Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Legtöbben nem figyelünk kellően a testünk által küldött jelekre és tünetekre csak azért, mert azt mondta az orvosunk, hogy lehet, ha irritábilis bélszindrómával vagy esetleg pajzsmirigybetegségre utaló tünetekkel rendelkezünk. Sok esetben, fel sem merül bennünk, hogy esetleg a glutén intolerancia okozza a panaszainkat.

De mi az a glutén? A glutén egyfajta fehérje, amelyet a gabonafélékben találunk, beleértve a búzát, az árpát és a rozst. De hozzáadott adalékanyagként, megtalálható számos élelmiszerben, mint például a salátaöntetek, az alkohol, különböző szószok, levesek, kozmetikumok, de még a szójaszósz is tartalmazhatja.

Miben különbözik a glutén intolerancia a cöliákiától? Az orvosok évekig úgy gondolták, hogy a súlyos gyomor- és bélrendszeri tünetek és a cöliákiára vonatkozó negatív eredmény ellenére, a betegnek nem kell kerülnie a glutént. A cöliákia a felnőttek kevesebb, mint 1%-nál jelentkezik. Mára azonban köztudottá vált, hogy a glutén intolerancia tünetei széles skálán mozognak. Ezt az állapotot non-cöliákiás gluténérzékenységnek (NCGS) hívják. Ez azt jelenti, hogy a betegek, akik elkerülik a glutént, nyilván jobban fogják érezni magukat.

Melyik a legjobb módszert a glutén intolerancia kiderítésére? Elsőként végezhetünk egy cöliákiára vonatkozó vérvizsgálatot. A diagnosztizáláshoz, egyidejűleg a következő antitesteket kell kimutatni a vérből: antigliadin, szöveti transzglutamináz, és EMA antitestek jelenlétét.

A glutén intolerancia meghatározásának leghatékonyabb módja az étrend, azaz legalább 30 napig el kell távolítani a glutént az étrendből (3 hónap az optimális). Ha a tünetek javulnak az eliminációs időszak alatt, majd újra megjelennek a glutén bevezetése mellett, akkor ez egyértelmű jel arra vonatkozóan, hogy a glutén okozza a páciens tüneteit.

Melyek a glutén intolerancia tünetei?

1. Emésztőrendszeri tünetek és irritábilis bél szindróma, beleértve hasi fájdalmat, görcsöket, puffadást, székrekedést vagy hasmenést.

2. Feledékenység, memória és koncentráció zavar.

3. Gyakori fejfájás.

4. Hangulatváltozások, ideértve a szorongást és a depressziós tüneteket.

5. Alacsony energiaszint és krónikus fáradtság szindróma.

6. Izom- és ízületi fájdalom, zsibbadás és bizsergés a karokban és a lábakban.

7. Meddőségi problémáik.

8. Bőrproblémák, ideértve a dermatitiszt, ekcémát, pattanásokat, és kiütés.

9. Vitamin hiányok, beleértve a vérszegénységet (vashiány).

10. Fokozott rokkantsági kockázat, beleértve az autizmust és az ADHD-t.

11. Neurológiai és pszichiátriai megbetegedések, beleértve az Alzheimer-kórt, a demenciát és a skizofréniát.

12. Olyan autoimmun betegségeket válthat ki, mint például a Hashimoto pajzsmirigygyulladás, ízület gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás, lupus, pikkelysömör, scleroderma.

Ne aggódjunk, ha a fent felsorolt tünetek közül valamelyiket észleljük. Vegyük fontolóra a gluténmentes étrend követését, és figyeljük az egészségi állapotunkba bekövetkező változásokat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!