Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Agyunk bizonyos területei felelnek a szeretet, mint érzés és gondolat kiváltásáért, míg ezen régiók blokkolása az ítélőképesség negatív befolyásolását idézi elő – állítja egy nemrégiben készült tanulmány.

A romantikus szerelem ezen területeket aktiváljak a felekben, függetlenül attól, hogy homoszexuális vagy heteroszexuális kapcsolatról van-e szó – állítja szintén a tanulmány.

Ezekben a régiókban fokozott dopamin felszabadulás figyelhető meg, ami a jó közérzet kiváltásáért felel. A serotonin pedig fontos szerepet játszik a barátságok és kapcsolatok kialakításában.

Honnan tudod, hogy szerelmes vagy? Szkenneld az agyad!

Semir Zeki, a University College London Center for Neuroimaging professzora és John Romaya, vezető programozó, 24 önkéntes agyát szkennelte attól függően, hogy legjobb barátjukat, haverjukat vagy épp szerelmüket vetítették eléjük.

Míg a szkennelt agy bizonyos részei szerelmüket látván magas aktivitást mutattak, más régiók egyáltalán nem produkáltak aktivitást, vagy csak csekély mértékben volt észlelhető. Ezen régiók épp a józan ítélőképesség előidézésében játszanak fontos szerepet.

Talán épp ezért mondjuk, hogy a szerelem vak?

Korábbi vizsgálatokkal összevetve arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi érzelmek összetett jelenségnek számítanak, és nem korlátozódnak az agy néhány, jól behatárolható régiójára, így a kutatások még nem fejeződtek be, de új, kutatható távlatokat nyitottak.

Bévé


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!