KezdőlapÉletmódA pszichológusok szerint 7 típusú szerelem létezik - az utolsót csak kevesen...

A pszichológusok szerint 7 típusú szerelem létezik – az utolsót csak kevesen tapasztalják meg

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Mi a szerelem? A filozófusok és a tudósok hosszú évek óta próbálják megválaszolni ezt a kérdést. Az 1980-as években Robert Sternberg amerikai pszichológus kidolgozta a szerelem háromkomponensű elméletét, amely magában foglalja az érzelmi intimitást, a szenvedélyt és az elkötelezettséget.

Szerinte ez a 3 pont alkotja azt a gyönyörű érzést, amelyről dalok és könyvek ezrei szólnak. Ezt nevezik a szerelem háromszögelméletének. Később, ebből az elméletből kiindulva, Sternberg a szerelem 7 típusát különböztette meg, ezekről olvashatsz bővebben az alábbiakban.

Az érzéseink idővel változnak, ezért ha még nem jutottál el a szerelem hetedik típusáig, az is lehet, hogy neked és a párodnak egyszerűen csak több időre van szükségetek.

1. Rajongás (vagy fellobbanó szerelem)

Ebben az időszakban a két fél még alig ismeri egymást, mégis kölcsönös vonzalmat éreznek egymás iránt. Egy ilyen kapcsolatban két embernek gyakran halvány fogalma sincs arról, hogy van-e bennük valami közös, ennek ellenére mégis együtt maradnak.

A pszichológus szerint ez a rajongás az idő múlásával teljesebbé válhat, de ez nem mindig történik meg. Sok pár nem jut túl a kapcsolatnak ezen a fázisán.

2. Szeretet

Egy ilyen kapcsolatban mindig önmagad lehetsz. A két félnek általában közösek az értékeik, az életszemléletük, és úgy érzik, megértik egymást. A pszichológusok úgy vélik, hogy az ilyen intimitás, szenvedély és elkötelezettség nélkül, hosszú távon valószínűleg inkább barátságot eredményez, mint párkapcsolatot.

3. Üres szerelem

Azok a párok, akik a szerelemnek ezt a típusát élik át, elkötelezettek, de kapcsolatukból hiányzik az intimitás és a szenvedély. Ez a típusú kapcsolat néha egy nagy, lángoló szerelem után jelenik meg, de akár fordítva is történhet: az üres szerelmet megtapasztaló párok idővel megváltozhatnak, és kapcsolatukban megjelenhet a szenvedély.

4. Vak szerelem

Ez a fajta szerelem magában foglalja az elkötelezettséget és a szenvedélyt, és sok pár számára ismerős. Erről a típusról akkor beszélhetünk, ha két ember valóban vonzódik egymáshoz, és készen állnak bizonyos hagyományok követésére, például házasságra, fogadalomtételre, és az otthoni kötelezettségek megosztására, de nincs közöttük igazi meghittség.

A pszichológusok úgy gondolják, hogy az ilyen párok sokáig élhetnek együtt, de a boldogságuk relatív lehet, mivel nem tekintenek barátként a partnerükre.

5. Romantikus szerelem

Ez a fajta szerelem magában foglalja a szenvedélyt és az intimitást. Az ilyen párokban a felek vonzódnak egymáshoz, és jól érzik magukat egymás társaságában, de nem állnak készen az elkötelezettségre. Az ilyen típusú kapcsolatok gyakran nem érik el az együttélés vagy a házasság szintjét.

6. Társszerelem

A társszerelem elkötelezettségen és intimitáson alapul. Az ilyen kapcsolatok sokkal erősebbek, mint egy szokványos barátság, és valódi kötődés van a partnerek között. Ugyanakkor ebből a típusú kapcsolatból hiányzik a szenvedély. A pszichológusok azt mondják, hogy a társszerelem általában hosszú évek ismeretsége vagy hosszú házasság után alakul ki.

7. Beteljesült szerelem

Ez a szerelem mindhárom komponenst magában foglalja: szenvedélyt, érzelmi intimitást és elkötelezettséget. Ezek természetesen nem mindig egyforma mértékben vannak jelen, de fontos megjegyezni, hogy mindhárom jelen van a kapcsolatban. Ritkán látni ilyen típusú kapcsolatot, de ha két embernek sikerül ezt kiépítenie, akkor valóban szeretik egymást. Az ilyen párok valószínűleg együtt élik le az életüket, hosszú és boldog házasságban.

A pszichológusok biztosak abban, hogy egy ember életében több különféle típusú szerelmet él át. Ez néha ugyanazzal a partnerrel történik: közelebb kerülnek egymáshoz, és új szintre lép a kapcsolatuk. De az is lehet, hogy más és más partnerekkel tapasztal meg különböző szerelmeket. Bárhogy is legyen, nem biztos, hogy a kapcsolatod pontosan illeszkedik a 7 típus valamelyikébe, megtörténhet, hogy valahol két kategória között egyensúlyoztok a pároddal.

Ez a tipológia segít meghatározni, hogy milyen kapcsolatban vagy most, és érdemes-e folytatni. Ha megbeszéled ezt a partnereddel, talán idővel képesek lesztek átalakítani a kapcsolatotokat olyanná, amellyel mindketten elégedettek vagytok.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet