KezdőlapÉletmódA szakértők szerint ez az 5 legkárosabb szó, amit egy gyereknek mondhatunk

A szakértők szerint ez az 5 legkárosabb szó, amit egy gyereknek mondhatunk

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A gyerekek olyanok, mint a szivacsok; magukba szívják mindazt, amit mondunk nekik, és ha ezek nem a megfelelő dolgok, az hosszú távon is káros hatással lehet rájuk. A legtöbb ember felnőttkorában is magában hordozza azokat a viselkedésformákat és negatív érzéseket, amikkel még gyerekkorában találkozott.

Egy tanulmány megállapította, melyek azok a szavak, kifejezések, amiket soha nem lenne szabad használni a gyerekek előtt, különösen a korai fejlődési szakaszban.

A Words Matter jótékonysági szervezet célja a gyerekek mentális és fizikai egészségének és fejlődésének javítása azáltal, hogy segít megszüntetni a verbális bántalmazást. A szakértők hangsúlyozták, hogy a verbális bántalmazás nem feltétlenül merül ki a kiabálásban.

Ide tartozik a gyerek hibáztatása, sértegetése, lekicsinylése, megfélemlítése, megalázása, kritizálása, gúnyolása vagy megfenyegetése is.

„A szóbeli bántalmazás lehet csendes, alattomos és finom is. A hangnem, a hangerő és az arckifejezés mind szerepet játszik benne” – mondják a szakértők.

A szervezet által végzett tanulmány 5 olyan kifejezést emel ki, amit a szülőknek vagy más gondviselőknek soha nem lenne szabad használniuk a gyerekekkel szemben. Ezek pedig a következők: „haszontalan vagy”, „buta vagy”, „semmit sem tudsz jól csinálni”, „értéktelen vagy” és „szégyellem magamat miattad.”

A tanulmány eredményei ezer 11-17 éves gyerektől származnak, akik részt vettek a kutatásban, és akiket arról kérdeztek, hogy mik a legártalmasabb dolgok, amelyeket egy felnőtt mondhat nekik.

A kutatásból kiderül, hogy a gyerekek megdöbbentő 41 százaléka volt már kitéve szóbeli bántalmazásnak felnőttek, köztük szülők és tanárok részéről. Ráadásul a felmérésben részt vevő gyerekek 51 százaléka heti rendszerességgel volt kitéve ilyen szóbeli bántalmazásnak.

A bántalmazó szavak mély nyomokat hagynak a gyerekekben. A verbálisan bántalmazott gyerekek 46 százaléka mondta azt, hogy kételkedik önmagában, 44 százalékuk szorongott, 23 százalékuk pedig azt mondta, fél.

A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is megosztották, mi az 5 legépítőbb és legpozitívabb dolog, amit a gyerekeknek mondhatunk. Ezek olyan kifejezések, mint „büszke vagyok rád”, „hiszek benned”, „itt vagyok melletted” és „nem baj, ha hibázol, tanulhatsz belőle valamit.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet