Annak ellenére, hogy a sima citromos víz már történelmet írt, az élelmiszer-biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek bennünket, hogy ne fogyasszuk ezt az italt. Az ok? A felhasznált citrom bakteriális szennyeződések forrása lehet!
A Journal of Environmental Health egyik friss tanulmánya szerint, az egyik legszélesebb körben használt gyümölcs, a citrom, betegebbé tehet bennünket, mint gondolnánk. A több éttermet megfigyelő kutató szakemberek szerint, az ott bevizsgált citromok több mint 70%-a baktériumot tartalmazott mind a héján, mind pedig a belsejében.
Valójában nem a citrommal van az igazi probléma, hanem a nem megfelelően tiszta kezekkel, amelyek felvágják őket, a vágódeszkával vagy a használt konyhai eszközökkel.
Az E-colival való fertőzés veszélye nagyon magas.
Az egyik baktérium, amely a tudósok szerint a nedves kezekről a citromra terjed, 100% -ban az E-coli, és ennek az egészségre gyakorolt hatása rendkívül veszélyes. A baktérium fertőzésével a személy hasi görcsöket, hasmenést, hányingert és hányást, lázat és fáradtságot tapasztalhat.
A baktérium elsősorban az alacsony immunrendszerű embereket támadja meg.
A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy bárkinek, aki gyengült immunrendszerrel rendelkezik, problémákat okozhat az E-colival és más baktériumokkal való szennyeződés. Ha azonban nem tudunk lemondani a sima citromos vízről, használjunk eldobható kesztyűt vagy fogót a citromszeletek pohárba helyezéséhez.
Ezenkívül a citromokat használat előtt alaposan mossuk le, amennyire csak lehetséges.