KezdőlapÉletmódA gyilkos termék, melyet minden nő használ, de nem ismeri a veszélyeit....

A gyilkos termék, melyet minden nő használ, de nem ismeri a veszélyeit. Aimee élete is csak egy hajszálon múlott…

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Aimee Haller Follis, egy 37 éves amerikai nő, halálközeli élményeket élt meg egy termék miatt, melyet szinte minden nő használ, havi rendszerességgel. Rosszul érezte magát, de azt hitte, csak a stressz miatt, ám amikor a kórházba került, kiderült, az egészségügyi tampon miatt súlyos mérgezést kapott.

A gyilkos termék, melyet minden nő használ, de nem ismeri a veszélyeit. Aimee élete is csak egy hajszálon múlott...

A kétgyerekes anyuka nemrég költözött új otthonba, és eléggé mozgalmas időszakon volt túl. Arra gondolt, ez hatott ki az egészségére. A helyzet azonban sokkal súlyosabb volt: bevallása szerint majdnem belehalt az intim tampon okozta mérgezésbe. Amíg a kórházi ágyon feküdt, és küzdött az életéért, az elhunyt szeretteit is látta, köztük a szüleit, akik vele együtt harcoltak a gyógyulásért.

„Fehér fényt láttam, a távolban. A szeretteimmel is találkoztam. Nagyon érdekes volt. Egyikük sem szólt hozzám, csak mosolyogtak, míg mögöttük a fény egyre erősödött. Mind ott voltak velem. Kellemes érzés töltött el. Boldog voltam, amiért viszontláthattam őket. Tudtam, hogy ott vannak, tudtam, honnan jöttek, de nem akartam velük menni.” – mesélte Aimee.

A rémálom egy évvel ezelőtt, május 5-én kezdődött. A nő és családja akkor költöztek egy új házba. Éjjel arra ébredt fel, hogy rosszul érzi magát, mintha influenza környékezné, a tünetek ugyanis nagyon hasonlítottak a nátháéra. Csak akkor döntött úgy, hogy orvoshoz megy, amikor az állapota súlyosabbá vált.

„Hiába szedtem a gyógyszert, hogy csökkentsem a lázamat, egyre csak gyengültem és deszhidratálódtam. Nem tudtam enni, és folyamatosan hánytam. Egyre rosszabbul voltam.” – idézte fel a kellemetlen emléket az anyuka.

Két nappal később, Aimee már nem tudott lábra állni. A férje bevitte őt a Chester Country kórház sürgősségi osztályára, az orvosok 41 fokos lázzal, halálosan kicsi vérnyomással rögvest beutalták. Öt napot töltött az intenzíven.

„Pár órát a sürgősségin töltöttem, míg elvégeztek néhány analízist. Tomográfiát és röntgent készítettek, de nem találtak semmit. Szörnyen fájt a hasam, és már-már kómás állapotba kerültem. Reszkettem és hihetetlenül hideg voltam, holott égtem össze a láztól. Nagyjából két óra kellett, míg egy specialista rá nem jött, a méhemben van a fertőzés, és valószínűleg egy tampon miatt kaptam toxikus sokkot.” – folytatta a történetet Aimee.

Tény, hogy napokkal ezelőtt járt le a menstruációja, de álmában sem gondolta volna, hogy egy egészségügyi tampon ilyen szörnyűségeket okozhat. A nőt az intenzív osztályra vitték, ahol antibiotikumos kezelést kapott.

„Ugyanazt a fajta tampont használtam egész életemben. Sosem feledkeztem meg róla. Legtöbb ideig, kb nyolc órán át, éjszakánként hagytam, de sosem tapasztaltam hasonlót.” – vallotta az anyuka.

A gyilkos termék, melyet minden nő használ, de nem ismeri a veszélyeit. Aimee élete is csak egy hajszálon múlott...

Aimee állapota az intenzíven sem javult. Már nem kapott levegőt sem, így oxigénmaszkkal segítették őt a légzésben. Egyre valószínűbb volt, hogy csak órái vannak hátra, így a rokonai szerre bementek hozzá, hogy végső búcsút vegyenek tőle. Az ötödik napon történt meg a csoda: a nő állapota javulni kezdett, így átköltöztették őt egy kórházi szobába.

11 nap után kiengedték a kórházból, de a betegség teljesen tönkretette a testét. A hajának fele kihullott, időszakonként a látását is elveszítette, hámlott a bőre és szörnyen fájtak az izmai.

„Ma már úgy érzem magam, mint aki egy második lehetőséget kapott az élettől.” – hálálkodott Aimee azért, hogy felépült.

Sajnálatos módon, nem Aimee Haller Follis az egyetlen nő, aki megjárta a poklot a tamponok miatt. Lauren Wasser, a 29 éves fotómodell is hasonló tünetekkel került kórházba, ám az ő állapota még kritikusabb volt Aimeénál. Akárcsak az anyuka, Lauren is hűlésre gyanakodott, de nála a toxikus sokk infarktushoz vezetett, illetve üszkösödéshez mindkét lábában. Az orvosok kénytelenek voltak amputálni az egyik lábát, de fennáll a veszély, hogy a lány a másikat is elveszíti.

Lauren beperelte a céget, mely az általa használt terméket gyártja, arra hivatkozva, hogy ő pontosan követte a használati utasításokat, és főként arra figyelt oda, hogy sose használjon 8 óránál többet egyetlen tampont se, mégis megtörtént a baj. Hogy megmentsen másokat, világgá is kürtölte az esetet azért, hogy nőtársai tanuljanak belőle, ezzel is felhívva a figyelmet az intim tampon veszélyeire.

A toxikus sokk szindróma egy nagyon ritka betegség, melynek hátterében bakteriális fertőzés áll. Súlyos következményekkel jár, és akár halálos kimenetelű is lehet. Hatására rohamosan csökken a vérnyomás, emiatt szédülés, zavaros elme-állapot, fejfájás és a bőr kóros hámlása léphet fel. Szövődményei maradandó károsodást okozhatnak. Ezt a betegséget elsősorban az egészségügyi (belsőleg használt) tampon és a fogamzásgátlásra alkalmazott szivacs okozza. A sokkos állapotot a termék használata által kiváltott A-típusú sztreptokokkusz vagy sztafilokokkusz aureusz elszaporodása eredményezi.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet