KezdőlapÉletmódEgészségA fogorvosok figyelmeztetnek: a túlzott fogmosás több kárt okozhat, mint hasznot!

A fogorvosok figyelmeztetnek: a túlzott fogmosás több kárt okozhat, mint hasznot!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A fogmosás egy általános személyes higiéniai szokás, melyet többnyire szinte automatikusan és túl sok szabály figyelembevétele nélkül végzünk. Valójában nem elég csak a fogkefét ide-oda csúsztatnunk a fogsorunkon, hanem gondoskodni kell néhány, nagyon fontos szempontról a fogak hosszú távú egészsége érdekében.

A szakemberek óvva intenek a fogak túlzott mértékű súrolásától, amely megsértheti az ínyt és a fog felületét. A fogmosás köztudottan létfontosságú a szájhigiénia egészségének megőrzésében. De vajon gondoltunk-e valaha is arra, hogy a túlzott fogmosás több kárt okozhat, mint hasznot?

Az Amerikai Fogorvosi Szövetség javaslata szerint, a szokásos fogmosás ne haladja meg a két percet, és ne végezzük naponta kétszer több esetben. Néhány ember ugyanis hajlamos inkább gyorsan, naponta többször megmosni a fogát, hogy étkezések után felfrissítse a leheletét. Egy másik rossz szokás az, hogy ha túlzottan súrolunk a fogkefével egy adott területet, mely módszer idővel károsíthatja a fogainkat.

A napi kétszeri, és több mint két percnél hosszabb fogmosás a fogzománc kopását és az íny érzékenységét okozhatja. A zománc az emberi test legkeményebb anyaga, és segít a fogszuvasodás elleni küzdelemben. A túlzott fogmosás ezt a „pajzsot” megviselheti, és fogszuvasodást eredményezhet.

A megfelelő szájhigiénia otthoni gyakorlása nagyon fontos a szájüreg egészségének megőrzése érdekében. Legyünk nagyon óvatosak az általunk használt fogkefék tekintetében is. Javasolt a puha és közepesen erős sörte használata, mellyel könnyen tisztíthatjuk fogaink bármely részét, és a fogzománcba sem teszünk kárt.

A preferenciáktól függően választhatunk manuális vagy elektromos fogkefét, mely utóbbiak az elvégzett tanulmányok alapján ugyanolyan hatékonynak bizonyultak. Ugyanakkor naponta használjunk szájvizet és fogselymet, és ne feledjünk rendszeresen ellátogatni a fogorvoshoz, hogy mosolyunk szép és egészséges maradhasson.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet