségekből való felépülés folyamatát is gátolja a B6 vitamin hiánya. Ha úgy fizikailag, mint szellemileg egészségesek szeretnénk maradni, akkor mindenképp figyeljünk.

5. Vérzékenység

A B6 vitamin hiányának egyik veszélyes hozadéka az anémia, azaz vérzékenység, ugyanis a B6 vitamin járul hozzá a hemoglobin termelődéséhez. Ennek hiányában sokkal levertebbek, fáradékonyabbak leszünk, és sérülések esetén a vérzékenység veszélyeivel is számolnunk kell.

Remek B6 vitamin források: baromfi, hal, csicseriborsó, bulgur, banán – viszont akár étrend-kiegészítők formájában is bevihetjük a szervezetünkbe.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet