KezdőlapÉletmódA manipulátorok 5 varázsmondata, amivel kibújnak a felelősség alól

A manipulátorok 5 varázsmondata, amivel kibújnak a felelősség alól

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Mindannyiunk életében akadnak olyan emberek, akikkel rémálom egy légtérben megmaradni. Legyen szó munkahelyről, ismerősökről, baráti körről, (ne adj’isten) családtagokról, ezek az emberek úgy vonzanak magukhoz, hogy közben eltaszítanak.

Különböző okokból, hajlamosak vagyunk részt venni a játékukban, igyekszünk megfelelni nekik, mígnem azon kapjuk magunkat, hogy lassan mi leszünk azok, akik elveszítik a józan ítélőképességüket és a mentális egészségüket.

A pszichológia manipulátoroknak nevezi őket – ők azok, akik képesek úgy megmérgezni egy kapcsolatot, hogy ők mindig nyertesnek, az áldozataik pedig vesztesnek jöjjenek ki belőle. Ők sosem fognak felelősséget vállalni a tetteikért, nem fogják nézni, kin és miként gázolnak át. Eközben pedig úgy hatnak rád, hogy még neked van lelkiismeretfurdalásod azokért a hibákért is, melyekhez semmi közöd.

Létezik néhány „klasszikus mondat”, melyet egy vérbeli manipulátor mindig bevet, hogy hárítson, és hogy téged továbbra is a markában tartson. Ha felismered ezeket az életedben, jobban teszed, ha leveszed a szemellenzőt, és kiállsz a saját elveidért.

A manipulátorok nagyon értenek ahhoz, hogy azt sugallják, cserbenhagyod őket, vagy azt mondják, jobbnak tartod magad, mint amilyen vagy – de valójában mindez csak színjáték, hogy elkerüljenek mindenféle felelősségvállalást. Ne hagyd, hogy a színjátékuk félrevezessen téged. Légy erős, és bízz a saját értékeidben.

Íme 5 pszichológiailag is alátámasztott kijelentés, melyet a manipulátorok sikeresen bevetnek!

1. „Most csak úgy itt hagysz?!”

A Phenomenology of Social Impairments című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a manipulátorok azért alkalmaznak különböző „manipulatív stratégiákat, hogy biztosítsák a szükségleteik kielégítését”. Ezek közül az egyik leggyakoribb a „most csak úgy itt hagysz?”, amivel bűntudatot keltenek benned. Pontosan tudják, mit cselekszenek.

Ha áldozatként állítják be magukat, az érző szíved biztosan nem engedi, hogy cserbenhagyd őket. Mi több, azt próbálják elérni, hogy te érezd magad személyesen felelősnek a jólétükért. Gyakorlatilag azt akarják, hogy bizonyítsd be a halhatatlan hűségedet. Ne feledd, ez csupán egy bűntudat- és elmejáték, amelyben nem kell részt venned!

2. „Azt hiszed, hogy olyan jó vagy, ugye?”

Biztosan találkoztál már ezzel a „motiváló” kérdéssel. Könnyű aláaknázni valaki magabiztosságát, ez a legtörékenyebb belső értékünk, és ezt a manipulátorok is pontosan tudják. Két brit egyetem közös kutatásából kiderült, ez elsősorban a nőkkel fenntartott kapcsolatok terén erős.

„A nők manipulációja a beszámolók szerint finomabb módszereket igényel”, mint például „a kritika alkalmazása és a másik személy önbizalmának az aláásása” – állítják a kutatók. Akik bevetik ellened ezt a mondatot, azt akarják elérni, hogy kételkedj önmagadban és az összes csodálatos tulajdonságodban. Ne vegyél részt a játékukban: ne kérdőjelezd meg a saját értékeidet senki kedvéért!

3. „Olyan szörnyű vagy hozzám. Utállak!”

A fentieket tovább boncolgatva a tanulmány arra is fényt derített, a nők közötti (baráti) kapcsolatokban egy másik manipulatív taktika is létezik: az érzelmi zsarolás, duzzogás. Ezt a pszichológusok „inautentikus stratégiának” nevezik, melynek célja, hogy a manipulátorok „elérjék a saját akaratukat”. Ez egy mindig működő hárítási technika: az áldozat szerepével kibújhatnak a felelősség alól. Aki viszont átlát a szitán, az tudja, hogy ez csupán egy gyerekes húzás, amivel nála nem érnek el semmit.

4. „Most nem állok szóba veled.”

Ez a mondat a személyes kapcsolatokban történő manipuláció részeként hangzik el a leggyakrabban. Egy amerikai tanulmány szerint ugyanis, ha valaki egyáltalán nem mond semmit, az már manipulál. Az esetek többségében a felek meg sem szólalnak, vagyis az még a „jobbik eset”, ha méltóztatják a másikat erre a mondatra.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez a taktika a házastársak és a partnerek befolyásolására szolgál, akik így próbálják elkerülni a felelősséget a konfliktusok kezelésében vagy az érzelmek meghallgatásában. Ez a manőver az irányításról szól, hogy érzelmi bizonytalanságban tartsanak téged, és bűntudatot ébresszenek benned.

5. „Nélküled tényleg nem tudnánk ezt megcsinálni, ugye tudod?”

A munkahelyeken elhangzó leghatékonyabb mondat, ami a mézesmázosságával általában célba talál. A manipulatív személyek ugyanis hajlamosak „megnyugtatással és bókokkal befolyásolni az emberek viselkedését” – derült ki egy ausztrál tanulmányból, amely a munkahelyi manipulációs stratégiákat vizsgálta.

Ez a mondat a képességeidet és a tapasztalatodat dicséri, mintha nélküled összeomlana az iroda – mennyire jóleső érzés tud lenni! Csakhogy ez egy csapda, amibe te könnyedén belesétálsz, ha nem vagy elég figyelmes.

Az ilyenfajta manipuláció könnyen függővé tesz, és ha nem kapsz észbe időben, a megfelelési kényszer a kimerülésig fog hajtani téged néhány édes szóért, melynek hátterében valójában semmi más nem áll, csak az érdek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet