Az ananász az egyik legízesebb gyümölcs. Nyáron kivételesen jól hűti és hidratálja a testet, ezenkívül igencsak pozitív hatással van a szervezetre is.
Az ananászt már az ókorban is gyógyszerként használták. A modernkori vizsgálatok kimutatták, hogy a gyümölcs gyógyító tulajdonságait a bromelain nevű enzimnek köszönheti, ez egy olyan fehérje, amely kiemelkedő szerepet játszik a fehérjék emésztésében.
A bromelain gyulladás-, és ödémacsökkentő, vérrögellenes tulajdonságokkal rendelkezik, hasznos lehet, például hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás és mellkasi fájdalom esetén.
A bromelain elősegíti az antibiotikumok felszívódását, enyhíti az ízületi gyulladást, a hasmenést és a különböző keringési problémákat, illetve azok tüneteit. Kutatások alapján kimutatták, hogy a bromelain védi a sejteket a rákkeltő anyagok ellen – írja a Bestjive.com.
A gyömbér gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antioxidáns hatású. Enyhíti a megfázást, a fájdalmat, a hányingert, az ízületi gyulladást, a magas vérnyomást.
Hozzávalók:
- 4-5 szelet friss ananász vagy 1 doboz kockára vágott ananász;
- 1 evőkanál méz;
- ¼ teáskanál frissen reszelt gyömbér;
- 2-3 csésze víz;
Elkészítés:
Ha friss ananászt használunk, megtisztítás után kisebb kockákra kell vágni. Az ananász kockákat, a darabokra vágott gyömbért, és a mézet össze kell turmixolni a vízzel. Ha édesíteni szeretnénk, vagy krémesebb textúrára vágyunk, adhatunk hozzá egy banánt is.